USA og Taliban starter fredssamtaler i Qatar

Freds­sam­ta­ler mel­lom USA og Ta­li­ban er etter pla­nen i gang i Qatar tors­dag, iføl­ge ame­ri­kans­ke re­gje­rings­kil­der.

Ta­li­ban har åpnet et eget kon­tor i Qatar for å føre freds­sam­ta­ler med ver­dens­sam­fun­net. Det nye kon­to­ret ble for­melt åpnet tirs­dag, iføl­ge Ta­li­bans presse­tals­mann Za­bi­ul­lah Mu­ja­hid.

- For­må­let er å star­te en dia­log mel­lom Ta­li­ban og ver­den, for­tel­ler presse­tals­man­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han be­kref­ter sam­ti­dig at Ta­li­ban vil holde sam­ta­ler med af­ghans­ke sty­res­mak­ter.

USA: - Lang vei

En ame­ri­kansk tje­neste­mann sier at USA øns­ker kon­to­ret vel­kom­men, og at sam­ta­ler mel­lom Ta­li­ban og USA vil star­te i Qatar tors­dag.

Etter dette vil det bli holdt sam­ta­ler mel­lom Ta­li­ban og freds­rå­det som Af­gha­ni­stans pre­si­dent Hamid Karzai dan­net i 2010 for å føre sam­ta­ler med be­ve­gel­sen.

- Men dette er bare førs­te skritt på en vel­dig lang vei, un­der­stre­ker den ame­ri­kans­ke tje­neste­man­nen.

USAs krav til Ta­li­ban vil iføl­ge kil­den være at be­ve­gel­sen bry­ter bån­de­ne til ter­ror­nett­ver­ket al-Qa­i­da, leg­ger ned våp­ne­ne og god­tar den af­ghans­ke grunn­lo­ven, med den be­skyt­tel­se som denne gir lan­dets kvin­ner og mi­no­ri­te­ter.

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama sa tirs­dag at det kun kan ska­pes fred i Af­gha­ni­stan der­som af­gha­ner­ne selv står i spis­sen for en freds­pro­sess.

Tar av­stand fra trus­ler

I en er­klæ­ring tirs­dag skri­ver Ta­li­ban selv at be­ve­gel­sen «ikke øns­ker trus­ler mot andre land» fra af­ghansk jord. «Vi støt­ter en fre­de­lig po­li­tisk løs­ning som set­ter slutt­strek for ok­ku­pa­sjo­nen av Af­gha­ni­stan og ga­ran­te­rer for det islams­ke sys­te­met og sik­ker­he­ten i hele lan­det», heter det vi­de­re.

Be­slut­nin­gen om å gjen­opp­ta freds­for­hand­lin­ge­ne anses som vik­tig for freds­pro­ses­sen i Af­gha­ni­stan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge en af­ghansk tje­neste­mann er enig­he­ten om å star­te freds­sam­ta­ler nådd etter hem­me­li­ge sam­ta­ler mel­lom par­te­ne.

Ta­li­ban satt med mak­ten i Af­gha­ni­stan inn­til USA in­va­der­te lan­det i 2011.

Sam­ta­ler i Norge

Tirs­dag ble det kjent at Norge har vært del­ak­tig i freds­pro­ses­sen.

Hem­me­li­ge møter på norsk jord og Nor­ges rolle som bin­de­ledd mel­lom par­te­ne er vik­ti­ge grun­ner til at det nå blir of­fi­si­el­le freds­for­hand­lin­ger med Ta­li­ban, sier uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide.

- Vi har vært vik­ti­ge i den dia­lo­gen som har mu­lig­gjort det of­fi­si­el­le kon­to­ret i Doha, og de di­rek­te sam­ta­le­ne mel­lom Ta­li­ban og freds­rå­det i Af­gha­ni­stan, sier Eide (Ap) til NTB tirs­dag kveld.

Avan­sert til­rette­leg­ger

Han for­tel­ler at Norge har hatt kon­takt med emi­ren av Qatar, Ta­li­ban, Hamid Karzais re­gje­ring i Kabul og ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter under de topp­hem­me­li­ge sam­ta­le­ne.

- Vi har hatt en avan­sert til­rette­leg­ger­rol­le. Vi har for­mid­let ideer, krav og ana­ly­ser mel­lom de ulike par­te­ne. Vi har ikke fore­slått løs­ning på sub­stans­spørs­må­le­ne, men har bi­dratt til å gjøre slike sam­ta­ler mulig, sier uten­riks­mi­nis­te­ren. (©NTB)

Les også
- Norge spilte nøkkelrolle i samtalene med Taliban
Les også
Taliban-delegasjon var på kirkebesøk i Oslo