MANNEN PÅ GATA: Danske Hartvig Kloster, som har vært daglig leder av OAC i Norge siden oppstarten, forteller at den største utfordringen for gateevangelister er å få folk til å stoppe opp på gata, og samtidig preke et klart og tydelig evangelium som treffer. Her forkynner han på gata på Egertorget i Oslo. FOTO: OAC.STOPPER OPP: Om sommeren er det ofte mellom 20–70 mennesker fra hele verden som stopper når OAC har en kort runde kreativ forkynnelse på gata.

– Jeg er prest for de som ikke går i kirken

Den største utfordringen for gateevangelister er å få folk til å stoppe opp på gata, og samtidig preke et klart og tydelig evangelium som treffer, forteller Hartvig Kloster.

Hartvig Kloster (38) er daglig leder og gateevangelist i Open Air Campaigners (OAC). For tredje år på rad inviterer de denne uken til «Reach The City Oslo», et arrangement hvor kristne blir utrustet til å dele evangeliet.

Han sier den største utfordringen i dag er at mange menigheter har blitt altfor passive med å nå ut med evangeliet til ufrelste, og mener at evangelisering var noe man gjorde på 80- og 90-tallet, men ikke i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har undervisning hver formiddag. Hver ettermiddag går vi ut for å evangelisere henholdsvis på Egertorget på Karl Johan og på Grønland i Oslo. På gata har vi noen korte runder med kreativ forkynnelse. De som blir stående igjen snakker vi med og tilbyr oss å be for dem, sier han.

Lever ikke av brød alene

Gateevangelisten er bosatt i Askim i Indre Østfold, er gift og har to barn. Han er utlært baker, men fant ut at mennesker ikke lever av brød alene og at han derfor jobber i OAC. Som gateevangelist ønsker han først og fremst å forkynne et klart og sant evangelium til den vanlige mann og kvinne i gaten.

– Denne sommeren har Gud vist meg at det bor mye religiøsitet i hjertene til folk. Jeg har utallige ganger hørt folk si at de er døpt, konfirmert og går med kors, og mener at det holder. Men det er bare tradisjoner, en levende relasjon med Jesus kjenner de ikke til. Min forkynnelse vil derfor handle mye om at gode gjerninger og kirkelige handlinger ikke hjelper den dag vi skal møte den levende Gud. Bare Jesus og hans død på korset kan frelse oss og sette oss fri fra tradisjoner, religiøsitet og synd, sier han.

Les også: Usikker på om «Det myndige lekfolk» har bevart sin myndighet

Stopper folk på gaten

Hartvig forteller at den største utfordringen for gateevangelister er å få folk til å stoppe opp på gata, og samtidig preke et klart og tydelig evangelium som treffer. Da er det viktig å spille på lag med Den Hellige Ånd, sier han.

– Når jeg preker på gata pleier jeg ofte å bruke sketchboard eller kristen trylling, da det ofte fanger oppmerksomheten fra folk og gir en god mulighet til forklare evangeliet grundig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor er det viktig å preke for folk på gaten?

– Fordi Jesus elsker muslimen, buddhisten og ateisten som jeg preker for, og fordi mange ikke har hørt evangeliet før. Gud har sendt oss kristne ut for å preke og vitne for fortapte mennesker fordi han vil at alle mennesker skal bli frelst. Når det er viktig for Gud burde det også være viktig for deg og meg hvis vi elsker ham og ønsker å følge ham, sier han.

Les også: Anbefaler ledere å ta timeout

– Det nytter

Hartvig forteller om en episode på «Reach The City» i fjor som minner han om at arbeidet OAC gjør faktisk nytter.

– Det kom tre ungdommer forbi på gata da vi forkynte og jeg fikk etterpå en snakk med den ene av dem. Etter en kort samtale spurte han meg: «Hvordan kan jeg gi meg selv til Jesus?». Det var tydelig at Gud allerede hadde jobbet i ham og at han nå var klar for å ta imot Jesus. Jeg forklarte igjen evangeliet for ham og til slutt ba vi en frelsesbønn sammen. Nå et år senere har jeg fortsatt kontant med ham og han er fortsatt troende. Jeg gleder meg over de tusenvis av mennesker vi får forkynne evangeliet til, og at noen også tar det siste steget og tar i mot Jesus.

– Hva vil du si er forskjellen mellom en gatepredikant og en vanlig predikant?

– Jeg pleier å si at jeg er prest for de som ikke går i kirken. Det er vel den største forskjellen. Men egentlig mener jeg at alle «vanlige» predikanter burde prøve seg på gata. Jeg vil gjerne utfordre med et sitat av Spurgeon’s: «No sort of defense is needed for preaching out of doors, but it would need very potent arguments to prove that a man had done his duty who has never preached beyond the walls of his meeting-house».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: – Utrolig viktig at ungdom får en personlig relasjon til Jesus

– Re s surs for menigheter

Open Air Campaigners ønsker å være en ressurs for menigheter. De deltar ofte med undervisning, kurs, andakter og på utadrettede arrangementer. OAC lanserte nettopp et nytt kursopplegg kalt «Dele troen». Det er et kurs på tre kvelder som ønsker å motivere, inspirer og utfordre menigheter til å dele troen i deres by.

– Vi ønsker å mobilisere menighetene, gjennom kurs og undervisning, til å gå ut med evangeliet til kollegaer, naboer, venner og mannen på gata, men kjenner utfordringen med at mange er tilbakeholdende når det handler om evangelisering, forteller han.

Les også
Lev i nærkontakt med JesusVISJON 2014
Les også
– Utrolig viktig at ungdom får en personlig relasjon til Jesus
Les også
Usikker på om «Det myndige lekfolk» har bevart sin myndighetBedehussang
Les også
Anbefaler ledere å ta timeoutNKSS