SØPPEL: Onsdag ble filmen blant annet slaktet i Aftenposten. De omtaler den som «50 nyanser av søppel», og skriver at den enorme interessen for bøkene og filmen vanskelig kan tolkes som annet enn et endetidstegn. Foto: Fabrizio Bensch / /Reuters/NTB Scanpix

– Vi tier ikke

– Det er bedre at kristne ber enn at de demonstrerer utenfor en kino, sier Jarle Haugland i Familie og Medier.

Dagen skrev i går at det bare er kvinnegruppa Ottar som demonstrerer mot den kontroversielle filmen Fifty Shades of Grey som kommer på kino i helgen, og at det har vært få kristne motrøster.

«Ottar taler - kristne tier», lød tittelen.

Jarle Haugland, som er leder i Familie og Medier, mener at tittelen heller burde vært: «Ottar taler - kristne ber».

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

 

Moralsk forargelse

Jarle Haugland.

– Når filmen er i en gråsone til seksualisert vold, går det på et dypere plan enn å bare stå utenfor og være sint på de som ser filmen. Jeg har imidlertid sans for Ottar sitt initiativ om å oppfordre folk til å ikke se filmen, men heller gi pengene til krisesentre for kvinner. Det tenker jeg er en god tilnærming.

Mediekommentar

Familie og Medier har sendt en mediekommentar til rundt 6.500 - 7.000 mottakere på e-post, som skal bidra til refleksjon, bevisstgjøring og oppvåkning. Den står på trykk i dagens avis.

Der skriver Halldis Bjerkvik Volle avslutningsvis:

«Filmen har 15-års aldersgrense. Hvilke problemer kan oppstå hvis de yngste seerne forsøker å omsette fantasien til virkelighet, som Kondomeriet reklamerer med? Vil de som er unge i dag senere spørre oss hvorfor vi ikke advarte dem sterkere mot det?»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg er det sendt ut et bønnebrev til over 2.500 forbedere.

– Vi har tro på å forandre menneskehjerter og å utfordre tanken. Det tror vi først og fremst skjer gjennom bønn. Det er ingen flukt fra vireligheten, men det er å bringe virkeligheten inn i nærheten til Han som har all makt i himmel og på jord, sier Haugland.

– Timing er vanskelig

– Men det har vært stille fra dere så langt?

– Ja. Dette med timing er alltid en vanskelig avveining. Vi sier ikke at vi har gjort ting riktig og til rett tid. Ønsker vi å gi ekstra reklame i forkant, eller vil vi bidra til refleksjon? Vi ga reklame til NRK-serien Trekant ved å være i debatt, men det bidro også til en viktig debatt. Håpet er at mediekommentaren denne gangen skal være ferskt i minne for de som velger å gå og se filmen.

– Hva kan være aktuelle bønne-emner i forbindelse med filmen?

– Det kan være aktuelt å be om at de som ser filmen må søke mot det som bygger opp, i stedet for det som er destruktivt. Om beskyttelse for unge mennesker i møte med skadelige inntrykk, og en tydelig offentlig debatt som avslører det negative budskapet i filmen.

Haugland understreker at bønn i forbindelse med filmen ikke er en motbønn, men først og fremst en bønn om at mørket må vike og at sannhet må vinne fram.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Endetidstegn

Hermund Haaland, daglig leder i tankesmien Skaperkraft, sier til Dagen at de ikke har skrevet en kronikk i forbindelse med visningen av filmen, og at det først og fremst skyldes mangel på ressurser.

Han gleder seg over at filmen møter sterk motstand i opinionen, og tenker at det kanskje er like bra at de kristne ikke går i tet denne gangen.

Onsdag ble filmen blant annet slaktet i Aftenposten. De omtaler den som «50 nyanser av søppel», og skriver at den enorme interessen for bøkene og filmen vanskelig kan tolkes som annet enn et endetidstegn.

«Det mest interessante med fenomenet Fifty Shades of Grey er at når hundre millioner kvinner (og enkelte menn) på tvers av generasjoner og nasjoner for en gangs skyld bestemmer seg for å kjøpe samme bok, så er det en idéfattig, språklig skral kopi av eventyret om Skjønnheten og udyret, skrevet som en hemningsløs kitchfest hvor klisjéene står tettere enn trær i en plantet juletreskog», skriver anmelder Erlend Loe.

Filosof Nina Karin Monsen omtalte i samme avis filmen som «tre bind om sadomasokisme». Hun mener at hovedpersonene i boken er redskaper for pornografiens verden, og skriver at «når begjæret ikke begrenses av skam og kjærlighet, må det vokse. Slik er det med all grådighet».

– Typisk å demonstrere

Haaland i Skaperkraft sier til Dagen at det generelt er typisk at vi kristne demonstrerer når filmer og lover lanseres, i stedet for å drive målrettet påvirkning.

– Vi er vel mer kjent for demonstrasjonsiver enn å nå mennesker i maktposisjoner som kan påvirke utviklingen.

– Jeg tenker at det er lurere at vi setter oss ned på tvers av Kristen-Norge og spør oss hva som må til for at vi skal ha dyktige filmskapere om for eksempel ti år. Kanskje må vi i større grad heie fram den typen talenter i menighetene, og oppmuntre dem til å være en del av et filmskapermiljø, sier han.