KRISTNE: Merkel (bildet) etterlyser både at flere våger å si at de er kristne, og at flere våger å gå inn i dialogen med samtiden fremfor å stå på utsiden av den. Og i fortsettelsen viste hun en frimodighet på den kristne tros vegne som knapt har vært hørbar fra noen politisk leder i Norge, KrF-ere aldri så mye, skriver Dagen på lederplass. Foto: Alain Jocard, AFP Photo/NTB Scanpix

Angela Merkel som vekkelsesforkynner

Kanskje kan møtet med islam i Europa føre til at flere fatter ny interesse for våre kristne røtter og styrker kontakten med disse, skriver Dagen på lederplass.

Det europeiske kontinentet er i rask endring. Sekulariseringen har gått sin gang i mange tiår. Samtidig blir vi tilført impulser fra kulturer utenfra både gjennom at vi reiser mer og at innvandrere kommer til Europa. Mange har prøvd å spå hva dette vil gjøre med oss på sikt, men det å spå om fremtiden er som kjent en krevende øvelse.

I en slik situasjon er behovet for lederskap stort. Vi tar som regel valg med et element av usikkerhet. Da trengs det både visdom og mot til å trå rett. En av dem som de siste årene har markert seg med et tydelig lederskap er Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under et besøk i Bern i september kom hun med flere uttalelser som ikke minst troende kristne i Norge med fordel kan merke seg. Uttalelsene var gjengitt i Jeff Fountains svært lesverdige side tre-innlegg i gårsdagens Dagen.

Fountain, selv tidligere leder av Ungdom i Oppdrag i Europa, har ved flere anledninger vist gode analytiske ferdigheter når det gjelder å forstå vår tid og å peke på veien videre.

Denne gangen skrev han særlig om Merkels egen åndelighet som en veiviser for Europas kristne. Han fremhevet blant annet utsagnet hennes om at frykten som regel er en dårlig rådgiver, og advarer mot en defensiv tilnærming til samtiden ved at vi blir mer opptatt av farer enn av muligheter. For vi har fortsatt anledning til å praktisere vår kristne tro, og til å gjøre denne gjeldende både i våre egne liv og i samfunnet.

Merkel etterlyser både at flere våger å si at de er kristne, og at flere våger å gå inn i dialogen med samtiden fremfor å stå på utsiden av den. Og i fortsettelsen viste hun en frimodighet på den kristne tros vegne som knapt har vært hørbar fra noen politisk leder i Norge, KrF-ere aldri så mye.

Hun oppfordret ganske enkelt til å gå mer i kirken, til å lære å kjenne sin bibel på nytt, til å sette seg såpass inn i Bibelens budskap at man er i stand til å gjøre rede for hva som for eksempel er pinsens funksjon og betydning.

Kanskje kan møtet med islam i Europa føre til at flere fatter ny interesse for våre kristne røtter og styrker kontakten med disse. Det ville i så fall være en gledelig om enn utilsiktet bivirkning.

Europa har vært en kulturell smeltedigel lange tider allerede. Det at vi møter på ulike slags kulturelle og religiøse impulser er ikke noe nytt, selv om omfanget nå er større.

Men i den pågående prosessen med å revurdere forholdet mellom kirke og stat, står vi også i Norge i fare for å underkjenne den store betydningen kristen tro og tenkning har hatt for de verdiene vi bygger samfunnene våre på. Da skulle det være en naturlig oppgave for troende kristne å bidra til at grenene ikke mister kontakten med røttene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skal vi ha noe å stille opp med i møte med både sekularisering og mennesker med andre religiøse bakgrunner, er kraften i vår egen åndelighet av avgjørende betydning. Der kan prestedatteren Angela Merkel faktisk hjelpe oss.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Moder Angelas åndelighet
Les også
Merkel får pepper etter uttalelse om kristen-forfølgelse
Les også
Islamforsker spår tomme moskeer i EuropaRauf Ceylan
Les også
Konservativ kritikk av Merkels åpning for flyktninger
Les også
Ser håp for Europa