Øystein Engås. FOTO: Stein Gudvangen

Jobber systematisk og tror på resultater

Tre ledere på Sendt-konferansen smiler straks Dagen snakker med dem om nyplanting av forsamlinger. Det har de tro på.

Sendt-kon­fe­ran­sens andre dag si­ter­te vi i går Dawn-le­der Øi­vind Aug­lands syn på norsk kirke­vekst.

Le­der­ne fra Mi­sjons­sam­ban­det, Mi­sjons­for­bun­det og Pinse­be­ve­gel­sen deler i stor grad hans op­ti­mis­me og job­ber sys­te­ma­tisk. Re­sul­ta­ter ser de også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en åpen­het i fol­ket for evan­ge­li­et, sa Aug­land som mente det var snakk om å komme på banen.

50 nye

- Hvil­ke tall­fes­te­de mål har Pinse­be­ve­gel­sen for me­nig­hets­plan­ting?

- Le­der­rå­det har et 2020-mål på 50 nye me­nig­he­ter, sier Fred Hå­berg, pas­tor i Klip­pen i Sand­nes og med­lem av Pinse­be­ve­gel­sens Le­der­råd.

Målet ble satt under pinse­le­der­kon­fe­ran­sen Led11.

- Me­nig­hets­plan­ting skal være høyt på agen­da­en vår, sier Hå­berg.

- Hva gjør dere for å nå må­le­ne?

- Le­der­rå­det øns­ker først og fremst å løfte ny­plan­ting fram til in­spi­ra­sjon og noe som be­ve­gel­sen får ei­er­skap til. Rådet sit­ter ikke på ope­ra­ti­ve res­sur­ser. Plan­tin­gen skjer ut fra lo­ka­le me­nig­he­ter, og vi er av­hen­gi­ge av at tan­ke­ne blir om­satt i hand­ling lo­kalt. Men vi løf­ter dette fram i de sam­men­hen­ger der vi har an­led­ning til det, på Led-sam­lin­ge­ne na­sjo­nalt og re­gio­nalt, sier Hå­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ini­tia­tiv er tatt for jobbe fram na­sjo­na­le res­sur­ser me­nig­he­te­ne kan bruke om de vil plan­te nytt, men dette er i en for­sik­tig start­fase.

- Kan me­nig­hets­plan­ting gå på be­kost­ning av me­nig­hets­byg­ging der dere alt har me­nig­he­ter?

- Vi har sagt at vi ikke kun skal lan­se­re pro­gram­mer for ny­plan­ting, men også for re­vi­ta­li­se­ring og me­nig­hets­ut­vik­ling. Vi vil ha både og, sier Hå­berg som mener det noen ste­der kan være dår­lig res­surs­for­valt­ning å plan­te nytt i nabo­la­get til en ek­sis­te­ren­de me­nig­het.

- Sam­ti­dig kan vi ikke si at man bør la være å ny­plan­te. Målet vil all­tid være å skape en syner­gi. Det er det mulig å få til, tror han. - Men målet er ikke bare å plan­te nytt, men å ha oppe­gå­en­de me­nig­he­ter. De gamle me­nig­he­te­ne har en vik­tig rolle å spil­le der, sier han.

- Kan me­nig­hets­plan­ting bidra til for­flyt­nings­vekst i ste­det for flere tro­en­de?

- Rea­li­te­ten i Norge og i store deler av den vest­li­ge ver­den er etter det jeg for­står, at i største­de­len av veks­ten skjer via en for­flyt­ning eller en mo­bi­li­se­ring av folk som ikke har vært ak­ti­ve, opp­fat­ter Hå­berg. Han ser det som et fak­tum at veks­ten i an­tal­let me­nig­he­ter for det meste fin­ner sted ved at krist­ne byt­ter me­nig­het, ikke ved at mange kom­mer til tro.

- Det er ikke det samme som at me­nig­hets­plan­tin­gen har fei­let to­talt sett, men målet er å ut­vi­de Guds rike, at nye vin­nes. Det er et sterkt behov for at det skjer mer, og vi har vel­dig gode ek­semp­ler på at me­nig­hets­plan­ting vir­ker ak­ti­ve­ren­de på krist­ne hvis de flyt­ter fra én me­nig­het til en ny plass. Da går de fra en pas­siv til en aktiv til­stand, re­gist­re­rer han.

20 innen 2020

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Øy­vind Ha­ralds­eid i Mi­sjons­for­bun­det leder et kirke­sam­funn med kon­kre­te mål og til­sva­ren­de re­sul­ta­ter.

- Hvil­ke tall­fes­te­de mål har dere for me­nig­hets­plan­ting?

- I 2010 satte vi oss som mål å plan­te 20 nye me­nig­he­ter innen 2020.

- Hva gjør dere for å nå må­le­ne?

- Vi har sam­lin­ger, me­nig­hets­plan­ter­nett­verk og opp­føl­ging av me­nig­hets­plan­te­re. Folk med tan­ker om å ny­plan­te, tref­fer andre som alt er me­nig­hets­plan­te­re, og vi coacher dem som vil plan­te. Vi har også år­li­ge stu­die­tu­rer til ste­der der det skjer spen­nen­de ting som vi ten­ker vi har noe å lære av. Dette er et stra­te­gisk om­rå­de vi kret­ser rundt og sta­dig kom­mer til­ba­ke til, sier Ha­ralds­eid.

