VIKTIGST: – Sosiale og økonomiske rettigheter er de viktigste sakene i dette valget, selv om noen partier prøver å vri diskusjonen over på sikkerheten, sier advokaten Gil (33) som slapper av i vårsola på Rabinplassen.

Valg mellom velferd og sikkerhet

Varmen har slått til i Israel den siste uken før valget. I valgkampen går det varmt for seg mellom høyresidens sikkerhetssatsing og venstresidens sosialpolitikk.

En gjeng arbeidere er i ferd med å rive stillasene etter helgens store folkemøte for venstresiden der over 40.000 mennesker møtte opp på Rabinplassen. Til helgen blir det nytt stormøte, denne gang for høyresiden og Benjamin Netanyahus parti Likud.

På den store plassen er det likevel lite som tyder på valg, bare en og annen plakat på bygningene rundt med bilder av noen av partilederne. Her er ingen valgboder, slik som i Norge. Valget foregår mest i media med påkostede reklamevideoer for de mange partiene som stiller til valg. I tillegg farer partilederne rundt i landet og taler på valgmøter og hilser på utvalgte velgere, tett fulgt av TV-kameraer for å komme på nyhetene om kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sikkerheten viktigst

På Rabinplassen i Tel Aviv er likevel engasjementet stort, og alle vi snakker med skal stemme på tirsdag.

– Den viktigste saken i valget er det alle snakker om for tiden, nemlig sikkerheten for Israel i forhold til Iran og kampen mot terrorismen. I andre rekke kommer folks økonomi og levekår, sier studenten Kfir (27).

Viktig å stemme

Maya (31) har en baby i barnevogn og nyter middagssola på plassen. Hun skal gi sin stemme til sosialistpartiet Meretz.

– Fordi det er så viktig å påvirke regjeringen, selv om jeg ikke tror at mitt parti kommer til å vinne så mye i dette valget. Som israelske borgere må vi gjøre vårt for å endre samfunnet til det bedre, sier hun.

– I valgkampen er det forholdet til palestinerne som dominerer. For meg er det de sosiale forholdene i landet som viktigst. Vi må få en endring i dette, for altfor mange lever i fattigdom og nød.

Hun sier det må bli mer rettferdighet både internt i Israel og for palestinerne.

– Nå handler det bare om sikkerheten. Dessverre tror jeg ikke venstresiden vinner valget. Netanyahu kommer til å fortsette som statsminister, dessverre, sier Maya.

FORANDRING: Maya (31) stemmer for forandring i israelsk politikk, men tror ikke hun får sitt håp innfridd. – Netanyahu fortsetter, dessverre, sier Maya.

– Bare Bibbi

Sami (65) kommer slentrende over den åpne plassen. Han nevner også sikkerheten som viktigste sak i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg stemmer på Bibbi, bare Bibbi (Benjamin Netanyahu). Han er den mest intelligente politikeren og den beste lederen i Israel. Sosial rettferdighet er også nødvendig, men tryggheten overgår alt.

Sami vil ikke høre snakk om anerkjenning av en palestinsk stat slik venstresiden legger opp til.

– Jeg kjenner arabisk mentalitet. For meg er en god araber en død araber. Ikke bare for Israel, men også for Europa og USA, legger han til.

Fattigdom

Det eneste teltet som finnes på Rabinplassen er det organisasjonen «Piron Lev» (Hjerte som bryr seg) som har satt opp. De krever at alle partilederne skal love å ta seg av fattigdomsspørsmålet i Israel etter valget.

– At over 1,7 millioner israelere lever under fattigdomsgrensen er en skamplett for Israel. Regjeringen må love å ta tak i dette, nå gjør de så å si ingenting med denne saken. Den er helt fraværende i valgkampen, og det er synd, sier pensjonisten Haim (65).

Han beklager at alle pengene går til hæren og til å sikre landet mot terror.

– Det blir stadig flere fattige i Israel som ikke har råd til mat og klær og betale strøm og avgifter, og vår organisasjon hjelper dem. Men dette må også staten gjøre noe med, sier Haim.

VARMT: Varm vind over Rabinplassen i Tel Aviv der både venstre- og høyresiden arrangerer sine store valgmøter siste uka før Knessetvalget kommende tirsdag. Alle Dagen snakker med denne fine vårdagen skal bruke stemmeretten.

Sosial urettferdighet

Advokaten Gil (33) leser dokumenter i lunsjpausen i skyggen. Han peker på den sosiale urettferdigheten i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sosiale og økonomiske rettigheter er viktigste sakene i dette valget, selv om noen partier prøver å vri diskusjonen over på sikkerheten, trusselen fra Iran, som de mer enn gjerne snakker om, for da slipper de å ta tak i sosialpolitikken, sier Gil.

Han mener Israel har råd til å bruke mer penger på sosial trygghet for folk flest.

– Jeg tror det handler om prioriteringer, de må satse mer på utdanning og utvikling. Da vil endringene komme ganske raskt, sier Gil, som håper valget fører til en radikal endring i ledelsen av Israel.

En «likudnik»

– Jeg skal stemme på Netanyahu, jeg har vært en «likudnik» hele mitt liv. De andre partiene bare lover og lover, men jeg tror ikke på dem, sier pensjonisten Edvard (82).

Viktigste grunnen til at han skal stemme på Likud er satsingen på sikkerhet og trygghet for Israel.

– Uten den mister vi alt sammen. Jeg vil ha fred og trygghet og en sterk regjering. Det blir fred når vi har en sterk mann som leder landet, sier Edvard.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valg i Israel

Netanyahu skrev ut nyvalg etter en intern strid i regjeringen.

To blokker kjemper om makten. Begge er avhengige av støtte fra flere andre partier for å danne regjering.

Netanyahus høyreparti Likud og utenriksminister Avigdor Liebermans høyreparti Yisrael Beiteinu sitter i dag i regjering, sammen med to ministre fra det nasjonalistiske Jødisk hjem.

Sionistunionen er utfordreren, en valgallianse av det israelske arbeiderpartiet, ledet av Isaac Herzog, og partiet Hatnuah ledet av justisminister Tzipi Livni.

26 partier stiller til valg, men over halvparten vil havne under sperregrensen på 3,25 prosent.

Kilde: NTB

Les også
Lieberman vil «halshogge illojale israelske arabere»
Les også
Tror gutt i IS-video er fransk statsborger
Les også
Wallströms tale til Den arabiske liga avlyst
Les også
Israels neste statsminister
Les også
Likestilte jenter i Israels hær