På farten: Med fersk plate og konserter på løpende bånd blir det ikke mye tid til annet for familien Sulebakk. Her er Serlina (16), mamma Barbro og Bertine (17).

Frykter at kristne ikke har råd til å lage god musikk

Team Sulebakk samler fulle konserthus, men er bekymret for finansieringen av kristen musikk i fremtiden.

På håndleddet til Barbro Sulebakk er det tatovert inn en sommerfugl. Den er et tidlig kristent symbol på oppstandelsen, og et tegn på håp og nytt liv. I ni år Barbro gitt ut plater sammen med sin mann Øystein og deres fire barn. Team Sulebakk begynner å bli godt kjent i Kristen-Norge. Men etter ti utgivelser og fulle konserthus med kjente artister som Alexander Rybak, Mathea Mari og Marius og Martinus må Sulebakk igjen feste øynene på sommerfuglen. Den kristne musikkbransjen går en mørk fremtid i møte hvis det ikke skjer radikale endringer i bransjen.

Bort imot gratis strømming av musikk på nett gjør at langt færre betaler for innholdet artistene skaper. Det handler om penger, eller mangelen på nettopp penger. Og det er ikke uvesentlig. Spesielt ikke når det kommer til å produsere kvalitetsmusikk for barn og unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer enn baby, baby

– Det er den musikken vi ble glad i som ung vi ofte holder fast ved hele livet. Burde ikke den handle om det viktigste, om Jesus? spør Barbro retorisk.

Hun er redd for at det bare blir de største sekulære artistene som overlever.

– Da blir det kanskje mye baby, baby. Men vi trenger noe annet, sier Barbro.

Mobilen hennes ringer. Vi sitter ved et bord i Espresso House, en kort sommerfuglferd unna den blomsterrike musikkpaviljongen i Bergen sentrum.

Barbro tar den, men må beklage til selgeren. Hun har ikke tid til en prat nå.

Denne uken er det nemlig plateslepp for deres tiende album. Tre kor har vært med på platen, som klatret opp på en tredjeplass på den norske albumlisten til iTunes forrige helg.

Halve Tysnes

Tidligere denne uken fylte de et lokale på Tysnes. Her fins det et Soul Children-kor hvor åtte av medlemmene er med på platen. Barbro Sulebakk dirigerer tre kor og har en stilling i Normisjon sitt barne- og ungdomsarbeid Acta, for å nettopp dirigere Soul Children-kor.

– Nesten halve Tysnes må ha vært der. Det kom dobbelt så mange som de hadde regnet med, sier Barbro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter arrangementet på Tysnes var det plateslepp i Arna for de to andre Soul Children korene som deltar. Søndag skal Team Sulebakk fylle Bergens storstue Grieghallen til en familiekonsert. MGP-vinner Mathea Mari er et av trekkplastrene, i tillegg til barna selv.

To av låtene fra den nye platen skal dessuten fremføres under konserten til Oslo Soul Children i Oslo Spektrum i helgen. Her skal noen barn fra Bergen delta sammen med Team Sulebakk.

– Vi flyr frem og tilbake. Jeg håper vi unngår forsinkelser. Hundrevis av barn venter på oss, sier Barbro.

Savner investorer

Livet er hektisk for familiegruppen som nylig solgte ut julekonserter i Bjørnsonhuset i Molde (800 sitteplasser), og Kuppelhallen i Stavanger Konserthus (1100 sitteplasser) på bare tre dager.

– Vi ble bedt om å sette opp ekstraforestillinger. Det har vi gjort, sier Barbro.

Men selv om konsertene gir pluss i regnskapet for Team Sulebakk, gjør den generelle krisen i musikkbransjen det også vanskelig for kristne artister å overleve. Selv har Sulebakk søkt om midler fra mange, men ikke fått fra andre enn Normisjon.

– De fleste vet jo at de ikke blir rik på å investere i kristen musikk. Men se for deg et menighetsliv i fremtiden uten musikk, sier Barbro.

– Jeg ser at mange kristne artister sliter. Det er ikke bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fond for kristne artister

Hun mener Kristen-Norge er helt avhengig av at det skrives ny musikk. Spesielt med tanke på unge mennesker.

