UENIGHET: Torsdag utnevnes ny biskop i Nord-Hålogaland. Vedkommende får Tromsø domkirke som bispekirke. Men den nye biskopen må også hanskes med læstadianerne, som utgjør en maktfaktor på grasrota i kristenlivet i nord.

Vil ikke ha kvinnelig biskop

Torsdag utnevnes ny biskop i Nord-Hålogaland. Læstadianerne er klare på at de ikke vil ha en kvinne.

Etter innledende runder står valget mellom tre kandidater:

Prost Olav Øygård fra Alta, seksjonssjef Hans Arne Akerø og domprost Herborg Oline Finnset fra Tromsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men allerede i god tid før utnevnelsen har sentrale talsmenn innen det læstadianske miljøet gitt beskjed om at de ikke ønsker seg Finnset som ny biskop.

I et brev til bispedømmet skriver Nils Einar Samuelsen og Hans Nic. Nilsen at de ikke vil betrakte Finnset som sin biskop, skulle hun bli utnevnt.

«Også for vedkommendes egen del bør dette unngås. Skulle likevel en slik utnevnelse finne sted, vil vi allerede nå gjøre det klart at vi ikke vil betrakte vedkommende som vår biskop», skriver de to i brevet.

Nilsen og Samuelsen representerer hver sin retning innen Lyngen-læstadianerne.

Les også: Kan bli homoteologisk dreining i nord

Ikke bibelsk

Til Dagen utdyper Nilsen hvorfor de ikke ønsker en kvinne.

– Det er ganske enkelt. Ut fra Paulus sine brev i Bibelen ser vi ikke at kvinnelig prestetjeneste kan la seg forsvare. Vi har valgt å verdsette Paulus mer enn andre teologer i dag gjør, sier han med et smil.

– Slik har det alltid vært i våre sammenhenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at helt siden den første kvinnelige presten i Norge, Ingrid Bjerkås, kom til sitt virke i Berg og Torsken på Senja, har motsanden mot kvinnelige prester vært en av de teologiske bærebjelkene i læstadianismen.

– Det er ikke slik at vi er imot kvinnen som sådan, men det er tjenesten hun har som vi ut fra Bibelen ikke kan finne belegg for.

Selv har Nilsen vært delegat til to kirkemøter i Den norske kirke, han har to perioder i bispedømmerådet bak seg. Der hadde han mye med de to tidligere biskopene i Nord-Hålogaland, Steinholt og Kjølaas, å gjøre. Ingen av disse ble regnet som konservative biskoper.

– Hva slags biskop vil dere ha, Nilsen?

Han svarer litt på siden.

– De to tidligere biskopene hadde vi god dialog med, selv om vi barket i hop med dem om en del forståelse av Skriften. Vi mener vi ikke kan omskrive Skriften til dagens krav.

Forlate kirken

Læstadianerne fører ikke medlemslister, men mange steder i Nord utgjør læstadianerne en stor del av kirkebesøket på en vanlig søndag.

– Vil dere melde dere ut hvis Finnset blir biskop, Nilsen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han trekker på det, men er klar på at folk kommer til å holde seg borte fra gudstjenestene.

– Det blir færre folk i benkeradene, ihvertfall hvis Finnset skal delta. Men vi har ikke tatt stilling til om vi skal melde oss ut. Det er forskjell innad i grupperingen vår, men trekker læstadianerne seg ut, vil det merkes.

Tomme trusler

Stig Lægdene er rektor ved Kirkelig utdanningssenter nord (Kun), en del av Universitetet i Tromsø som tilbyr teologistudier. Han var også kandidat i de innledende rundene i bispenominasjonen i Nord-Hålogaland. Til Dagen forteller han at læstadianerne er en faktor i nord, men at utspillet om Finnset ikke var overraskende.

– De var kritiske til de to foregående biskopene også, på grunn av homofilstandpunktet deres. Jeg tror utspillet virker nærmest mot sin hensikt. De gikk i mot de to siste biskopene, som har vært gode biskoper for oss. Når de nå gjør det igjen, merker folk seg det, sier han.

– Tror du de vil trekke seg ut av kirken?

– Jeg tror ikke Lyngen-retningen vil gå ut. Jeg tror dette er tomme trusler.

Les også
– Prester må markedsføre spøkelsesliturgienBønn for hus
Les også
Sogneprest nektes adgang til kapell
Les også
Jevn økning i antall kvinneprester
Les også
Har skrevet romanserie om sitt eget liv
Les også
Læstadianere vil fortsatt ha statskirke