En opprører fra den ytterliggående islamistiske gruppa ISIL i byen Mosul i Irak. Foto: Reuters/NTB scanpix

Både USA og Iran vil bekjempe ISIL

Erkefiendene USA og Iran vurderer begge hvordan de kan hjelpe regjeringen i Irak i kampen mot den ytterliggående opprørsgruppen ISIL.

Forholdet mellom Iran og USA har vært svært dårlig i over 30 år, og landene støtter hver sin side i borgerkrigen i Syria.

I nabolandet Irak har imidlertid de to erkefiendene samme mål. Både USA og det sjiamuslimske regimet i Iran vil gjerne hjelpe Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen i USA understreket fredag at det ikke foregår noen amerikansk-iranske samtaler om hva som bør gjøres med krisen i Irak. Men signaler fra Teheran tyder på at det iranske prestestyret holder døren åpen både for samtaler og et mer konkret samarbeid med USA.

– Vi kan samarbeide med amerikanerne for å få slutt på opprøret, sier en høytstående iransk tjenestemann, som ikke ønsker å bli navngitt, til nyhetsbyrået Reuters.

– Må ikke øke spenningen

Tjenestemannen forteller at det pågår en diskusjon internt i det iranske lederskapet om muligheten for å forene krefter med USA, som ble kalt «den store satan» av prestestyrets grunnlegger ayatolla Khomeini.

Så langt virker det ikke som denne ideen vekker særlig entusiasme i Washington. USA og Iran er i dialog om det omstridte iranske atomprogrammet, men ikke om Irak, ifølge det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Marie Harf.

– Det vi har sagt, er at alle Iraks naboer, inkludert Iran, må la være å gjøre ting som kan destabilisere situasjonen ytterligere og øke spenningen mellom de religiøse gruppene, sa hun fredag.

På spørsmål fra journalister var hun likevel enig i at USA og Iran har felles interesser i Irak.

Ingen bakkestyrker

USAs president Barack Obama har sagt at han vurderer alle muligheter for å hjelpe regjeringen i Irak, unntatt å sende bakkestyrker tilbake til landet. De amerikanske styrkene som invaderte Irak i 2003, ble trukket ut i 2011.

Samtidig har Obama kritisert det irakiske lederskapet og krevd at interne konflikter må bilegges slik at landets langsiktige problemer kan løses.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– USA vil gjøre sin del, men dere må forstå at det er opp til Irak som en suveren stat å løse sine problemer. Vi kan ikke gjøre det for dem, sa presidenten fredag.

Regimet i Iran har på sin side sendt en av lederne for den iranske revolusjonsgarden til Irak, ifølge den britiske avisa The Guardian. Generalmajor Qassem Suleimani skal ha planlagt å møte militsgrupper og stammeledere som deltar i forsvaret av Bagdad.

Opprørsgruppen ISIL – Den islamske staten i Irak og Levanten – opererer både i Irak og Syria og var tidligere en del av al-Qaida-nettverket. Gruppen har en rekke utenlandske krigere i sine rekker, og ifølge terrorforsker Thomas Hegghammer er det tegn som tyder på at nordmenn kjemper for ISIL i Irak.

Iran vil hjelpe

Irans president Rouhani sier at Iran er rede til å hjelpe Irak innenfor rammene av folkeretten hvis Irak ber om det. Men en slik forespørsel skal så langt ikke ha kommet.

Han sier også at Iran vil iverksette et sterkt forsvar av sine grenser hvis de blir truet av terrorister.

Det har vært spekulert på om Iran kommer til å bistå den sjiadominerte regjeringen i Irak i kampen mot ytterliggående sunnimuslimske opprørere, som denne uken har tatt kontroll over store områder nord og vest i Irak.

Les også
ISIL innfører strengt islamistisk styreISIL
Les også
– Nå drar de siste kristne fra MosulISIL
Les også
Opprørere har kidnappet Tyrkias konsul i Mosul
Les også
ISIL har tatt seg inn i irakisk oljeby