I JURYEN: Lovsangsansvarlig i Filadelfia Oslo og leder for lovsangslinjen på Filadelfia Bibelskole, David André Østby, er i juryen for låtskriverkonkurransen. Han har i en årrekke vært en sterk bidragsyter til lovsang gjennom f.eks Ungfila LIVE og Impuls. Står bak låter som All because of You, Syng det ut og Større enn alt. FOTO: Screenshot Vimeo

Få din egenskrevne lovsang utgitt på EP

Mediehuset Dagen har i samarbeid med Impuls tatt initiativ til en låtskriverkonkurranse innen sjangeren lovsang. Vinneren får sin låt utgitt på en EP som kommer til sommeren. I tillegg skal det kåres en Folkets Pris.

– Mediehuset Dagen synes dette er viktig fordi kampen mot menneskehandel er en viktig kamp å kjempe. Gjennom EnNySang tilgjengeliggjør vi lovsang fra en ny generasjon til et bredere marked og vi gir folk mulighet til å teste ut sine egne sanger på flinke folk. Dette prosjektet synliggjør dessuten at Mediehuset Dagen har en stor bredde, sier Christer Skoge, administrerende direkør i Mediehuset Dagen.

Dagen-journalist Eivind Algrøy er mannen bak ideen EnNySang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Musikk har alltid vært en del av hjertepulsen i kristne menigheter. Fra de første kristnes åndelige viser til vår tids levende lovsangskultur har toner og ord blitt løftet opp til Gud i takk og fortvilelse, glede og bønn. Vi vil være med og løfte opp de mange sangene som skrives i dag, og gjøre dem tilgjengelig for flere, sier Algrøy.

Øvrige samarbeidspartnere til låtskriverkonkurransen er TenOase, Get Focused, Skaperkraft, Acta Bibelskole, Filadelfia Bibelskole Oslo, Vennesla musikkgymnas og NLA Høgskolen.

LES OGSÅ: Blir lovsangsleder på fulltid

Nyskapende

For å kåre den beste lovsangen har aktørene bak EnNySang satt ned en jury på seks personer, alle med erfaring fra tekst og lovsang. Disse skal sørge for at det beste bidraget blir gitt ut. I juryen sitter blant annet David André Østby, lovsangsansvarlig i Filadelfia Oslo og leder for lovsangslinjen i Filadelfia Bibelskole.

– Det jeg ser etter i en god lovsang er en låt jeg har lyst til å høre og synge om igjen. Det må være en kombinasjon av noe gjenkjennelig og noe nyskapende, sier Østby.

Fra Hillsong

I juryen sitter også lærer på Vennesla Musikkgymnas og utøvende musiker Rolf Wam Fjell. Fjell har i flere år spilt med Hillsong i Australia. Musikkprodusent Tore Kulleseid sitter også i juryen. Han har bidratt på utgivelser av blant annet Kari Jobe, Michael W. Smith og Jesus Culture. Men blant de som skal velge lovsangen som blir utgitt fins også de som jobber med tekst og teologi. Teolog Tove Rustan Skaar har blant annet gitt ut boken Inn i tilbedelsen: Den nye lovsangstradisjonen. Hun jobber med praktisk teologi og kristen spiritualitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må spørre oss selv om det er sant det vi synger. Stemmer budskapet i teksten med budskapet i Bibelen? spør Rustan Skaar. Samtidig er hun opptatt av at vi skal synge sant om livet og at språket i teksten skal ha god rytme.

– Vi vil naturligvis se om teksten har poetiske kvaliteter, sier hun.

Fantastisk redskap

Lovsangsleder i Impuls og IMI kirken i Stavanger, Thomas Wilhelmsen, sitter også i juryen. Han er i tillegg prosjektleder for EnNySang.

– Musikken er et fantastisk redskap fordi det samler oss, og vi kan uttrykke noe kollektivt. Så er det verktøy for å samle det tenkende og det følende menneske, sier Wilhelmsen.

Han har selv skrevet flere lovsanger som har blitt sunget i en rekke norske menigheter, blant annet Så dyp en kjærlighet, Uendelig ubeskrivelig, og Strømmer av nåde.

– Kunsten er å finne en låt som er attraktiv og vakker, samtidig som man kan delta i den. Vi ønsker ikke at folk skal bli observatører til lovsangen, men at de skal delta.

LES OGSÅ: – Lovsang er språket vårt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyere enn oss selv

– Lovsang er en forholdsvis ny sjanger, hva skiller denne fra annen type musikk?

– Det handler om vår agenda. I lovsang er vår agenda at vi vil peke på noe høyere enn oss selv, og vi ønsker å skape et møtepunkt mellom forsmalingen og Gud. På en vanlig konsert handler den mer om den personlige opplevelsen og musikkgleden i seg selv. Det er jo ikke noe negativt i det, men det er noe annet enn lovsang, sier Wilhelmsen.

Lovsang som blir skrevet i dag har mye til felles med populærmusikk, og her ligger det også noen snublesteiner, mener Wilhelmsen.

– Vi er naive hvis vi ikke tror at moderne lovsang bringer med seg elementer fra populærkulturen. Vi som driver med lovsang må tenke selvkritisk om dette. For populærkultur er ofte idoliserende. Det er en kultur som bygger opp om fasader, image og idoler. Det er et stort ansvar for oss som ledere å peke på noe større enn oss selv. Det er en ganske stor utfordring, sier Wilhelmsen, som mange ganger har stått på en scene foran tusenvis av ungdom under den årlige Impuls-konferansen i Stavanger.

Mer samarbeid nå

Wilhelmsen mener at det er mer samarbeid om lovsangsproduksjon i dag enn det var for ti år siden.

– For ti år siden satt vi på hver vår tue. Nå bygger vi nettverk og vi lærer av hverandre. Det tror jeg vi tjener på, sier lovsangslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Wilhelmsen har holdt på med lovsangsmusikk i 13 år og føler nå en forpliktelse til å gi videre noe av det han har lært.

– Da jeg begynte med lovsang var det ikke så mange å se opp til, men vi fant et språk vi kunne identifisere oss med. Nå må vi gi de som kommer etter oss skuldre å stå på. Vi må gi dere videre, sier Wilhelmsen.

Han tror prosjektet EnNySang kan hjelpe nye låtskrivere å komme på banen.

Norsk eller engelsk?

Mange lovsanger som blir hentet til Norge synges på engelsk i menighetene. I IMI kirken er man opptatt av å fremme norsk språk i lovsangen.

– For oss nordmenn er det noe annet å si «jeg elsker deg» enn «I love you». Morsmålet bringer oss nærmere. Så er det klart at det er språklige bilder på engelsk vi ikke har dekkende norske ord for. Men det skrives mer på norsk nå. På David André Østby sin nye lovsangsplate er alle sangene på norsk, sier Wilhelmsen.

Lovsangslederen er opptatt av at norske menigheter skal produsere lovsanger som ikke bare kopierer de store i Hillsong, Bethel eller Soul Survivor, men at man bidrar med noe nytt.

– Den gode lovsangen bidrar til å sette lys over noe nytt. Lovsang er jo teologi som vi synger ut, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Samles til salmer i kirkebenkene
Les også
Inviterte til rusfri parkfest for nye Oslo-studenter
Les også
Kristenkunstner maler Jesus i lovsang
Les også
Er livet ditt en gudstjeneste?
Les også
15 minutters hellighetUL