Stefan Löfven, leder for Socialdemokraterna, smilte da han stemte søndag morgen. Han blir trolig Sveriges nye statsminister. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix

Valget i Sverige i gang

Valglokalene i Sverige åpnet søndag morgen til et valg som trolig ender med regjeringsskifte.

Etter åtte år med borgerlig koalisjonsregjering kommer svenskene til å stemme den rødgrønne blokken fram til seier, ifølge meningsmålingene.

Det betyr i så fall at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven vil overta statsministerstolen fra Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En halv time etter at valglokalene hadde åpnet, var Löfven på plass ved sitt valglokale i Stockholm for å avgi sin stemme. Han ville imidlertid ikke ta seieren på forskudd.

– Jeg har hele tiden sagt at valget kommer til å bli kjempevanskelig. Det er derfor vi må stå på og jobbe helt til siste slutt, sa han etter å ha stemt.

Travel dag

Både han og de øvrige partilederne har en travel dag foran seg.

– Jeg skal i TV-studio, jeg skal stemme naturligvis, og etter det skal vi på flere arrangementer med alliansen vår, sa statsminister Reinfeldt til nyhetsbyrået TT på morgenkvisten.

Også Löfven skal bruke dagen i TV-studio og på diverse valgkamparrangementer.

– Deretter skal jeg hjem og forberede meg til valgvaken, sier han.

Sverigedemokrater på vippen

Analytikere tror Socialdemokraterna og Miljöpartiet vil gå sammen i regjering, med støtte fra SVs søsterparti Vänsterpartiet i Riksdagen. Men de tre rødgrønne ser ikke ut til å få over 50 prosent av stemmene.

Hvor sterk en eventuell rødgrønn regjering blir, avhenger derfor av flere faktorer. Det blir avgjørende for den politiske situasjonen både om Feministiskt initiativ kommer inn i Riksdagen og ikke minst hvor sterk vippeposisjon Sverigedemokraterna (SD) får.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det innvandringskritiske partiet ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne, men ingen av blokkene ønsker å samarbeide med SD i Riksdagen. Löfven har derfor invitert både Centerpartiet og Folkpartiet til samarbeid for å skaffe flertall for sin politikk.

Åpne i tolv timer

Valglokalene åpnet klokka 8 og stenger klokka 20. Rett etterpå kommer SVTs valgdagsmåling, og en foreløpig mandatfordeling ventes å være klar i 22-23-tiden.

Om lag 7,3 millioner svensker er stemmeberettiget. I tillegg til valget på ny Riksdag, er det også fylkes- og kommunevalg. Valgdeltakelsen er normalt høy i Sverige, hvor rundt 80 prosent av befolkningen pleier å stemme.

Seks kommuner holder også lokale folkeavstemninger, blant annet Göteborg, der innbyggerne skal stemme for eller mot innføring av rushtidsavgift.