Unik fjellkjede avdekket på den norske havbunnen

Fors­ke­re har fun­net en 1.500 kilo­me­ter lang vul­kansk fjell­kje­de på hav­bun­nen uten­for Sval­bard, som inne­hol­der både ukjen­te dyre­ar­ter og store ver­di­er.

Fjell­kje­den strek­ker seg fra Jan Mayen til Framstre­det mel­lom Sval­bard og Grøn­land. Fun­net, som er gjort av fors­ke­re ved Uni­ver­si­te­tet i Ber­gen, ble pre­sen­tert for miljø­vern­mi­nis­ter Bård Vegar Sol­hjell tors­dag, skri­ver Ber­gens Ti­den­de.

Rek­tor Dag Rune Olsen kal­ler fun­ne­ne en «måne­lan­ding i dyp­ha­vet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Her møtes 1.200 gra­der varm magma og is­kaldt vann. Flere av vul­ka­ne­ne er ak­ti­ve, og du mer­ker det når de er i gang. Men noen har også dødd ut, og disse har store opp­hop­nin­ger av me­tal­ler, sier Rolf Bir­ger Pe­der­sen, uni­ver­si­tets­pro­fes­sor ved uni­ver­si­te­tets Sen­ter for Geobio­lo­gi.

Me­tal­le­ne kan ha en verdi på flere mil­li­ar­der kro­ner, iføl­ge fors­ker­ne.

- Kunn­ska­pen om hav­om­rå­de­ne er det vik­tigs­te her, og even­tu­el­le næ­rings­in­ter­es­ser lig­ger langt fram i tid. Men jeg føler meg ri­me­lig trygg på at det vil være in­ter­es­se fra det of­fent­li­ge å styr­ke forsk­nin­gen her, sier Sol­hjell.

I om­rå­det, som inn­til nylig var en hvit flekk på kar­tet, har fors­ker­ne fun­net 50 nye arter, hundre­vis av vul­ka­ner og or­ga­nis­mer som kan bru­kes i medi­sinsk forsk­ning.

Iføl­ge TV 2 har ut­forsk­nin­gen av om­rå­det, som heter Lo­ke­slot­tet, har på­gått siden 1997.

Les også
Forskning: Kirkegjengere er mindre deprimerte
Les også
Ett skritt nærmere kloning av mennesker