USAs president Barack Obama er bekymret for at konflikten mellom Israel og væpnede palestinske grupper skal forverre seg. Foto: Reuters/NTB scanpix

Obama tilbyr amerikansk mekling i Midtøsten

President Barack Obama tilbød amerikansk mekling i Midtøsten-konflikten da han torsdag snakket med Israels statsminister Benjamin Netanyahu på telefon.

Amerikanske myndigheter ser for seg at forhandlinger mellom partene kan føre til at de igjen vil rette seg etter våpenhvileavtalen fra 2012, ifølge en uttalelse fra Det hvite hus.

I samtalen med Netanyahu torsdag gjorde Obama det også klart at han er bekymret for at konflikten kan forverre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Presidenten uttrykte bekymring for ytterligere eskalering og understreket at alle parter må gjøre alt de kan for å beskytte livene til sivile og gjenopprette ro, heter det i uttalelsen.

I løpet av de siste dagene er minst 88 mennesker – mange av dem sivile – drept i de israelske luftangrepene på Gazastripen.

Samtidig har Hamas og andre væpnede palestinske grupper skutt et stort antall raketter mot Israel, uten at det er meldt om alvorlige personskader på israelsk side.

USAs utenriksminister John Kerry har vært i kontakt med myndighetene i Egypt i håp om at de kan bidra til å dempe konflikten. Så langt er det uklart om disse samtalene vil få noen konkret effekt.

– Vi ønsker helt klart å ha kontakt med ethvert land som kan bidra til å få en slutt på Hamas' rakettutskytninger, sier en talsperson for USAs utenriksdepartementet.

Les også
FN-sjef ber om våpenhvile på Gazastripen
Les også
Netanyahu: – Våpenhvile er ikke aktuelt
Les også
Reiseselskap kansellerer Israel-turer
Les også
Forbereder seg på større konfrontasjonGazakonflikter