Vil ha Norge på banen etter kirkebombingen i Kairo

Hans Olav Syversen (Krf) er bekymret for kopternes sikkerhet og har stilt utenriksminister Børge Brende spørsmål om hva Norge skal gjøre.

25 personer ble drept og 49 såret da en bombe gikk av vegg i vegg med den koptisk kristne St. Markus-katedralen søndag morgen.

– Gjennom utenriksdepartementet og ambassaden i Kairo kan Norge ta opp spørsmål rundt sikkerheten til kopterne i Egypt. Det er viktig å få klarhet i hva de gjør for å beskytte kopterne og samtidig bidra til at deres situasjon kommer på dagsorden, sier Syversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag leverte han inn et skriftlig spørsmål tilutenriksminister Børge Brende (Høyre) hvor han spurte om hvordan utenriksministeren vil følge opp kopternes situasjon.

– Målet er at man internasjonalt kan legge et press på Egypts myndigheter slik at de i større grad skal beskytte kopterne og andre utsatte minoriteter. Det er mange som ber oss om å løfte denne saken frem. Egypt er opptatt av sitt eget omdømme og når de merker at andre land reagerer kan det bidra positivt til kopternes situasjon, mener Syversen.

Les Dagen-redaktør Kari Fures kommentar:Kopterne angripes igjen

– En plikt vi bør kjenne på

Han poengterer at dette ikke bare gjelderEgypt, men heleMidtøsten.

– Det er et større bilde av Midtøsten hvor kristne forlater området. Norge har spilt en rolle i Midtøsten på mange felt. Som en deltaker i verdenssamfunnet bør - og må vi stå opp for fundamentale menneskerettigheter. Det er en plikt vi bør kjenne på, sier han.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Holdt begravelse

Mandag holdt Egypts koptiske samfunn begravelsesseremoni for de 25 kristne som ble drept i bombeangrepet søndag.

Kistene med de drepte sto på rekke og rad foran alteret med ofrenes navn på den delen av kisten vendt ut mot menigheten.

Bare ofrenes slektninger fikk lov å delta i tjenesten ved jomfru Maria og St. Athanasius-kirken i bydelen Nasr, nordøst iKairo. Noen av dem skrek ut sin sorg, mens de fleste hulket dempet eller satt stille og triste under seremonien, som ble ledet av pave Tawadros II.

Ingen har tatt ansvar

– Vi vet at hvem som enn har gjort dette ikke hører til Egypt, dets historie og kultur, sa paven under seremonien, og fordømte gjerningsmennene som «onde».

En statlig begravelsesseremoni var planlagt senere i går, med president Abdel-Fattah el-Sissi til stede.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet som blir betegnet som et av de dødeligste den kristne minoriteten i Egypt har opplevd på mange år.

Håper på endringer

Syversen ser på hendelsen som en del av en situasjon som har vært vanskelig over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Helt sidenMohammed Mursi var president og det muslimske brorskap hadde styringen har det vært en vanskelig situasjon for kopterne, sier han.

Nå håper han spørsmålet til utenriksministeren kan bidra til endringer i Egypt og Midtøsten.

– Det håper jeg, så får vi se hva svaret blir. Poenget er at et samlet påtrykk fra mange land kan skape endringer. Jeg håper dette ikke bare engasjerer i Norge, men også andre land. Summen av det kan bidra til en sikrere situasjon, sier Syversen.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.