SLITER: Viktoria Frydenberg (f.v), Katarina Sivertsen og Marius Polden Rudshaug sliter med å fokusere de første timene på skolen. De skulle gjerne begynt klokka 10.00.

Trenger to skoletimer på å våkne

En søvnforsker ved universitetet i Oxford mener at 16-åringer ikke burde
 begynne på skolen før etter klokka 10.00.

Marius Polden Rudshaug er gretten når han blir vekket klokka 06.00 og må ty til en liter kaffe for å våkne ordentlig. Da Dagen treffer ham, er han sammen med Katarina Siversten, (16) og Viktoria Frydenberg (16).

Alle er elever ved Årstad videregående skole i Bergen. Jentene står opp rundt klokka 05.00 om morgenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Viktoria forteller at hun trenger de to første skoletimene på å våkne, selv om hun legger seg rundt ti kvelden før. Katarina har også startvansker om morgenen, men sovner som regel ikke før rundt midnatt.

Naturstridig

Ifølge forsker Paul Kelley er det helt greit at barn mellom åtte og ti begynner på skolen 08.30. Men det er mer naturstridig at en tenåring på 16 skal begynne så tidlig som 08.00, mener han.

– Å tukle med den naturlige døgnrytmen har blitt koblet til en rekke psykiske og fysiske problemer, inkludert kognitiv svikt, angst, vektøkning, høyt blodtrykk og diabetes, sier Kelley, som tror at også voksne vil dra fordel av å starte dagen senere.

Forskningsfunnene er publisert iLearning, Media and Technology og er blant annet sitert avThe Guardian ogBusiness Insider.

Sammen med flere andre leder han et forskningsprosjekt som involverer 100 skoler i hele Storbritannia for barn i alderen 14 til 16. I en tidsperiode vil elevene tilfeldig bli delt inn i grupper som starter tidlig og sent på skolen. Gjennom nasjonale prøver håper de å påvise sene morgener har en positiv effekt på læringen.

Skeptisk

Sigurd Trageton, assisterende rektor ved Årstad, er skeptisk til forslaget om å forskyve skoledagen et par timer, men understreker at han ikke har god nok kjennskap til forskningen.

– De som går hos oss skal snart ut i lære og arbeid. Den jobben de skal begynne på, begynner gjerne klokka 07.00. En viktig del av opplæringen her ved skolen er å forberede eleven for arbeidslivet og gjøre dem til verdifulle medarbeidere, sier han.

Han har tenåringer hjemme, og erfarer at det kan være vanskelig å legge seg tidlig nok, fordi det skjer så mye spennende sosialt og på underholdningsfronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når en for eksempel har det kjekt sammen med venner på nettet, er det vanskelig å si at «nå må jeg gå og legge meg». Sannheten er vel at mange unge sliter med å finne en god døgnrytme og at de sover altfor lite. Det kan være vanskelig nok for voksne å komme seg i seng og stille uthvilt på jobb, sier han.

Han tror personlig at det er viktigere å lære unge om søvn og kosthold, og å lære dem å ta kontroll på eget liv, fremfor å forskyve skolestarten.

– Mange ungdommer trenger å lære å velge handlinger som har positive konsekvenser for dem over tid, slik at de klarer å styre unna mer kortsiktige fristelser til å være sosial og la seg underholde til langt ut på kvelden, sier han.

Avhengig av musikk

De tre ungdommene ved Årstad videregående skole har pc, tv og mobil ved siden av seg på rommet der de sover. Katarina opplyser at hun har tre pc-er. To bærbare og en stasjonær i tillegg til mobil og tv.
 – Greier du å legge det vekk når du skal sove?

– Ja. Mobilen er det eneste jeg har på. Jeg er avhengig av musikk for å sovne på kvelden,
forklarer hun.

Marius og Viktoria nikker gjenkjennende. Samtlige er avhengig av musikk for å greie å sove på kvelden. Marius forteller at pc-en går hele døgnet, og at han restarter den en gang om dagen for å kjøle den ned. Før han legger seg sitter han gjerne ti minutter på mobilen og sier «god natt» til folk.

Berit Berg er helsesøster ved Årstad. Hun har heller ikke tro på å forskyve skoledagen et par timer.

– Skal vi legge til rette for senere skolestart, vil samfunnet få et problem. Det viktigste er gode rutiner og nok søvn. Mye av problemet er jo at ungdommene snur døgnet i helgene og sliter med å komme inn i gode rutiner. Det ideelle ville være om de ikke sover lenger enn til 10.00, uansett hvor sent de legger seg, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Livsstilsproblem

Berg viser til psykologspesialist Mari Hysing ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge ved Uni Helse i Bergen, som mener at mangel på søvn er i ferd med å bli et folkehelseproblem og et livsstilsproblem.

I en undersøkelse blant 10200 unge fra Hordaland som ble gjort i 2013,som forskning.no skrev om, går det fram at de sover to timer mindre på ukedagene enn det de selv mener er nødvendig. Forskerne fant ut at gutter og jenter i alderen 16 og 19 år sover i snitt 6 timer og 25 minutter.

Berg understreker at det er foreldrenes ansvar å se til at barna ikke legger seg for sent, og oppfordrer til å erstatte mobil med vekkerklokke, og fjerne pc-en fra rommet.

– Veldig mange sier at de prøver å legge seg mellom klokka 23.00 og midnatt, men det er ikke nok når skoledagen begynner klokka 08.00, understreker hun.