STOR VERDI: – Den gamle bønneboka blir et bånd mellom vår fortid og nåtid, noe som er av stor verdi for oss, sier statsminister Benjamin Netanyahu, en av få som har fått studere boka på nært hold. FOTO: Haim Zach

Jødisk bønnebok vekker oppsikt

Når en 1.200 år gammel jødisk bønnebok vender hjem og vises fram i Jerusalem, stiller både statsminister og ordfører i Knesset opp. Da blir det også store overskrifter i israelske medier.

Den gamle jødiske bønneboka, «siddur», er trolig skrevet i år 820 etter Kristus og kan betraktes på Bible Lands Museum i Jerusalem de neste fire ukene, riktig nok på én meters avstand. Boka som ikke er stort større enn en iPhone 4S, er på rundt 50 slitte sider dekket med vakker hebraisk håndskrift, og eies av den amerikanske samleren Steve Green fra Oklahoma City der The Steve Green Collection finnes. De har planene klare for å bygge et åtteetasjes bibelmuseum i Washington for å stille ut denne største private samlingen av 40.000 sjeldne bibelske tekster og antikviteter.

HÅNDSKRIFT: Den gamle bønneboka som nå stilles ut i Bible Lands Museum i Jerusalem, er på 50 håndskrevne sider og inneholder morgenbønn, liturgiske salmer og Hagadah.

HÅNDSKRIFT: Den gamle bønneboka som nå stilles ut i Bible Lands Museum i Jerusalem, er på 50 håndskrevne sider og inneholder morgenbønn, liturgiske salmer og Hagadah. FOTO: Osaf Green

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begeistret

Ordfører i Knesset, Juli Edelstein, er begeistret over å se og lese i den lille bønneboka som nå stilles ut i Jerusalem.

– Det er oppmuntrende å se den gamle boka og lese de samme ordene som millioner av oss sier fram hver eneste morgen i synagogen. Dette er et av de viktigste bevis på kontinuiteten i den jødiske identitet og levedyktigheten til det jødiske språk, sier Edelstein til Dagen.

Viktig funn

Statsminister Benjamin Netanyahu er en av få som har fått holde den lille bønneboka og studert den på nært hold. Han sier den er et meget viktig historisk funn.

– Denne bønneboka på håndskrevet hebraisk inneholder bønnene som Israels folk ber hver eneste dag. Boka blir et bånd mellom vår fortid og nåtid, noe som er av stor verdi for oss, sier Netayahu.

Fra Midtøsten

Bønneboka er laget i Midtøsten. Ved bruk av avanserte karbontester for å bestemme alderen slår forskere fast at dette er den eldste jødiske bønnebok som finnes, datert til tidlig på 800-tallet da de åndelige lederne for jødene befant seg i Babylon. Studiet av teksten pågår og regnes ferdig i slutten av 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var i denne perioden i den tidlige Middelalderen at en av de jødiske lederne, Amram Gaon, for første gang skrev en ordnet liturgi til bruk i hjem og synagoger. Den dag i dag ligger hans liturgi til grunn for jødiske bønner blant jøder i Israel og over hele verden. Boka inneholder tre deler: morgenbønn, liturgiske salmer og Haggadah, som leses under påskemåltidet.

Direktør Amanda Weiss ved Bible Lands Museum smiler fra øre til øre.

– Vi er svært glade over å få den gamle bønneboka hit til museet. Dette er en virkelig skatt for det jødiske folk og et bevis på et blomstrende og kreativt jødisk samfunn og kulturliv for 1.200 år siden. Bønneboka er ganske enkelt et eksempel på det som holder oss sammen som nasjon – våre bønner. Det er en ære for oss å stille den ut i vår store bibelutstilling «Bøkenes Bok», sier Weiss til Dagen.

Under presentasjonen av bønneboka ble den ortodokse presten Gabriel Nadaf overrakt en utmerkelse av Juli Edelstein for sitt arbeid for å fremme de nære båndene mellom de jødiske og kristne samfunnene i Israel.

Nadaf har arbeidet aktivt for å fremme integrering av arabiske kristne i det israelske samfunnet, og særlig har han prøvd å få kristen arabisk ungdom til å gå inn i Den israelske hær og gjøre siviltjeneste i Israel.

Bønnebok

Datert til rundt 820 etter Kristus.

Laget i Midtøsten.

50 sider, håndskrevet hebraisk.

Morgenbønn, liturgiske salmer, Haggadah.

50 sider, håndskrevet hebraisk.

Les også
Krimhelt ladet med bibelversBjørn Olav Nordahl
Les også
I Alf Prøysens religiøse landskap
Les også
Eit døger i rakettregnetGazakrigen