Barmhjertighet på spill

Norge har vært nødt til å gjøre noe for at ikke vårt land skal bli en asyloase.

Det er ikke bare regjeringens overlevelse som står på spill når Venstre avviser ethvert forsøk på innstramming i asyl- og flyktningpolitikken. Det handler om noe mye mer enn det, nemlig Norges internasjonale rykte som en ansvarlig og barmhjertig nasjon i en internasjonal, humanitær unntakstilstand.

StatsrådSylvi Listhaugsliste med 43 innstrammingstiltak ble presentert på en pressekonferanse i romjula. Forslagene er for tiden ute på høring. Krasse tilbakemeldinger har ikke latt vente på seg. Norske misjonsorganisasjoner er blant dem som sterkest har kritisert forslagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag kveld sa altså Venstres stortingsgruppe tvert nei til samtlige forslag fra regjeringen. Det kan gi to mulige utfall: Enten står regjeringen på sitt og får flertallet mot seg iStortinget. For KrF krever også betydelige endringer i det framlagte forslaget. Eller så kan regjeringen gå til Stortinget og prøve å forhandle fram en ny pakke med forslag til endringer i asyl- og flyktningpolitikken.

LES OGSÅ:Listhaug i video: Ha respekt i innvandringsdebatten

Det siste alternativeter det mest sannsynlige utfallet, i første omgang. Men det er klart at enhver endring som kan smake av liberalisering i forhold til de opprinnelige 43 forslagene, vil være vanskelig for regjeringspartner Fremskrittspartiet å svelge. Dermed kan hele samarbeidet på nytt bli presset til det ytterste.

Viktigere enn denblå regjeringens overlevelse, er likevel Norges anerkjennelse internasjonalt som en nasjon som stiller opp når humanitære kriser truer. Det bekreftet statsministerErna Solberg på giverlandskonferansen for Syria i London nylig der hun lovet bort åtte milliarder kroner i støtte til det krigsherjede landet.

Samtidig påpeker norske misjonsorganisasjoner, gjennom paraplyorganisasjonenNorme, at samtlige av regjeringens forslag til endringer iUtlendingsloven bryter med elementære menneskerettigheter. De påpeker også brudd med FNs barnekonvensjon, FNs flyktningkonvensjon ogFolkeretten.

Tidligere har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ved flere anledninger påpekt at Norge bryter med flyktningkonvensjonen og menneskerettighetsstandarder ved å sende asylsøkere tilbake til Russland. Det samme har Helsingforskomiteen hevdet. Innvandringsminister Sylvi Listhaug har replisert at det ikke er sikkert at Norge vil rette seg etter anbefalingene fraFN.

Tall fraUDIviser at 31.145 personer søkte om beskyttelse i Norge i løpet av fjoråret, av disse kom tredjeparten fra Syria. Norske myndigheter har antydet at tallet kan bli doblet fra i fjor til i år. Nye tall fraVerdensbanken viser at 87 millioner mennesker er direkte berørt at krigene i Midtøsten og Nord-Afrika.

I lys av realiteter og forventninger er det klart at norske myndigheter har vært nødt til å gjøre noe for at ikke vårt land skal bli en asyloase mellom land med sterke begrensninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KOMMENTAR:Barnebrudene og oss

Men det må finnes en måte å løse dette på som gjør at Norge ikke setter seg ut over FN-konvensjoner og FNs anbefalinger.