Våger ikke å stille ut Muhammed-karikaturer
Av 600 satiretegninger havner 40 på veggen i Drammen teater. Ingen av dem karikerer Muhammed eller islam.
– Flere av gjestene som skal tale under seminaret er fra Midtøsten, og de skal hjem til familiene og miljøene sine etterpå. Vi ønsker en rolig ramme rundt seminaret og paneldiskusjonen. En Muhammed-karikatur ville lagt støy og tatt oppmerksomheten fra de andre karikaturene som vi synes er fine og treffer godt, sier arrangør Mohammad Mostafaei til Dagen.
Han er grunnlegger av Universal Tolerance Organization (UTO), en organisasjon som jobber med menneskerettigheter på globalt nivå. Hovedkontoret ligger i Drammen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
I neste uke skal 40 satiretegninger stilles ut, og det skal arrangeres en paneldebatt om ytringsfrihet.
Ikke Danmark-link
Mostafaei presiserer at det bare var noen «svært få» karikaturer av Muhammed som ble sendt inn blant de 600 bidragene, men at en uavhengig jury, bestående av tegnere fra blant annet Midtøsten, ikke ønsket å ha dem med i utstillingen.
– Kom denne beslutningen etter terroranslaget i København?
– Utvelgelsen av satiretegningene har ingenting med hendelsene i Danmark å gjøre.
Skal minne Charlie
Utstillingen har fått navnet «I love Charlie» (Jeg elsker Charlie, journ.anm.) for å minnes de som mistet livet sitt for ytringsfriheten i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.
– Utstillingen skal minne om Charlie Hebdo, men stiller ikke ut Muhammed-karikaturer som er årsaken til angrepet på Charlie. Noen vil sikkert si at det er feigt. Hva tenker du selv?
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Juryen mente at det ikke var nødvendig med Muhammed-karikaturer for å få frem budskapet med utstillingen. Vi kan hylle Charlie Hebdo uten å vise Muhammed-karikaturer, sier Mostafaei.
Lukket rom
Heller ikke karikaturutstillingen «Hurra for Ytringsfriheten» stiller ut karikaturer av Muhammed. Utstillingen ved Høgskolen i Oslo og Akershus ble flyttet fra et åpent landskap til et lukket rom dagen før utstillingen åpnet i forrige uke. Det skal ha skjedd etter en sikkerhetsvurdering fra politiet, ifølge Osloby. Utstillingen varer fra 10. til 20. februar og viser satiriske tegninger som har utfordret makten i en rekke land.
Både «I love Charlie» og «Hurra for Ytringsfriheten» har fått økonomisk støtte fra stiftelsen Fritt Ord. På telefon fra Tyrkia forteller direktør Knut Olav Åmås at han ikke kjenner til hvilke tegninger som blir vist på utstillingene.
– Naturlig å være redd
Fritt Ord arrangerer en rekke debatter om ytringsfrihet denne våren og har ingen planer om å avlyse dem i frykt for angrep.
– Vi har god kontakt med politiet, som tar vare på sikkerheten, sier han.
– Tror du folk er mer forksiktige med å stille opp på slike arrangement nå etter angrepet i København?
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Det kan tenkes. Jeg håper ikke det, men det er naturlig å være redd nå, sier han.
Ingen trusler
I Drammen har arrangøren bak satireutstillingen valgt å stole på politiet.
– Vi har ikke fått trusler, og vi ser heller ingen grunn til at noen skal true vårt arrangement. Vi ønsker å sitte og diskutere et viktig og aktuelt tema på en rolig og sivilisert måte, sier Mostafaei, som legger til at ingen deltagere har trukket seg fra arrangementet.
Blant talerne i paneldebatten knyttet til utstillingen er blant annet den norsk-pakistanske komikeren Shabana Rehman og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Utstillingen
«I love Charlie» er navnet på utstillingen som vises i Drammen teater 26. - 27. februar.
609 tegninger fra 264 tegnere ble sendt inn til juryen. 40 av tegningene blir stilt ut og 100 av dem havner i en bok.
Tegnerne kommer fra 55 land, blant annet Israel, Iran og De palestinske områdene.