– Vi må skrive musikk som kommuniserer med unge mennesker i dag. Vi må snakke til dem på et språk de forstår, sier hun.

Sulebakk mener det burde blitt opprettet et fond for lyd og bilde dedikert til kristent innhold.

– Ingen kristne artister får støtte fra sekulært hold. Det virker som om man er allergisk mot kristne søknader. Derfor må kristenfolket støtte opp om den kristne musikken, sier Sulebakk.

Favoritter

I kaféen sitter også eldstedatter Bertine (17). Hun går på Danielsen videregående skole og har funnet et ledig øyeblikk i timeplanen for intervju.

Bertine var syv år gammel da familiegruppen ga ut sin første plate. Hun har ikke så mange minner fra livet uten musikk og utgivelser.

Selv hører hun på Hillsong og annen kristen musikk i tillegg til topplisten på Spotify. Favorittlåten på deres egen nyutgivelse «Kunsten».

– Jeg liker rytmen. Den er tøff. Den handler om kunsten til å løfte opp andre. Dessuten liker jeg låten «Drømmen du har». Det er en låt vi har skrevet til en fadderorganisasjon vi besøkte i Afrika, forteller Bertine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ungdommene i de tre korene Barbro Sulebakk dirigerer, har vært med å skrive tekstene til platen.

– Vi spurte dem om hva de var opptatte av, og hva de syntes var vanskelig, sier dirigenten og forklarer at tema som mangelen på selvtillit, utseendepress, og karakterpress kom opp.

– Det er vanskelig å være ungdom i dag. Mange prøver å rømme fra seg selv for å være en annen, men det er et mislykket prosjekt. Gud har skapt oss slik vi er, sier Barbro.

Hvem er sjefen

Noen minutter senere kommer Serlina (16) springende. Hun har benyttet seg av en fritime, og er klar for foto sammen med mamma og storesøster.

– Team Sulebakk er familien min. Men når vi er ute på konserter er vi på jobb.

– Går det greit at mamma både er mamma og sjef?

– Ikke alltid, bryter mamma Barbro inn og ler.

Bertine og Serlina ler også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I Team Sulebakk er vi alle sjefer. Dette er noe vi står sammen om, sier Serlina.

Selv om foreldrene er med i Den norske kirke, har Bertine og søsknene valgt å engasjere seg i en frimenighet. Her får de større spillerom for musikk de selv liker.

Ikke noe offer

Å stå sammen er verdifullt som familie, men også som kristne artister.

– Vi er ikke konkurrenter, vi står sammen.

Når noen gir ut en ny plate eller havner på topplisten til iTunes venter ofte gratulasjoner fra andre artister.

– Nylig fikk vi gratulasjoner fra Jarle Waldemar, Ragnhild His Ånestad, Emeline og Sunniva og mange andre. Vi gratulerer tilbake. Vi heier på hverandre og ber for hverandre, sier Barbro.

– Hvor mye koster det for dere å ofre så mye for å produsere kristen musikk?

– Det er det første jeg tenker på når jeg står opp, og det siste jeg tenker på når jeg legger meg. Men jeg føler ikke at jeg ofrer noe. Det er dette som gir meg energi. Men av og til tenker jeg: Kunne vi ikke bare vært en helt vanlig familie? Men når vi kommer tilbake fra en konsert skjønner vi alle at dette ikke er noe offer. Det gir så utrolig mye, sier Barbro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Team Sulebakk

Team Sulebakk er en musikkgruppe og familie fra Frekhaug i Lindås.

Teamet består av Sebastian (19), Bertine (17) Serlina (16) og Bendik (8)Mamma Barbro og pappa Øystein.

De har nylig gitt ut platen «Elsket» som er den tiende utgivelsen på ni år.

Les også
Lidenskapelige kristne
Les også
Fullt hus da kristen bokhandel åpnet
Les også
Når mor ikke kommer seg i kirken lenger
Les også
Trenger to skoletimer på å våkneSkoleforskning
Les også
Soul Children lager sangfest i Spektrum