ARRESTERT: Under en evangeliseringsaksjon i Beersheva (bildet) i november 2013 ble Barry Barnett arrestert og deretter utvist fra Israel for «ulovlig messiansk aktivitet». Jews for Jesus har anket saken til Israels Høyesterett som skal ta stilling til spørsmålet i februar 2015. FOTO: John Solsvik

Utvist, men anker til Israels Høyesterett

Engelske Barry Barnett er utvist fra Israel på grunn av «misjonsarbeid». Nå anker Jews for Jesus og den messianske jøden saken til Israels Høyesterett.

Barry Barnett arbeider for Jews for Jesus («JFJ») i England og ble arrestert 20. november i fjor fordi han var med i et evangeliseringsframstøt i byen Beersheva. Han satt i varetekt i fire dager der han ble forhørt anklaget for misjonsvirksomhet. Deretter ble han framstilt for retten der representanter for Innenriksdepartementet fikk medhold i at han hadde brutt vilkårene for å få turistvisum fordi han hadde vært med på en evangeliseringskampanje. Kort etter ble Barnett utvist fra Israel og erklært uønsket i landet i ti år.

En klage til en distriktsdomstol i mars i år førte ikke fram. Nå forbereder Jews for Jesus en klage til Høyesterett fordi de mener dette handler om ytrings- og trosfriheten i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SE VIDEO: Kristen fengslet og utvist fra Israel

«Ulovlig aktivitet»

– Barry Barnett, som arbeider for «JFJ» i London, var med på en av våre evangeliseringskampanjer i Beersheva. Lokale ortodokse jøder klaget til politiet, som arresterte Barnett og anklaget han for «ulovlig messiansk aktivitet». Problemet er at det finnes ikke noe forbud mot dette i Israel, sier leder for Jews for Jesus i Israel, Dan Sered, til Dagen.

Han forteller at dommeren i høringen etter politiforhørene sa han ikke kunne gjøre noe annet enn å utvise Barnett i 10 år.

– Mine hender er bundet, det er ingenting jeg kan gjøre, sa dommeren.

Endret begrunnelsen

Da saken ble anket til distriktsdomstolen, endret Staten begrunnelsen for utvisningen.

– Selv om det står «ulovlig messiansk aktivitet» på utvisningspapirene, står det nå at han er utvist fordi han utførte et arbeid for «JFJ» mens han hadde turistvisum, noe han ikke har lov til. Det er heller ikke tilfelle, han har lov å oppholde seg som turist i Israel og fortelle andre om sin tro, sier Sered.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barnetts advokat vil ikke uttale seg til media om saken, men hevder at det å endre begrunnelse for utvisingen er ulovlig. Dermed har «JFJ» anket saken til Høyesterett.

Fullt lovlig

– Vi hevder Barnett gjorde noe han hadde lov til også i følge israelsk lov. Israel har skrevet under på en internasjonal avtale for turister. I en av paragrafene står det at turister som snakker om sin tro, ikke bare har lov til det, men at det til og med er ønskelig og bør oppmuntres. Når dette likevel skjer, er det øyensynlig noen i ministeriene som reagerer på det. Det sitter religiøse jøder i Innenriksdepartementet som reagerer, og vi er ikke overrasket over det, sier Sered.

LES OGSÅ: Vil trekke Israel for domstol

Til Høyesterett

Høyesterett har berammet saken til 9. februar 2015. Barnett er selv forhindret fra å stille på grunn av utvisingen.

– Jeg tror vi vil få full støtte i Høyesterett. Israel er et demokrati, jeg tror på mitt land fordi dette er en rettsstat som garanterer full religionsfrihet, talefrihet og rettferdig behandling. Det er dette som skiller oss fra de udemokratiske muslimske landene rundt oss. Høyesterett kommer til å be Staten å se på saken på nytt og endre vedtaket, sier Sered.

– Når ortodokse kan overstyre menneskerettene slik som dette, er det da full religionsfrihet i Israel?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Nå vender Israels stammer hjem

Trosfrihet

– Jo, det er det. Det finnes en liten minoritet som vil tvinge sin form for jødedom på alle andre. Men Israel som stat står på menneskerettserklæringene med full trosfrihet og talefrihet. Til tider har kirkene små problemer, men det kommer ikke fra myndighetene, men fra ekstreme grupper. For det meste opplever vi respekt og full frihet. Jeg tror på dette landet og at Barry Barnett får komme tilbake til Israel igjen, sier Dan Sered.

Etter hjemkomsten til England har Barnett oppsøkt den israelske ambassaden i London og søkt om nytt turistvisum til Israel. Ambassaden har svart nei på søknaden og viser til hans status som uønsket i ti år. Noen annen begrunnelse for avslaget har de ikke gitt.

Barry Barnett

Utvist fra Israel desember 2013.

Uønsket i Israel i 10 år.

Begrunnelse: «Ulovlig messiansk aktivitet» og «utført arbeid som turist».

Jews for Jesus anker saken til Høyesterett.

Begrunnelse: «Ulovlig messiansk aktivitet» og «utført arbeid som turist».

Les også
Jubel og sang i JerusalemmarsjenJerusalemmarsj
Les også
Rabbinere irritert over kristen konferanseklage
Les også
Anger og bønn ved Vestmuren
Les også
I Israel for hundrede gangHarry Wiig Andersen (79)
Les også
Jødisk bønnebok vekker oppsiktBønnebok