Utfordringer til Bioteknologi-nemnda

Transhumanisme, foster- diagnostikk og forskning til gode for fattige land bør prioriteres, mener forskere i medisinsk etikk.

Jan Helge Sol­bakk, pro­fes­sor i medi­sinsk etikk ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo. Tid­li­ge­re med­lem av Bio­tek­no­logi­nemn­da.

- Nemn­da bør fort­set­te å prio­ri­te­re in­for­ma­sjons- og opp­lys­nings­ar­bei­det hva angår bio­tek­no­lo­gi. De burde satse mer på barn og unge, helt ned i før­skole­al­der, for det er de som i fram­ti­den vil komme til å nyt­tig­gjø­re seg disse tek­no­lo­gi­ene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I til­legg bør nemn­da prio­ri­te­re ar­bei­det med de glo­ba­le ut­ford­rin­ge­ne bio­tek­no­lo­gi­en re­pre­sen­te­rer, ikke minst spørs­må­let om hvor­dan fruk­te­ne av bio­tek­no­lo­gisk forsk­ning og ut­vik­ling bør for­de­les, slik at også fat­ti­ge land kan nyt­tig­gjø­re seg dem, sier han.

Mor­ten Ma­gels­sen, dok­tor­grads­sti­pen­diat i medi­sinsk etikk ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo.

- Nemn­da skal ta stil­ling til nye tek­nik­ker for fos­ter­dia­gnos­tikk ved blod­prø­ve av mors blod (NIPD). Jeg håper dette vil åpne for en bred og fun­da­men­tal dis­ku­sjon om fos­ter­dia­gnos­tik­kens plass i vårt sam­funn. Et grunn­leg­gen­de spørs­mål er: Bør gra­vi­de ha rett til in­for­ma­sjon om fos­te­rets gener og syk­doms­dis­po­si­sjo­ner, og rett til abort i til­fel­le avvik?

- Nemn­da bør også sette i gang en of­fent­lig de­batt om trans­hu­ma­nis­me, det vil si det å for­bed­re men­nes­kets egen­ska­per ved bruk av ny tek­no­lo­gi. Det kan dreie seg om å for­bed­re gener, øke in­tel­lek­tu­ell ka­pa­si­tet, eller å brem­se eller eli­mi­ne­re ald­rings­pro­ses­sen. Nye mu­lig­he­ter er på trap­pe­ne, og en of­fent­lig sam­ta­le om hva som er til men­nes­kers beste, og hva som er til skade, bør be­gyn­ne sna­rest mulig.

Les også
Gir ikke erstatning for Downs-barn
Les også
Skeptisk til jakt på fosteravvikCV for Kristin Halvorsen