Den syriske byen Kobani, som offisielt heter Ayn al-Arab, ble fullstendig ødelagt av IS' langvarige bombardering i høst og vinter. Kurdiske styrker drev IS helt ut av byen ved den tyrkiske grensen i januar. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix

USA tror 20.000 fremmedkrigere har reist til Syria

Over 20.000 fremmedkrigere fra hele verden har reist til Syria og sluttet seg til IS eller andre ytterliggående opprørsgrupper, ifølge amerikansk etterretning.

Fremmedkrigerne kommer fra mer enn 90 land, og blant dem er minst 3.400 fra vestlige land, ifølge det ferske anslaget fra National Counter-Terrorism Center (NCTC).

– Veksten i fremmedkrigere som reiser til Syria mangler sidestykke, sier NCTC-direktør Nicholas Rasmussen i utkastet til en redegjørelse han skal holde i Kongressen onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NCTC anslår at mer enn 150 amerikanere er blant dem som har sluttet seg til den ekstremistiske opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Øker raskt

Tallet på fremmedkrigere som forlater sine hjemland for å kjempe for IS eller rivaliserende opprørsgrupper i krigen i Syria, stiger svært raskt, advarer amerikanerne. NCTCs forrige anslag i januar var at totalt 19.000 utlendinger kriget for IS eller andre ekstremistgrupper i Syria.

De som verver seg frivillig til opprøret, kommer fra svært ulike bakgrunner og passer ikke inn i noen stereotypi, påpeker Rasmussen.

– Slagmarkene i Syria og Irak gir fremmedkrigerne kamperfaring, våpen- og bombeopplæring og tilgang til terrornettverk som kan komme til å planlegge angrep rettet mot Vesten, advarer etterretningssjefen.

Rekruttering

I den flere måneder lange kampen om den syriske byen Kobani, som offisielt heter Ayn al-Arab, ble et stort antall fremmedkrigere fra IS drept, ifølge USA. Kurdiske styrker, som også har flere vestlige soldater i sine rekker, nedkjempet i januar IS ved byen på grensen til Tyrkia.

Rasmussen påpeker at IS' suksess med å rekruttere nye frivillige delvis må tilskrives opprørsgruppen aktive propaganda spredt på sosiale medier. Opptak av makabre likvideringer har fått mest oppmerksomhet i internasjonale medier, men IS har også et annet budskap i sine mange videoer og appeller.

Martyr

Bilder som fremstiller et idyllisk liv i opprørernes selverklærte kalifat, formidles på et språk tilpasset vestlig populærkultur og rettet mot fremmedgjort ungdom på jakt etter spenning.

– De har også funnet opp kraftfulle slagord som «YODO: You Only Die Once. (Du dør bare en gang) Hvorfor ikke bli martyr?», forteller Rasmussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Al-Qaida og dens forgreininger i Midtøsten og Afrika har aldri kunnet måle seg med IS' kløktige propaganda, påpeker NCTC-direktøren.

Minst 70 fra Norge

USA er langt fra alene om å slå alarm om den økende strømmen av frivillige som reiser til Midtøsten for å krige.

Fra Norge anslår Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at rundt 70 personer har reist til Syria og Irak for å krige. Det reelle tallet kan imidlertid være langt høyere, ifølge PST.

I januar anslo Europol at mellom 3.000 og 5.000 EU-borgere har sluttet seg til krigen. De fleste rekruttene reiser til Syria via Tyrkia, som har avtale om visumfrihet med rundt 69 land, inkludert EU-landene og Norge.

Les også
Islam Net mener tiltak mot radikalisering er feilslått
Les også
Charlie Hebdo hadde 10.000 abonnenter - nå har de 200.000
Les også
Økokrim mistenker at trygd går til terror
Les også
Norsk 14-åring kjemper mot IS i Irak
Les også
Al-Qaida i Jemen utpeker Frankrike til hovedfiende