FARGELEGG: Dette er en side fra boken «Vindu mot himmelen», gjengitt med tillatelse fra forlaget (bilde i full størrelse nederst i saken). Værsågod og fargelegg!

Bare tilsett farge

Fargelegging blir stadig mer populært blant voksne. Nå kan du fargelegge kirkevinduer og bibelhistorier.

Ideen om en fargeleggingsbok med kristne motiv ble unnfanget da forfatter og IKO-redaktør Laura Djupvik satt i Notre Dame i Paris. Hun så på hvordan lyset gav liv til de mørke glassflatene i katedralens runde rosemalerier.

NÆRMØTET: Pionér, fredsmekler og medmenneske

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tankene gikk til de snirklete tegningene i de mange fargeleggingsbøkene som for tiden ligger i de tusen hjem. Ofte tar de utgangspunkt i den buddhistiske mandala, sirkelen som symboliserer hele universet.

– Rosevinduene er på samme måte en sirkel med motiv inni. Og når du ser et glassmaleri fra utsiden er det jo gjerne grått og trist. Men når du er på innsiden og lyset trenger gjennom så får det farger. Denne fargeleggingsboken er en mulighet til å kombinere det høykirkelige med noe enkelt og hverdagslig, sier Djupvik om boken «Vindu mot himmelen» som nylig kom ut på IKO Forlag.

Mønstre

Den siste tiden har stadig flere voksne funnet glede i noe som tidligere har vært forbeholdt barn. Fargeleggingsbøker er nemlig ikke lenger bare tidtrøyte for billeie barn. Nå forenes generasjoner i fornøyelsen med å fargelegge avgrensede flater for å gi liv til et helhetlig bilde eller til et mønster.

Den skotske illustratøren Johanna Basford skal ha tjent millioner på fargeleggingsbøker som «Secret Garden» og «Enchanted Forest». Innholdet er ikke noe annet enn romantiske mønstre som krøller seg rundt og lager små rom der «leseren» kan tilføre farge.

– Jeg ser på boken vår som et tillegg til denne trenden, med motiv som vil bety mye for mange, sier Djupvik.

Sitter rolig

Marit Z. Berentsen kjøpte boken straks den kom ut. Som søndagsskolelærer i Bønes kirke har hun allerede god erfaring fra å bruke de nye og detaljerte fargeleggingsbøkene i søndagsskolen.

– Barna sitter rolig og konsentrerer seg. De har nesten ikke lyst til å slutte, forteller hun.

LES: Jørgen (68) er fortsatt tent av Jesusvekkelsen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når leseteksten på søndag handler om Jesus som forsoner ville hun for eksempel kunne gitt barna en fargeleggingsoppgave lik den vi presenterer midt på denne siden. En klassisk fremstilling av Jesus som offerlammet.

– Jeg har tidligere brukt dem som fås kjøpt i butikker overalt. Når vi nå har fått en bok med et så klart relevant innhold så sikret jeg meg noen av de første eksemplarene, forteller en engasjert søndagsskolelærer. Hun skryter også av kvaliteten på arkene og synes det er fint at sidene er perforert i margen, slik at man kan rive ut en side uten at det blir stygt.

– I tillegg har illustratøren varierte motiv fra stilistiske til mer klassiske motiv. Og det er humor i tegningene. Flere voksne venninner av meg har glede av denne boken. De sier at det får dem til å filosofere og forsvinne litt inn i bildet, i tankene, sier Marit som ikke driver med fargelegging selv.

Elsker Bibelen

Siden illustrasjonene er hovedpoenget i en slik bok var valg av illustratør viktig for Laura Djupvik. Hun trengte noen som kunne gjøre det med troverdighet og kunnskap. Det fant hun i den nederlandsk-ættede askøyværingen Bas Vlam.

– Han har et bevisst forhold til kirkekunst og gjøv løs på prosjektet med entusiasme og kunnskap, forteller Djupvik.

Mye å hente

Vlam selv forteller at han elsker bibelhistoriene og at det gjorde det enklere å svare ja til prosjektet.

– Det er så mye å hente i disse tekstene. Da IKO spurte om jeg kunne lage noen tegninger som forslag spurte jeg bare om jeg fikk gjøre som jeg ville.

Det fikk han. Skissene ble godkjent og Vlam laget hele boken med motiv han selv valgte. Ideene hentet han blant annet fra pilgrimsturer han gjør sammen med en venn hver påske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I 1213 vandret en nederlandsk abbed fra Nederland til Roma og tilbake for å stille paven et spørsmål. Vi vandrer hver påske en bit av den turen.

På reisen vandrer han en særlig forkjærlighet for å besøke klostre, kirker og andre gamle bygg.

Arsenal

For en som elsker bibelhistorier og elsker å tegne må prosjektet ha fremstått som en drøm. Det ble mer arbeid enn den erfarne illustratøren hadde sett for seg på forhånd. Men så lenge han fikk bruke både humor og egne fotballpreferanser gikk det bra.

– Jeg har lagt inn en referanse til min store lidenskap, som er engelsk fotball, sier han. Mer spesifikt kan den observante fargelegger observere at den engelske fotballklubben Arsenal på en eller annen måte er innarbeidet i en av illustrasjonene.

– Hvordan da?

– Det kan jeg jo ikke si. Men det er ikke iøynefallende, sier han hemmelighetsfullt.

Adam og Eva ble ikledd mønster etter første tilbakemelding fra forlaget.

– Jeg ville jo være mer skrifttro, de er jo nakne i Bibelen. Men ok, jeg laget mønster på kroppen og da ble det mer passende, sier Vlam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fordel

Bas Vlam er ikke fremmed for at det kan være noe med tegning som gjør det avslappende og harmoniserende.

Fargelegg: Dette er en side fra boken «Vindu mot himmelen», gjengitt med tillatelse fra forlaget. Værsågod og fargelegg!
Les også
Video-andakt: Hva gjør jeg med bekymringer?
Les også
Hvor går grensen?
Les også
Bibelen spres mer enn noen gang før
Les også
Jesu byrder
Les også
Pionér, fredsmekler og medmenneskeKarl Fredrik Kittilsen