Ett skritt nærmere kloning av mennesker

Fors­ke­re har gjen­nom klo­ning greid å pro­du­se­re men­nes­ke­li­ge em­bryo­er som er store nok til å pro­du­se­re stam­cel­ler.

Dette er et «be­ty­de­lig skritt» for medi­si­nen, iføl­ge ame­ri­kans­ke fors­ke­re.

De klo­ne­de em­bryo­ene er blitt brukt til å dyrke fram stam­cel­ler, som igjen kan bru­kes til å lage nye hjer­ter, skje­lett, hjerne­vev eller andre kropps­de­ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fors­ker­ne har brukt de samme me­to­de­ne som ble brukt i å klone fram sauen Dolly i 1996. Om­si­der har de greid å nå målet om å dyrke fram stam­cel­ler i la­bo­ra­to­ri­et, skri­ver BBC.

Store håp

Stam­celle­tek­no­lo­gi er et av medi­si­nens store håp. Gjen­nom å kunne skape men­nes­ke­lig vev på kuns­tig vis håper fors­ker­ne å bli i stand til å hel­bre­de al­vor­li­ge syk­dom­mer og til­stan­der.

Stam­celle­tek­no­lo­gi­en er i seg selv ikke ny, men pro­ble­met med å bruke stam­cel­ler fra do­no­rer er at det er stor ri­si­ko for at de blir av­vist av mot­ta­ke­ren.

DNA

I det siste for­sø­ket ble hud­cel­ler tatt fra huden til en mann. DNA fra cel­le­ne ble der­etter plas­sert inne i et men­nes­ke­lig egg som var tømt for sitt opp­rin­ne­li­ge DNA. Der­et­ter ble det brukt elek­tri­si­tet for å få egget til å dele seg å be­gyn­ne å forme seg til et em­bryo.

Fors­ker­ne har lenge kjent til me­to­den, men fram til nå har det vært umu­lig å få em­bryo­et til å ut­vik­le seg len­ger enn til mel­lom seks og tolv cel­ler.

Nå har imid­ler­tid fors­ker­ne ved et uni­ver­si­tet i Ore­gon greid å dyrke fram em­bryo­er med rundt 150 cel­ler, noe som nok til å skaf­fe en til­strek­ke­lig meng­de stam­cel­ler.

Disse stam­cel­le­ne vil ha nøy­ak­tig det samme DNA-et som per­sonen det er dyr­ket fram fra. Ri­si­ko­en for av­stø­ting blir der­med be­trak­te­lig re­du­sert, mener fors­ker­ne.

Les også
Claire overlevde en abort
Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no