Røyk stiger til værs etter et israelsk rakettangrep på et hus i Rafah sør på Gazastripen. Nesten hundre palestinere er hittil drept i den israelske offensiven. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

USA tilbyr seg å mekle mellom Israel og Hamas

USA tilbyr seg å mekle mellom Israel og Hamas for å gjenopprette en våpenhvile. Men det må bli med hjelp fra et foreløpig motvillig Egypt.

Ingen av partene er ennå klare til å avblåse konflikten i Gaza. Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjorde det torsdag klart at en våpenhvile ikke engang er på dagsorden, og Hamas har fortsatt mange raketter igjen og mye å bevise.

Men USA er redd for at konflikten skal eskalere. I en samtale med Netanyahu torsdag tilbød president Barack Obama seg derfor å mekle for å gjenopprette våpenhvilen fra 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2012-avtalen ble meklet fram av tidligere utenriksminister Hillary Clinton i samarbeid med Egypt. Den satte punktum for en åtte dager lang israelsk rakettoffensiv mot Gaza og holdt helt til Israel og Hamas brøt den sist helg.

Verre trusler i Midtøsten

USAs iver etter å få til en våpenhvile skyldes frykten for at konflikten mellom Israel og palestinerne skal eskalere i et allerede skrøpelig Midtøsten med borgerkrig i Syria og oppløsning i Irak, med det islamistiske ISIL som en voksende trussel.

– Konflikten gir ingen mening og gjør ingenting bedre. Den kommer mens ustabiliteten er mye større enn før på grunn av Syria og Irak. Det er derfor Obama går så tidlig på banen, sier den danske forskeren Lars Erslev Andersen.

Etter kollapsen i utenriksminister John Kerrys helhjertede forsøk på en fredsavtale, som et frustrert USA gir Israel sin del av skylden for, har USA også mindre problemer med å kritisere israelerne.

USA har alt sagt at de aksepterer den palestinske samlingsregjeringen med Hamas, og har gjort det klart for Netanyahu at voldelige reaksjoner fra palestinerne er slikt man måtte vente etter at forhandlingsprosessen brøt sammen.

Egypt må med

Men fordi Hamas står høyt på USAs og Israels terrorlister kan USA ikke ha direkte kontakt med dem. Derfor må en amerikansk mekling innebære samarbeid med Egypt, og torsdag snakket utenriksminister Kerry med sin egyptiske kollega for å overtale Egypt til å bruke det de måtte ha av innflytelse på Hamas.

– USA forsøker å presse et motvillig Egypt inn i en ny meklerrolle i konflikten, mener historieprofessor Hilde Henriksen Waage.

– Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har ikke lyst til å spille meglerrollen fordi han anser Hamas som Det muslimske brorskapets forlengede arm, og en rekke av Brorskapets ledere er nylig dømt til livstid, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sisi vil holde seg unna – det er klart at Egypt ikke vil ha palestinere inn til seg nå. Det betyr at konflikten vil vare lenger fordi det mangler en villig mekler, sier Waage på telefon fra Jordan til NTB.

Unnslipper ikke

Men Egypt unngår ikke å bli involvert når folkeopinionen i de arabiske landene vekkes av stadig flere meldinger om uskyldige familier, kvinner og barn som blir offer for de israelske rakettene, og etter press fra USA

– Foreløpig er ikke Obamas tilbud så mye verdt. Amerikanerne er nok ikke villig til å mekle selv. Men de kan ikke bare sitte stille og se på Israels voldsomme kollektive avstraffelse av Gazastripen heller, sier Waage.

– Trolig er USA i ferd med å presse Egypt inn i en meklerrolle Det kan hende Sisi involverer seg etter hvert, under sterkt amerikansk press, sier hun.

Egypt har nå åpnet grensa for sårede palestinere, og fredag fordømte Egypt Israel for kollektiv avstraffelse.

Regimet er også interessert i å komme på banen igjen i det internasjonale diplomatiet, men de spede framstøtene som er gjort overfor Israel og Hamas, er hittil bare møtt med sta avvisning, ifølge det egyptiske utenriksdepartementet.

En amerikansk tjenestemann sier at USA også har vært i kontakt med Qatar, som er en av de få aktørene i Midtøsten som fortsatt har et godt forhold til Hamas. (©NTB)

Les også
Netanyahu sier Israel ikke vil la seg stanse av press utenfra
Les også
Til dem som fordømmer Israel
Les også
Obama tilbyr amerikansk mekling i Midtøsten