RAKETTBATTERI: Israel utplasserer Iron Dome-batteri ved byen Asdod i sør for å være klar til å møte det Hamas kaller «raseriets dag» fredag. Bildet: Iron Dome-batteri ved byen Ashkelon, november 2014.

Utplasserer Iron Dome-batterier

Trussel om gjengjeldelser fredag har fått Israel til å utplassere Iron Dome-batterier i sør. Hamas oppfordrer til raseri over israelernes inngripen på Tempelberget de siste dagene.

Palestinere og arabere er rasende over det de hevder er israelske provokasjoner overfor muslimer på Tempelplassen den siste uken. Det har fått Hamas til å erklære fredag for en «raseriets dag» der de lover å vise sitt store sinne mot Israel.

Som svar på dette har Det israelske militæret blant annet utplassert Iron Dome- batterier utenfor byen Ashdod i påvente av de palestinske reaksjonene. Dette melder Jerusalem Post som viste til innslag på Channel 10 torsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Podcast: Raseri på tempelplassen

Rasende Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa onsdag at han landsmenn ikke ville tillate at israelerne «vanhelliger» islamske og kristne hellige steder i Jerusalem.

– Al Aksa er vår, og det samme er Den hellige gravs kirke. De har ingen rett til å vanhellige dem med sine skitne føtter. Vi tillater dem ikke å gjøre det, og vi skal gjøre alt vi kan for å forsvare Jerusalem, uttalte Abbas fra sitt kontor i Ramallah i et møte med aktivister fra Øst-Jerusalem.

Ingen deling

Abbas sa at palestinerne er bestemt på å hindre Israel i å gjennomføre delingen av Al Aksa-området.

– Det blir ingen palestinsk stat uten Jerusalem. Vi er i Jerusalem, og vi skal bli der og forsvare våre islamske og kristne hellige steder. Vi kommer ikke til å forlate vårt land, understreket Abbas i følge Jerusalem Post.

Han lovpriste muslimske menn og kvinner på Tempelplassen som har som oppgave å hetse jødiske besøkende på plassen.

LES: Rakett fra Gaza traff israelsk by

Martyrers blod

– Enhver blodsdråpe som utgydes i Jerusalem er rent blod når det skjer for Allahs sak. Enhver shahid (martyr) kommer til himmelen, og enhver som blir såret, vil bli belønnet, det er Allahs vilje, sa Abbas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har vært voldsomme opptøyer på Tempelberget og i Det muslimske kvarter i Gamlebyen i Jerusalem den siste uken etter at den israelske forsvarsministeren vedtok å forby voldelige og radikale islamske grupper fra å ta seg inn på Tempelplassen.

Hamas har en rekke ganger de siste årene truet med å la palestinernes raseri får fritt utløp etter fredagsbønnen. Israel har da innført strenge begrensninger på tilgangen til Tempelberget og utplassert store politistyrker for å stanse opptøyer. Til nå har Hamas ikke lykkes med sitt rop om omfattende opptøyer eller starten på en ny intifada.

Les også
Israelsk plan for å begrense volden
Les også
Russland vurderer å sende soldater hvis Syria spør
Les også
Rakett fra Gaza traff israelsk by
Les også
Varsler dag for raseriIsrael-korrespondenten
Les også
Podcast: Raseri på tempelplassen