Militante sunnimuslimske islamister fra gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har tatt kontroll over flere byer og områder i Nord-Irak og truer med å styrte regimet i Bagdad. Foto: Reuters / NTB scanpix

USA vil diskutere Irak med Iran

USA vil innlede åpen dialog med Iran om utviklingen i Irak, skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen, som siterer høytstående tjenestemenn i Washington, blir dialogen trolig innledet i løpet av uken.

USA ser med stor bekymring på utviklingen i Irak, der opprørere i den sunnimuslimske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har tatt kontroll over flere byer og områder i Nord-Irak den siste uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA har lovet å komme Iraks sjiamuslimske makthavere til unnsetning og har sendt et hangarskip til Golfen.

Irans president Hassan Rouhani har gjort det klart at han er åpen for å samarbeide med USA hvis amerikanerne tar opp kampen mot «terroristene» i Irak.

Senest fredag forsikret en talsmann for Det hvite hus at USA ikke var i dialog med Iran om utviklingen i Irak, men ifølge Wall Street Journal vil en slik dialog nå bli innledet.

Hvilke diplomatiske kanaler som skal benyttes er foreløpig uklart, opplyser avisens kilder.

En mulighet er Wien, der amerikanske og iranske utsendinger mandag møtes til nye diskusjoner om Irans atomprogram. USAs viseutenriksminister Bill Bums vil være til stede under disse samtalene.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham tok søndag til orde for et samarbeid med Iran, for å hindre at regimet i Bagdad kollapser.

– Vi kommer trolig til å trenge deres (Teherans) hjelp for å kunne holde Bagdad, sa Graham til CBS.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Verdens mest brutale terroristerISIL
Les også
Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL
Les også
Både USA og Iran vil bekjempe ISIL
Les også
ISIL innfører strengt islamistisk styreISIL
Les også
– Nå drar de siste kristne fra MosulISIL
Les også
Irak bomber flere opprørskontrollerte byer
Les også
Opprørere har kidnappet Tyrkias konsul i Mosul