- Kan me­nig­hets­plan­ting gå på be­kost­ning av me­nig­hets­byg­ging der dere alt har me­nig­he­ter?

- Det er klart at det er en kon­flikt på én måte når det opp­står flere me­nig­he­ter rundt en by og noen går for å etab­le­re en ny. Sam­ti­dig er er­fa­rin­gen i Kris­tian­sand, der vi har plan­tet flere me­nig­he­ter, at det to­ta­le guds­tje­neste­fel­les­ska­pet er mange­dob­let. På lang sikt er det en vinn vinn-si­tua­sjon at det plan­tes nytt og sna­re­re slik at me­nig­hets­plan­ting trig­ger det etab­ler­te. Vi ser at ikke-krist­ne blir med i nye me­nig­he­ter. Da ten­ker de etab­ler­te at «Det vil vi ha hos oss også». Det blir en spore til for­ny­et inn­sats i det etab­ler­te, sier Ha­ralds­eid.

- Kan ikke me­nig­hets­plan­ting bidra til for­flyt­nings­vekst i ste­det for flere tro­en­de?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jo, men noen må gå ut for å plan­te, og så er det noen andre som hen­ger seg på dem og som ikke nød­vedig­vis skul­le vært med. Det kan være en util­sik­tet kon­se­kvens, men vi når mange ikke-krist­ne men­nes­ker gjen­nom ny­plant­ning, fast­slår Mi­sjons­for­bunds-ge­ne­ra­len.

Hjemme­sek­re­tær Øystein Engås i Mi­sjons­sam­ban­det (NLM) kom­mer rett fra et Sendt-se­mi­nar han har holdt og sva­rer Dagen i kaffe­pau­sen:

- Hvil­ke tall­fes­te­de mål har NLM for me­nig­hets­plan­ting?

- Vi har en stra­tetgi, ved­tatt på ge­ne­ral­for­sam­lin­gen i 2013. Målet er 100 nye for­sam­lin­ger innen 2020. Vi øker litt fra år til år, men er nok ikke over 50 ennå, sier han.

- Hva gjør dere for å nå må­le­ne?

- Vi har etab­lert et vei­led­nings­til­bud for ny­plan­ting og re­plan­ting i NLM, og vi har an­satt Stian Bjørs­vik som for­sam­lings­kon­su­lent. Ini­tia­ti­ve­ne kom­mer neden­fra og ikke oven­fra i vår struk­tur, og folk som hen­ven­der seg til oss, får hjelp. Og så job­ber vi ak­tivt gjen­nom re­gio­ne­ne som ka­na­li­se­rer for­sam­lings­ini­tia­tiv vi­de­re til oss sen­tralt.

- Kan ny­plan­ting gå på be­kost­ning av me­nig­hets­byg­ging der dere alt har for­sam­lin­ger?

- Vi har ingen kon­flikt­lin­je der. Vi ser det sjel­den. Men vi står i en si­tua­sjon der det tra­di­sjo­nel­le bede­hu­sar­bei­det mange plas­ser har vært nedad­gå­en­de. Folk øns­ker å se en ny ut­vik­ling på sitt hjem­sted, sier Engås og snak­ker da både om by og land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kan me­nig­hets­plan­ting bidra til for­flyt­nings­vekst i ste­det for flere tro­en­de?

- Vår nød er at vi skal nå nye menne­ser med evan­ge­li­et, men det skjer alt­for sjel­den. Noe vekst er det li­ke­vel, både i etab­ler­te og ny­etab­ler­te for­sam­lin­ger. Vi kan kalle noe av det tra­di­sjo­nel­le vek­kel­ser, men ofte er det en stil­le vek­kel­se, sier Engås.

DAGEN

«Sendt 2014»

Kirkevekstkonferansen Sendt 2014 ble holdt i Oslo 27. - 29. mars.

Det er det tverrkirkelige nettverket for kirkevekst Dawn Norge som står bak den nasjonale konferansen med fokus på menighetsplanting og evangelisering.

Dawn står for Discipling A Whole Nation (dissippelgjør en hel nasjon).

Konferansen har tittelen «SENDT for noe større» og er en del av en mobiliseringsplan for planting av nye menigheter og fellesskap i Norge.

Det var ventet 7-800 deltakere.

Her er organisasjonene som samarbeider om konferansen: Normisjon, Pinsebevegelsen, Indremisjonsforbundet, Agenda1-nettverket, Frikirken, Frelsesarmeen, Metodistkirken, UiO, Det Norske Misjonsselskap, Kristent Fellesskap, Det Evangelisk-lutherske Kirkesamfunn, De Frie Evangeliske Forsamlinger, Misjonsforbundet og Baptistsamfunnet.

Les også
Vil plante nye menigheter i bedehusland
Les også
- Det handler om alle folkeslag
Les også
- Kirkeveksten i Norge er utenlandsk«Sendt 2014»
Les også
- Vi har mislyktes med å gi evangeliet videre«Sendt»