En migrant på jernbanestasjonen i München holder et bilde av Angela Merkel. Den tyske statsministeren møter motbør blant sine politiske allierte i Bayern etter beslutningen om å midlertidig åpne grensen for flyktninger. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB scanpix

Konservativ kritikk av Merkels åpning for flyktninger

Statsminister Angela Merkels beslutning om å slippe inn tusener av flyktninger er møtt med motstand fra hennes CSU-allierte i Bayern, som mener den sender feil signal til resten av Europa.

Uenigheten kom for en dag etter at Østerrike og Tyskland ble enige om en midlertidig åpning av grensene for å slippe inn tusener av flyktninger etter at Ungarns konservative regjering viste seg uvillig til å håndtere flyktningstrømmen.

Tyskland venter at det skal komme 800.000 asylsøkere i løpet av året. Bare i august ble det registrert over 100.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Hvordan kan vi hjelpe flest mulig flyktninger?

Anklager

Men Bayerns innenriksminister Joachim Herrmann fra søsterpartiet CSU til Merkels CDU anklager henne for å ha handlet uten å ha rådført seg med de tyske delstatene, som i dag må hanskes med konsekvensene.

Bayerns delstatsminister Horst Seehofer og andre CSU-ledere mener Merkels beslutning var en feil, og Seehofer sier at hans parti vil sette saken på dagsorden på et møte i regjeringskoalisjonen søndag.

Seehofer sier det ikke fins noe land som kan håndtere en slik situasjon, og at det er helt nødvendig at regjeringen lager en plan.

LES: Flyktninger strømmer over grensen til Østerrike

Støtter Merkel

Sosialdemokratene, som sitter i regjeringskoalisjonen sammen med CDU og CSU, forsvarte Merkel, og partiets generalsekretær Yasmin Fahimi kalte beslutningen det eneste riktige.

– Vi måtte sende et sterkt signal om medmenneskelighet for å vise at Europas verdier er gyldige også i motgang. Ungarns håndtering av krisen er utålelig, sa hun idet hun refererte til interneringen av flyktninger i leirer og sammenstøt mellom politi og flyktninger.

Tabloidavisa Bild støtter Fahimis syn på saken, med en forside der hovedoppslaget var at «Merkel stanser Budapests skam».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En meningsmåling i forrige uke viser at Merkel har tapt oppslutning etter beslutningen, men et flertall av tyskerne er ikke bekymret for tilstrømningen av flyktninger.

Les også
Polen mener 2.000 flyktninger er nok
Les også
Komiker kan bli president i Guatemala
Les også
Aylan (3) var skapt i Guds bilde
Les også
Finlands statsminister åpner hjemmet sitt for asylsøkere
Les også
Østerrike krever EU-toppmøte om flyktninger