En sammenheng mellom 5G-nettet og covid-19 er blant de sprøere teoriene som verserer. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Farlige konspirasjonstanker blant kristne

Konspirasjonsteorier har blitt mainstream, og kristne er særlig utsatt.

Dagen skrev i forrige uke omadvarselen lederne i pinsebevegelsen i de fem nordiske landene har gått sammen om mot falske profetier og konspirasjonsteorier i sine egne kirker. Den kommer ikke et sekund for tidlig.

Konspirasjonsteorier har alltid eksistert i den offentlige samtalens ytterkant. Men de siste årene har konspirasjonstenkning fått spille en stadig mer sentral rolle. Den hovedansvarlige for denne utviklingen har inntil nylig hatt adressen 1600 Pennsylvania Avenue i Washington DC.

For Donald Trumps presidentskap har bokstavlig talt vært innhyllet i konspirasjonsteorier. Han kickstartet sin politiske karriere med en slik teori og han endte sin periode i Det hvite hus på en høydramatisk måte med en annen.

Som vi husker gjorde mangemilliardæren Trump sitt sceneskifte fra eiendomsutvikling til storpolitikk ved å fremme konspirasjonsteorien om at daværende president Barack Obama ikke var født i USA. Og han avsluttet sin presidentgjerning med å oppfordre til voldelig kamp på grunnlag av konspirasjonsteorien om at han hadde tapt valget ved utstrakt juks og et rigget system.

Mellom disse to punktene har det kommet en stri strøm av farlige konspirasjoner ut av munnen på det som inntil for en måned siden var verdens mektigste mann. Og selvfølgelig har det hatt konsekvenser. Konspirasjonsteorier har blitt stuerene i en helt annen grad enn tidligere. For mange har de rett og slett blitt mainstream.

Konspirasjonstenkning påvirker et bredt lag av mennesker. Men vi er enig med pinselederne i at det må ropes et spesielt varsko i ulike kristne sammenhenger fordi de kan være spesielt utsatt for dette tankegodset.

I ny undersøkelse utført av Lifeway Reseach svarte halvparten av amerikanske protestantiske pastorer at de ofte hører sine menighetsmedlemmer gjenfortelle populære konspirasjonsteorier.

Vi tror følelsen av økende marginalisering kan gjøre visse kristne miljøer til særlig næringsrik jord for dette tankemessige ugresset. Kristne kirker mister oppslutning og det samme gjør støtten til kristen etikk. Mange nærer en dyp skepsis til utviklingen og sitter med en følelse av at samfunnet slik man har kjent, det er i oppløsning.

Når ting går en imot, så er det noe dypt menneskelig i det å finne noen eller noe å skylde på. Vi er dypt bekymret over den konspirasjonstenkningen som vi i økende grad møter hos endel kristne.

Det er tragisk å se hvordan ressurssterke mennesker rett og slett blir ubrukelige i virkelighetens verden. Begavede personer som velger å kaste bort tid, krefter og energi på konspirasjoner i stedet for å bruke sine ressurser i kristent arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For konspirasjonsteorienes omfang har nå blitt så stort i deler kristen-norge at det enkelte steder er i ferd med å få negative konsekvenser for menighetslivet. De pinsekarismatiske sammenhengene virker spesielt utsatt. Derfor er formaningen fra pinselederne både viktig og riktig.