– Gud puffet meg over i noe helt annet

Christoffer Inge Hovda (49) i Stavanger har gått fra bank til bedehus. Den tidligere finansgründeren er blitt daglig leder for Salem Misjonsforsamling i NLM.

– Det var et konkret bibelvers som stanset meg, og jeg opplevde at Gud puffet meg over i noe helt annet, forteller Christoffer Inge Hovda.

Vi møter økonomen i forsamlingslokaletSalem, som erMisjonssambandets storstue i Stavanger. Dette er blitt hans nye arbeidsplass. Hvis noen hadde sagt til Christoffer Inge for fire måneder siden at han skulle havne her, ville han nektet å tro det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siviløkonom

Etter å ha utdannet seg som siviløkonom vedNorges Handelshøyskole og tatt pedagogikk i 1994, begynte hans karriere i finansbransjen.

– Jeg ble ansatt som økonomikonsulent i Rogaland fylkeskommune. Min første jobb var å sette opp helsebudsjettet for 1995 for hele fylket. Dette gav en bratt læringskurve, minnes Christoffer Inge. Han ble bare et halvt år i den stillingen.

Så bar det videre til Acta Finans, der han jobbet som økonomisk rådgiver innen fond og låneforvaltning.

Startet nytt selskap

Høsten 1997 gikk han til SR-Bank i Stavanger, og fikk ansvar for kapitalforvaltning og salg på bedriftsmarkedet.

– Jeg hadde stor frihet i stillingen min. Dette førte blant annet til at vi startet et nytt selskap, SR-Forvaltning. Det driver med finansforvaltning for bedrifter og privatpersoner. Vi hadde en forvaltningskapital på rundt seks milliarder kroner da jeg sluttet, forteller Christoffer Inge Hovda.

– Her fikk jeg bruke mine evner som gründer, selger, produktdesigner og markedsfører – og det var moro å jobbe, legger han til.

Tankevekkende bibelvers

Men nye tanker begynte å vokse fram i ham - midt i suksessen som finansgründer. Gjennom noen tøffe livserfaringer hadde Gud gjort han mer avhengig av bibel og bønn.

– Jeg kjente at jeg etter hvert var mer interessert i å bygge Guds rike, enn å bygge min egen velferd, forteller Christoffer Inge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En januarkveld i 2013 leste han i Apostelgjerningene 6, og en setning stanset ham: «Det ville være galt om vi forsømte forkynnelsen av Guds ord for å ta oss av utdelingen av mat.»

– Jeg lurte på om det var dette jeg holdt på med, selv om «utdeling av mat» kunne oppleves litt diffust med tanke på min jobb. Dagen etter leste jeg i mitt engelske nytestamente. Jeg oppdaget at bokmerketråden var plassert i Apostelgjerningene. Jeg ble nysgjerrig, og leste teksten i kapitel 6 på nytt. Her var «utdeling av mat» oversatt med «handling finances»! Det satte i gang en prosess i meg. Jeg forstod at dette betydde noe i mitt liv, minnes Christoffer Inge.

Oppbrudd

Han hadde tidligere reist ett år som barne- og ungdomsarbeider i Dalsfjord og Bremanger Indremisjon, etter at han hadde gått påBildøy Bibelskole i 1988.

Nå kunne finansgründeren se tilbake på et vellykket og privilegert liv. Var det meningen at han skulle bite seg fast i jobben, og fortsette i 20 år til – og så leve på en god pensjon?

– Eller skulle jeg satse på noen helt nytt rundt neste sving? Jeg kjente at jeg fikk et puff fra Gud gjennom dette bibelverset til å gjøre et oppbrudd. Derfor gikk jeg ned til redusert stilling i banken med tanke på å slutte om ett år.

Bonde på Fogn

Christoffer Inge hadde drevet et lite småbruk hjemme på Fogn, og dette ville han satse mer på. I tillegg tok han agronomutdannelse på vinterlandbruksskolen på Finnøy fram til mai 2014. Fra januar samme år sluttet han i banken.

