Yezidier på flukt utenfor den irakiske byen Sinjar, som er erobret av ytterliggående islamister. Flere tusen yezidier har klart å komme seg over grensa til nabolandet Syria. Foto: Reuters/NTB scanpix

Utsultede irakere flykter til borgerkrigsherjede Syria

Flere tusen flyktninger som tilhører yezidi-minoriteten i Irak, har klart å ta seg over grensa til Syria.

Det forteller den svenske frilansjournalisten Joakim Medin, som befinner seg i Syria nær grensa mot Irak.

– Menneskene kommer barføtte, uttørkede og utsultede. Mange har falt sammen på bakken. Jeg så et fire dager gammelt spedbarn som ble født i fjellene, forteller Medin til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Yezidiene har klart å komme seg fra Sinjar-fjellene i Nord-Irak til den kurdiske regionen Rojava i Syria.

Mange tusen yezidier og kristne flyktet opp i fjellene da byen Sinjar ble erobret av opprørsgruppen Den islamske staten (IS), tidligere kjent som ISIL. Et stort antall mennesker befinner seg fortsatt i fjellene, delvis omringet av de ytterliggående islamistiske opprørerne.

IS har erobret store områder både i Irak og borgerkrigsherjede Syria, og opprørernes mål er å etablere en fundamentalistisk islamsk stat som overskrider dagens landegrenser.

Les også: ISIL til 300 irakiske familier: – Konverter eller dø

Trues på livet

Ifølge lokale kilder har opprørerne drept en rekke yezidier i Nord-Irak fordi de nektet å la seg omvende til islam. Andre skal ha fått én dags frist til å konvertere hvis de vil redde livet.

– Opprørerne har gitt dem én dag til å konvertere, ellers blir de drept. Men erfaring viser at de sannsynligvis blir drept selv om de konverterer, opplyser organisasjonen Ezidy Solidarity and Fraternity, som samarbeider tett med Norsk Folkehjelp.

300 yezidi-familier har fått dette ultimatumet i byen Koja, ifølge organisasjonen. Også i byene Hatimiya og Qaboshi skal et stort antall mennesker stå i fare for å bli drept hvis de ikke skifter religion.

Les også: Prest: – Et barn jeg døpte ble kuttet i to av ISIL

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skutt med maskingevær

At mange yezidier allerede er blitt likvidert, bekreftes av flyktningene som er kommet fram til Syria.

– En man forteller at han har sett ti menn bli hakket i småbiter av jihadister. Andre forteller at IS-menn stilte folk opp i rekker og meiet dem ned med maskingevær. Ofrene var yezidier fra Sinjar og byer i nærheten, sier Joakim Medin.

Ifølge Mein har noen av flyktningene gått uten mat i opptil seks dager. Amerikanske fly har sluppet ned vann til dem, men mange av vannflaskene skal ha sprukket i møte med bakken. Flyktningene har i noen tilfeller forsøkt å samle opp vann fra bakken som har rent ut av de sprukne flaskene.

Røde Kors opplyser at organisasjonen gir nødhjelp til om lag 4.000 flyktninger som har klart å komme seg fra Sinjar-området til Syria.

– De lider av dehydrering og solstikk, og noen er sterkt traumatisert, sier Suzanna Tkalec fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen til nyhetsbyrået AFP.

Hun forteller at mange av flyktningene har gått til fots i flere dager for å nå fram til grensa mot Syria.

Les også: Nå må vi våkne

Amerikansk bombing

Tidligere denne uken sa USAs president Barack Obama at han ville tillate amerikanske luftangrep i Nord-Irak for å beskytte amerikanske borgere og avverge et folkemord på yezidiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere angrep er blitt gjennomført, og lørdag kveld bombet USA kjøretøyer som tilhørte IS-opprørerne utenfor Sinjar.

– Amerikanske kampfly og fjernstyrte luftfartøy angrep et av to pansrede personellkjøretøyer som skjøt mot sivile yezidier, heter det i en uttalelse fra den amerikanske sentralkommandoen.

Både irakiske muslimer og ulike minoritetsgrupper er blitt jaget på flukt etter hvert som IS har rykket fram i Irak. Opptil 100.000 mennesker skal ha blitt tvunget til å forlate landets største kristne by Qaraqosh.

I Sinjar-fjellene skal kurdiske styrker ha klart å åpne en vei fram til yezidiene som har søkt tilflukt der. En talsmann for de kurdiske sikkerhetsstyrkene sier til TV-stasjonen Al Jazeera at det var USAs luftangrep som gjorde det mulig å åpne veien.

Les også
ISIL til 300 irakiske familier: – Konverter eller dø
Les også
Frankrikes utenriksminister på vei til Irak
Les også
Obama: – Vi har ødelagt ISILs våpen og utstyr
Les også
Prest: – Et barn jeg døpte ble kuttet i to av ISILIS-styrkene