Her er noen av høstens barnebøker med kristent innhold.

Julegavetips: Barnebøker med kristent innhold

Vår anmelder Audun Mosevoll presenterer her et knippe fra høstens utgivelser.

Jeg har merket meg at kristne forlag denne høsten har satset en god del på barne- og ungdomslitteratur, og det er bra. Så langt jeg har kunnet registrere, er det Lunde forlag som har kommet med de fleste titlene.

Les også: Vi anmelder årets julemusikk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristen ramme

Fra USA har forlaget hentet en bok som vil appellere til barn mellom 8 og 14 år, jeg tror flest gutter vil være potensielle lesere. Basse og sjørøvergrisen har mye action, hendelser som i det store og hele er plassert i et aktivt landbruksmiljø, men innimellom er det også avsnitt som peker på ord i Bibelen. Hensikten er nok å skape spenning samtidig som de tildels elleville fortellingene ikke skal stå aleine. Forfatteren ønsker å sette det hele inn i en kristen ramme. Jeg synes det er noe merkelig at boken i den norske oversettelsen ikke bare innebærer et annet språk enn originalen, men også stedsnavn knyttes til Norge. Det virker noe underlig. Forfatteren heter Burton W. Cole og han har mottatt flere litterære priser for sine bokproduksjoner.

Høyt spenningsnivå

På Lunde foreligger også bok nr. 3 i den såkalte Alaska-serien. Denne har tittelen Savnet, og forfatter er Dani Pettrey. Jeg har testet de to foregående bøkene på ett av mine barnebarn, og hun har gitt positive tilbakemeldinger. Men fortellingene har tidvis hatt et så høyt spenningsnivå, at barnebarnet har sagt at hun noen ganger har måttet bla forbi det mest dramatiske.

Ungdomsbøker

Fra USA har samme forlag hentet hjem to andre ungdomsbøker med fantasi og eventyrform som litterært opplegg. Forfatter er Andrew Peterson, og på norsk har bøkene fått titlene Flukten mot nord og Monsteret i søkkene. Undertegnede kjenner ikke til om den første boken i det Lunde forlag kaller Fantasy – Vingefjærsagaen er utgitt på norsk, heller ikke om bind fire i den amerikanske versjonen er på trappene her hjemme.

Som omtalt og meldt på Dagens boksider tidligere, fortsetter Lunde spenningsserien om Lillevik Tidende med Jarle Kallestad som forfatter.

Hermon forlag har lansert en ny detektivserie for jenter og gutter fra 9 år og oppover. Her følges Lissi, Luta og Fyrstikken i boken om Mannen som forsvant og Godstyvene i Grynvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ærlig og realistisk

Luther forlag har utgitt en ny bok av Jorunn Strand Askeland, den har tittelen XOEline. Askeland har tidligere skrevet flere bøker for barn og ungdom. I introduksjonen heter det at dette er hennes første bok for tweens. Men hvem er tweens, det er ikke lett for en bestefar å vite, men et oppslagsverk har fortalt meg at det er barn i aldersgruppen 10-12 år.

Det fine med denne boken er at den virker så ærlig og realistisk, og det tror jeg er ganske viktig om barne- og ungdomslitteratur med et kristent ståsted skal ha muligheter til å lykkes og nå inn til de aktuelle målgruppene.

Ny serie fra IKO

På IKO-forlaget har Eldrid Oftestad skrevet historien om Cathinka Guldberg, Norges første sykepleier og grunnlegger av nåværende Lovisenberg Diakonale Sykehus. Denne biografien er beregnet for ungdom og er den andre boken i serien Spor. Den første boken i serien handler om Metodistkirkens grunnlegger John Wesley. Dette er meningsfylt lesestoff for den yngre generasjon og noe vi som er besteforeldre burde anbefale våre tenårings-barnebarn å lese.

Les også
– Sosiale medier ødelegger julekortet
Les også
Synger julen inn i hjemmet
Les også
Inviterer 12 venner til adventslys-tenningAdventskrans
Les også
Samlende salmekamerater
Les også
Juleplater til glede og forargelse