– Jeg opplevde det som en frihet å få drive som bonde med 100 sauer og seks-åtte ammekyr. Far hadde vært en god dreng på gården i mange år. Nå kunne jeg sitte ved kjøkkenbordet og ha gode samtaler med mor og far. Dette var veldig meningsfullt, og vi kom enda nærmere hverandre. Det var et stort sjokk da far døde noe uventet i mars i år, forteller Christoffer Inge.

Overraskende telefon

Finansgründeren hadde gått i ei bibelgruppe i Stavanger i ni år, blant annet sammen medJakob Trodahl. Han var forsamlingsleder i Salem Misjonsforsamling fram til han gikk av med pensjon nå i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En dag i mai i år ringte Jakob til meg. Han lurte på om det var greit at han tipset meg til en ledig stilling i Salem? Jeg ble helt stum – og det er sjelden at jeg opplever det, smiler Christoffer Inge.

Men han fikk til slutt summet seg, og svarte at han samtykket til å være med i prosessen.

– Jeg må innrømme at jeg med litt interesse hadde sett på noen ledige stillinger som pastor i Frikirken på Sørlandet, men hadde ikke søkt på noe. Men Salem hadde jeg ikke tenkt på i det hele tatt, forteller han.

Prøveordning i Salem

Etterpå skjedde ting veldig fort. Han hadde møte med ansettelsesutvalg og representanter fra Salem, og var også inne til intervju med ledelsen i Region Sørvest.

– Det ble bestemt at vi skulle satse på en prøveordning i ett år. Jeg skulle ikke ha tittelen forsamlingsleder, men daglig leder. En viktig oppgave var å jobbe med administrasjon. Dessuten skulle jeg være frimodig både med å forkynne og ta på meg åndelig ansvar i forsamlingen, sier han.

Den 31. juli stod Christoffer for første gang på talerstolen i Salem og forkynte Guds ord.

Aktiv i Den norske kirke

Christoffer Inge Hovda er oppvokst i et hjem som var preget av Misjonssambandet. Faren reiste som fritidsforkynner, og broren hans, Sverre, har vært misjonær og er i dag forkynner.

– Jeg har hatt stor sans for Misjonssambandet, og er glad for deres klare tale i viktige spørsmål, sier Christoffer Inge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men selv har han vært aktiv iDen norske kirke i 22 år. Hovda satt som nestleder i Hafrsfjord menighetsråd, og var også medlem i Stavanger kirkelige fellesråd.

– Jeg har vært glad i Den norske kirke. Ikke minst de ulike elementene som inngår i gudstjenesten, som synds- og trosbekjennelsen, og lesning av tre tekster fra Bibelen. Fokuset på søndagens tekst er viktig for meg, og dette skaper variasjon i hvilke bibeltekster som vektlegges. Dette har jeg også som utgangspunkt for min forkynnelse i Salem, forteller han.

Sørget og bedt

– Men hvordan opplever du å bli ansatt i en region der ledelsen oppfordrer folk til å melde seg ut av Den norske kirke?

– Jeg har sørget og bedt mye for utviklingen vi opplever i kirken. Det bønnesvaret jeg personlig har fått til nå er tilbud om jobb i NLM, sier Christoffer Inge.

Men han er fortsatt medlem i Den norske kirke, og har ingen planer om å melde seg ut med det første.

– Jeg er takknemlig for Misjonssambandets klare standpunkt også i forhold til kirken. Men jeg ser samtidig at det er en enorm misjonsmark der. Kontaktflaten ut til det norske folk er stor. Tenk bare på alle konfirmantene som ønsker å bli bedre kjent med Jesus.

Christoffer Inge Hovda har ikke lenger noen verv i Det norske kirke. Når han meldte flytting til Fogn i sommer, ble han løst fra sine oppgaver i menighetsråd og fellesråd.

Viktig med bønn

– Jeg har positive forventninger til tiden som ligger foran. Bønn har vært viktig for utviklingen i mitt trosliv. Jeg er i det videre arbeidet i Salem helt avhengig av bønn og forbønn, sier Christoffer Inge Hovda.