Et kjøretøy fra de irakiske sikkerhetsstyrkene, satt i brann 10. juni i Mosul, en by som ligger 370 kilometer nord for Bagdad. Foto: AFP / NTB Scanpix

ISIL har tatt seg inn i irakisk oljeby

Opprørere fra den militante gruppen ISIL har tatt seg inn i den irakiske oljebyen Baiji, der landets største oljeraffineri ligger.

250 vakter beskyttet raffineriet, men ifølge kilder i politiet har vaktene sagt ja til å forlate byen, i bytte mot å bli fraktet trygt til en annen by.

Baiji har 200.000 innbyggere og ligger 180 kilometer fra Mosul, som opprørerne tok kontroll over tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ved solnedgang tirsdag ringte noen opprørere til flere lokale ledere og sa «vi kommer for å dø eller for å kontrollere Baiji, så vi råder dere til å legge ned våpnene og trekke dere unna» sier Jasim al-Qaisi, som bor i byen, til Reuters.

Senere på kvelden tok opprørerne seg inn i byen med 60 kjøretøy. Der satte de fyr på rettssalen og politistasjonen, og slapp flere fanger fri.

– De har også tatt våpen fra militæret, sier en polititalsmann til TV-kanalen Al Sumaria.

Torsdag møtes nasjonalforsamlingen i Irak for å vurdere statsminister Nuri al-Malikis forslag om å erklære unntakstilstand i landet. Det vil i så fall gi ham større makt til å bekjempe opprørerne.

Nuri har lovet å gi våpen til frivillige sivile som vil delta i kampen mot Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).