- Norge spilte nøkkelrolle i samtalene med Taliban

Hem­me­li­ge møter på norsk jord og Nor­ges rolle som bin­de­ledd mel­lom par­te­ne er vik­ti­ge grun­ner til at det nå blir of­fi­si­el­le freds­for­hand­lin­ger med Ta­li­ban, sier uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide.

Tirs­dag kom det fram at Ta­li­ban åpner et eget kon­tor i Doha i Qatar for å føre freds­sam­ta­ler med ver­dens­sam­fun­net. Både Af­gha­ni­stan og USA har sagt at de vil delta i for­hand­lin­ge­ne.

- Vi har vært vik­ti­ge i den dia­lo­gen som har mu­lig­gjort det of­fi­si­el­le kon­to­ret i Doha, og de di­rek­te sam­ta­le­ne mel­lom Ta­li­ban og freds­rå­det i Af­gha­ni­stan, sier Eide (Ap) til NTB tirs­dag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avan­sert til­rette­leg­ger

Han for­tel­ler at Norge har hatt kon­takt med emi­ren av Qatar, Ta­li­ban, Hamid Karzais re­gje­ring i Kabul og ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter under de topp­hem­me­li­ge sam­ta­le­ne.

- Vi har hatt en avan­sert til­rette­leg­ger­rol­le. Vi har for­mid­let ideer, krav og ana­ly­ser mel­lom de ulike par­te­ne. Vi har ikke fore­slått løs­ning på sub­stans­spørs­må­le­ne, men har bi­dratt til å gjøre slike sam­ta­ler mulig, sier uten­riks­mi­nis­te­ren.

Det varNRK som først om­tal­te Nor­ges rolle i pro­ses­sen.

Møter i Norge

Mø­te­ne med Ta­li­ban har i ho­ved­sak vært i Doha, men det har også vært sam­ta­ler i Norge.

- Jeg kan be­kref­te at det har vært de­tal­jer­te møter i Norge, men kan ikke si så mye om det fore­lø­pig. Dette har vært en pro­sess som har vart i mange år, og det gjel­der også sam­ta­le­ne i Norge. Bare de øvers­te le­der­ne viss­te om dette, sier Eide.

Han er ikke frem­med for tan­ken om at Norge kan ha en rolle også når de vans­ke­li­ge freds­for­hand­lin­ge­ne nå star­ter i Doha.

- Det er ikke opp til oss å be­stem­me, men opp til par­te­ne. Men jeg vil ikke ute­luk­ke at vi kan ha en rolle vi­de­re som en for­tro­lig dia­log­part­ner, for­tel­ler Eide.

Nytt Ta­li­ban-kon­tor

Det nye Ta­li­ban-kon­to­ret i Qatar skal bru­kes til å føre freds­sam­ta­ler med ver­dens­sam­fun­net. Sam­ta­ler mel­lom Ta­li­ban og USA er i vente i Doha al­le­re­de tors­dag, iføl­ge en ame­ri­kansk tje­neste­mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det nye kon­to­ret ble for­melt åpnet tirs­dag, for­tel­ler Ta­li­bans presse­tals­mann Za­bi­ul­lah Mu­ja­hid.

- For­må­let er å star­te en dia­log mel­lom Ta­li­ban og ver­den, sier presse­tals­man­nen til ny­hets­by­rå­et AFP.

Han be­kref­ter sam­ti­dig at Ta­li­ban nå vil holde sam­ta­ler med af­ghans­ke sty­res­mak­ter.

USA stil­ler krav

I en for­mell er­klæ­ring skri­ver Ta­li­ban at be­ve­gel­sen «ikke øns­ker trus­ler mot andre land» fra af­ghansk jord. «Vi støt­ter en fre­de­lig po­li­tisk løs­ning som set­ter slutt­strek for ok­ku­pa­sjo­nen av Af­gha­ni­stan, og ga­ran­te­rer for det islams­ke sys­te­met og sik­ker­he­ten i hele lan­det», heter det vi­de­re.

En ame­ri­kansk tje­neste­mann sier at USA øns­ker det nye ini­tia­ti­vet vel­kom­men.

- Men dette er bare førs­te skritt på en vel­dig lang vei, sier tje­neste­man­nen til ny­hets­by­rå­et Reu­ters.

USAs krav til Ta­li­ban vil iføl­ge kil­den være at be­ve­gel­sen bry­ter bån­de­ne til ter­ror­nett­ver­ket al-Qa­i­da, leg­ger ned våp­ne­ne og god­tar den af­ghans­ke grunn­lo­ven. Dette gjel­der sær­lig den be­skyt­tel­se grunn­lo­ven gir til kvin­ner og mi­no­ri­te­ter i lan­det.

Her­rer i eget hus

Ny­he­ten om Ta­li­ban-for­hand­lin­ge­ne kom­mer samme dag som af­gha­ner­ne selv over­tok an­sva­ret for sik­ker­he­ten i hele Af­gha­ni­stan fra NATO.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skjed­de nes­ten tolv år etter den ame­ri­kansk­le­de­de in­va­sjo­nen. Over­ta­kel­sen, som be­skri­ves som en vik­tig mile­pæl, skjer sam­ti­dig som de NATO-le­de­de, in­ter­na­sjo­na­le styr­ke­ne for­be­re­der seg på å for­la­te lan­det.

De 100.000 uten­lands­ke sol­da­te­ne som fort­satt er til stede, vil fra nå av fun­ge­re som en støt­te til de af­ghans­ke styr­ke­ne.