MARKERING: Mandag deltok flere kirkeledere i demonstrasjon foran Stortinget til støtte for det palestinske folket i konflikten med Israel. Mange av dem har signert et opprop for å få Israels trukket for menneskerettighetsdomstolen i Haag.

Vil trekke Israel for domstol

Både palestinske ministere og norske kirkeledere vil ha Israel dømt for folkemord

Den palestinske utenriksministeren Riad al-Malki besøkte tirsdag Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Han vil at domstolen oppretter sak mot israelere for krigsforbrytelser.

80 kirkeledere i Den norske kirke, og biskopen i Hamar Solveig Fiske, krever det samme. Mandag demonstrerte rundt 1.000 mennesker utenfor Stortinget mot Israels militæroffensiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det begynner å bli vanskelig å finne gode ord for hva det er Israel gjør. Selvforsvar tror jeg ikke er ett av dem. Israels overlegenhet krever at de må ta ansvar, sier prest i Oslo domkirke Birte Nordahl til NRK.

Les også: Forberedt på ny Israel-uro - massemønstring i Oslo søndag

Kvinnekamp

Fredag skrev Palestina KFUK i et brev at Israels militæroffensiv på Gazastripen er folkemord og oppfordrer verdenssamfunnet til å stille Israel for FNs internasjonale domstol i Haag.

– Skoler, sykehus og sivile hjem blir bombet. Det er ikke trygt noe sted og det er så store sivile tap på palestinsk side, sier prest Anne Anita Lillebø til NRK.

Initiativtager for den norske støtten til Palestina KFUK, er sokneprest i Paulus menighet i Oslo, Grete Hauge. Hun ønsker å være en megafon for kvinnene i Gaza.

– Jeg fikk brevet fra KFUK via noen venner. Den berørte meg sterkt. For meg ble det viktig å bli et talerør. Jeg har alltid lært at de som har skoen på, vet hvor den trykker.

Hauge peker på at det i brevet er kvinnelige, kristne ledere som kommer til ordet. Tidligere har det stort sett vært menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Samtidig som det er en kjensgjerning at det er kvinner og barn som er de mest sårbare i konflikten.

Se video: Hamas´ terrorhåndbok beviser bruk av sivile

Polarisert

Sommerens krig i Gaza har vist nok en gang at det kristne landskapet i Norge, som den generelle befolkningen forøvrig, er delt i hvem de gir mest sympati. Hauge tror mange har fått opp øynene for det palestinske folkets situasjon.

– Det har lenge vært en økende kunnskap om konflikten, hos mennesker i blant annet Den norske kirke. Men denne sommeren har det nok økt enda mer, sier hun.

– Generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, sier i Klassekampen at hun ikke kan støtte oppropet. Hun er redd et krav om sanksjoner av Israel vil bli tolket som boikott av jøder. Hva tenker du om det, Hauge?

– Jeg har alltid hatt stor sympati for det jødiske folk. Det har jeg fortsatt. Det vil være en misforståelse hvis dette oppropet blir tolket som en boikott av jøder. Jeg håper folk klarer å skille.

Hagen Agøy presiserer overfor avisen at Mellomkirkelig råd går inn for boikott av produkter fra de ulovlige, israelske bosettingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Palestiner pågrepet for drap på israelske tenåringer

Må stilles til ansvar

Utenriksminister Al-Malki ba FN i juli om å få slutt på det han kalte Israels straffefrihet, og sa og landet må stilles til ansvar for sine handlinger. Sist uke innledet FN en gransking av menneskerettsbrudd og forbrytelser som angivelig skal ha blitt begått av Israel under offensiven, som startet 8. juli og har krevd lang flere sivile liv på palestinsk enn israelsk side.

Ifølge palestinske tjenestemenn har 1.834 palestinere, de fleste av dem sivile, blitt drept under kampene. Israel mener at nær halvparten av de drepte har vært militante personer.

64 israelske soldater og tre sivile har blitt drept siden 8. juli, ifølge israelske myndigheter.

Israel ikke medlem

ICC kan straffeforfølge individer for blant annet krigsforbrytelser, men griper kun inn i saker når land viser seg uvillige eller ute av stand til å utføre egen etterforskning.

Israel er ikke medlem av ICC, og retten har derfor ingen jurisdiksjon til å etterforske saken. Jurisdiksjonen kan imidlertid bli ­innvilget i en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, men Israels allierte­ USA har mulighet til nedlegge veto mot et slikt forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gaza-konflikten

8. juli startet Israel-offensiven «Operation Protective Edge» som svar på raketter fra væpnede grupper på den Hamas-styrte Gazastripen.

Rundt 1.700 palestinere er drept, mens langt over 9.000 er såret, ifølge palestinsk helsepersonell. De fleste av ofrene er sivile

På israelsk side er tre sivile drept i palestinske rakettangrep. I tillegg er 64 soldater drept i kampene

Mandag meldte det israelske forsvaret at de har ødelagt alle kjente tunneler fra Gazastripen og inn i Israel. Å ødelegge tunnelene har vært ett av hovedmålene med Israels offensiv.

Tirsdag morgen startet en 72 timer lang våpenhvile. Den israelske hæren sier den har trukket alle sine bakkestyrker ut av Gazastripen.

Kilder: NTB, TT, OCHA, UNRWA

Kilder: NTB, TT, OCHA, UNRWA

Les også
Hamas´ terrorhåndbok beviser bruk av sivile
Les også
– For lett å selge våpen til Israel
Les også
Palestiner pågrepet for drap på israelske tenåringer
Les også
MIFF har passert 8000 medlemmer
Les også
Forberedt på ny Israel-uro - massemønstring i Oslo søndagMIFF