Anklager Myanmar for etnisk rensing

Myn­dig­he­te­ne del­ak­ti­ge i et­nisk ren­sing av den mus­lims­ke ro­hin­g­ya-mi­no­ri­te­ten, slår Human Rights Watch fast.

I en over 150 sider stor rap­port, som byg­ger på in­ter­vju­er av over 100 ofre for sek­te­risk vold i Rak­hi­ne-sta­ten, do­ku­men­te­rermen­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen Human Rights Watch myn­dig­he­te­nes rolle i over­gre­pe­ne mot den mus­lims­ke mi­no­ri­te­ten iMyanmar.

Bud­dhist-grup­per og lo­kal­be­folk­nin­gen an­kla­ges også for grove over­grep mot ro­hin­g­ya-mi­no­ri­te­ten og andre mus­li­mer. Over 100 men­nes­ker er drept og 125.000 er dre­vet på flukt fra sine hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FN anklager regimet i Myanmar for overgrep

Kam­pan­je

- Re­gje­rin­gen del­tar i en kam­pan­je med et­nisk ren­sing av ro­hin­g­ya­ene, og denne fort­set­ter i dag ved at de nek­tes nød­hjelp og får be­gren­set sin be­ve­gel­ses­fri­het, sier Phil Ro­bert­son som er nest­le­der for Human Rights Watchs virk­som­het i Asia.

Vol­den blus­set opp etter at en bud­dhis­tisk kvin­ne ble vold­tatt 28. mai i fjor. Det førte til an­grep mot ro­hin­g­ya-sam­funn i juni og ok­to­ber.

- Meste­par­ten av vol­den ser ut til å ha blitt ut­ført av væp­ne­de ban­der, men ulike en­he­ter fra sik­ker­hets­styr­ke­ne var tause til­skue­re uten å sørge for mus­li­me­nes sik­ker­het. Til tider del­tok de også di­rek­te i gru­som­he­te­ne, heter det i rap­por­ten.

Stil­les ikke til an­svar

Men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen ret­ter hard kri­tikk mot pre­si­dent Thein Sein og viser til at han ikke har stilt noen av de skyl­di­ge til an­svar. Han har hel­ler ikke gjort noe for å sikre at nød­hjel­pen til de 125.000 in­ternt for­drev­ne kom­mer fram.

Human Rights Watch opp­ford­rer myn­dig­he­te­ne i My­an­mar til å sette i verk uav­hen­gig grans­king, og ber også om at et ved­tak fra 1982 som fra­tar ro­hin­g­ya-fol­ket ret­ten til stats­bor­ger­skap, blir om­gjort. (©NTB)