UD: - Befolkningen må beskyttes mot vold

- Vi benytter det gode forholdet vi har til myndighetene i Myanmar til å sette vanskelige spørsmål på dagsorden, sier statssekretær i UD.

Tors­dag skrev Dagen om at or­ga­ni­sa­sjo­nen Part­ners Norge og For­ti­fy Rights er skuf­fet over at nors­ke myn­dig­he­ter ikke leg­ger stør­re press på myn­dig­he­te­ne i My­an­mar for å stan­se men­neske­ret­tig­hets­brud­de­ne be­gått mot ro­hin­g­ya-mus­li­ne­ne i del­sta­ten Rak­hi­ne.

- Jeg har på fø­lel­sen at det er vik­ti­ge­re for Norge å være på god fot med bur­me­sis­ke myn­dig­he­ter iste­den­for å kri­ti­se­re grove brudd på men­neske­ret­tig­he­ter, sa grunn­leg­ger og spe­sial­råd­gi­ver i Part­ners Norge, Oddny Gu­ma­er til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en epost kom­men­te­rer stats­sek­re­tær Mor­ten Høg­lund si­tua­sjo­nen i My­an­mar på føl­gen­de måte.

- Fra norsk side har vi ut­trykt be­kym­ring over den spen­te si­tua­sjo­nen i del­sta­ten Rak­hi­ne og den vans­ke­li­ge si­tua­sjo­nen for ro­hin­g­ya-fol­ket i My­an­mar, både i sam­ta­ler med myn­dig­he­te­ne på ulike ni­vå­er, og i FN når si­tua­sjo­nen i My­an­mar har vært på dags­or­de­nen.

- Men­neske­ret­tig­he­te­ne til alle folke­grup­per som bor i lan­det må re­spek­te­res. Be­folk­nin­gen må be­skyt­tes mot vold og deres hu­ma­ni­tæ­re behov må dek­kes. Det er vik­tig å finne lang­sik­ti­ge løs­nin­ger på den kom­plek­se og vans­ke­li­ge si­tua­sjo­nen i Rak­hi­ne og for ro­hin­g­ya­ene, sier Høg­lund i epos­ten til Dagen.

Siden an­gre­pe­ne mot ro­hin­g­ya-mus­li­me­ne star­tet skal hundre­vis ha blitt drept, og minst 145.000 ha blitt dre­vet på flukt. Myn­dig­he­te­ne i lan­det nek­ter å etter­fors­ke de vold­som­me an­gre­pe­ne og dra­pe­ne mot be­folk­nin­gen.

- Vi be­nyt­ter det gode for­hol­det vi har til myn­dig­he­te­ne i My­an­mar til å sette vans­ke­li­ge spørs­mål på dags­or­den i sam­ta­le­ne våre, og vil fort­set­te å gjøre det. Vi gir også hu­ma­ni­tær bi­stand til Rak­hi­ne gjen­nom FN, Leger uten gren­ser og Røde Kors, sier Høg­lund.

DAGEN

Les også
Anklager Myanmar for etnisk rensing
Les også
Tre rohingya-muslimer drept i Myanmar