REAGERER: Det jødiske sjefsrabbinatet reagerer på bønnenatten ved Vestmuren som Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem arrangerer under den store konferansen Feast of Tabernackles. I år er konferansen lagt til den nyåpnede Payis Arena (bildet) i det sørlige Jerusalem. FOTO: John Solsvik

Rabbinere irritert over kristen konferanse

Det israelske sjefsrabbinatet har bedt myndighetene stanse en bønnesamling ved Vestmuren som Den internasjonale kristne ambassade står bak.

Sjefsrabbinatet viser til bønnenatten som Den kristne ambassaden (ICEJ) arrangerer under den store konferansen Feast of Tabernacles (Løvhyttefesten) i Jerusalem 10.–14. oktober. Sjefsrabbinerne hevder at bønnesamlingen vender seg både til kristne og jøder, og hensikter er å «tilbe deres utlegging av «Messias» i et kristent perspektiv.»

– Det er ikke mulig å hindre troende fra andre religioner fra å be og følge sin tro. Men hensikten til denne samlingen er å blande trosretninger sammen på en måte som skader de som tror annerledes. Målet til arrangøren er å få et fotfeste i Det hellige land og å fjerne våre brødre i Israel fra de levendes land, skriver sjefsrabbinerne, mens de forbyr jøder å delta på bønnenatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilbakeviser

Mediesjef David Parsons i ICEJ beklager utspillet fra sjefsrabbinatet og tilbakeviser beskyldningene.

– Brevet fra sjefsrabbinerne er basert på mangelfull informasjon om hvem vi er og hva vi gjør. ICEJ har hatt et godt forhold til sjefsrabbinatet og til de politiske myndigheter i Israel. Vi tror dette kommer fra noen rabbinere som nylig er blitt medlemmer i rabbinatet, som har agitert og lagt press på sin ledelse og nå skaper dette oppstyret, sier Parsons til Dagen.

– De hevder vi er ute etter jøder for å få dem til å tro på Jesus som Messias, og at dette vil splitte det jødiske folk. Bønnenatten er ikke ment å være for andre enn jesustroende, og er kun ment til bønn, legger Parsons til.

Bryter loven

Lobbygruppen Hiddush som består av reformerte jøder som fremmer trosfrihet i Israel, har bedt statsadvokaten å undersøke om sjefsrabbinerne ved sitt utspill har brutt den israelske loven om trosfrihet og offentlig orden. Rabbi Uri Regev i Hiddush har bedt statsminister Benjamin Netanyahu, minister for religiøse saker Naftali Bennett og hans viseminister Eli Ben-Dahan om offentlig å avvise kravet fra sjefsrabbinatet mot ICEJ.

– Det finnes ikke juridisk dekning for kravet til rabbinerne. Tvert imot er trosfrihet nedfelt i lovgivingen til staten Israel fra de tidligste tider. Dette er ironisk når vi samtidig husker at sjefsrabbinerne stolt viste til trosfriheten som vi har i Israel da de møtte Paven for noen måneder siden, og til og med inviterte han med i en kampanje mot hat i religionens navn, sier Regev ifølge Jerusalem Post.

Skader ikke

Artikkelen fortsetter under annonsen.

David Parson tror ikke saken vil skade ICEJ eller det store arrangementet i Jerusalem.

– Nei, dette vil gå over av seg selv. Vi opplevde noe tilsvarende for seks år siden, men etter det har vi fått fred, sier han.

Så langt har ICEJ kommentert utspillet fra det jødiske sjefsrabbinatet som Parsons fortsatt regner med de har et godt forhold til.

– Vi har likevel planer om å ta tak i dette i et brev til dem, legger han til.

Feast of Tabernackles er det første store internasjonale arrangementet i møtehallen Payis Arena nylig tatt i bruk i det sørlige Jerusalem der det er plass til opp til 15.000 publikummere. I Jerusalem Convention Center som har huset konferansen tidligere år, var det plass til i overkant av 5.000 personer.

klage

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem inviterer til bønnenatt ved Vestmuren.

Det jødiske sjefsrabbinatet vil stanse arrangementet.

Frykter at jøder skal gå over til kristen tro.

ICEJ avviser anklagene og sier de beror på misforståelser.

Konferansen Feast of Tabernackles i Jerusalem 10. – 14. oktober.

ICEJ avviser anklagene og sier de beror på misforståelser.

Les også
Norske Lena graver i ruinene av byen kong David grunnlaDavidsbyen
Les også
Jødisk bønnebok vekker oppsiktBønnebok
Les også
8,9 millioner borgere i Israel
Les også
– Jøder bør få beklagelse fra rettsvesenet«Jøde i Norge»
Les også
Israel vil omplassere 12.500 beduinerFlytting av beduiner