For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

MOBILISERER: - I all hovedsak er det nasjonalismen som er kilden til vold mot kristne og ikke islam, men bildet er sammensatt, sier ed Brown, menneskerettighetsrådgiver hos Norsk Misjon i Øst, og mener at islam blir brukt for å mobilisere tyrkere mot de kristne.

Tyrkisk nasjonalisme setter kristne utenfor

– Ekstrem tyrkisk nasjonalisme er trolig forklaringen på den økte volden mot kristne i landet, mener Gunnar Ekeløvet-Slydal i Helsingforskomiteen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror at økningen av vold mot kristne i Tyrkia handler mer om nasjonalisme enn om muslimsk motstand mot de kristne. Angrepene vi har sett i 2007 og 2008 er uttrykk for ekstrem nasjonalisme, sier Gunnar Ekeløvet-Slydal, Helsingsforskomiteens erfarne Tyrkia-kjenner.

– Muslimer og kristne har lang tradisjon for å leve sammen i Øst-Tyrkia, selv om kvaliteten på samlivet har variert noe. Med med oppblomstringen av tyrkisk nasjonalisme de siste årene og med økt fokus på islam som en viktig del av tyrkisk identitet, er de kristne satt utenfor. De blir definert som en trussel mot alt tyrkisk, sier Ekeløvet-Slydal.



Landssvik

Ed Brown, menneskerettighetsrådgiver hos Norsk Misjon i Øst, er enig.

– I all hovedsak er det nasjonalismen som er kilden til vold mot kristne og ikke islam, men bildet er sammensatt, sier han og mener at islam blir brukt for å mobilisere tyrkere mot de kristne.

– Holdningen er at hvis du er tyrker, så er du også muslim. Denne holdningen sitter dypt, selv om folk ikke er personlig religiøse.

– Å konvertere fra islam til kristen tro forbindes i større grad med landssvik i Tyrkia enn i mange andre land, fordi de kristne historisk sett har representert fienden gjennom grekerne, armenerne og syrerne, sier Brown. Han mener det sier sitt om de kristne tyrkernes posisjon som «fremmede» at kirker som har problemer må fremme sakene sine for Utenriksdepartementet.

Brown tror at voldsøkningen de siste årene skyldes at ultranasjonalistiske grupper har endret taktikk.

– Etter at antallet kristne begynte å vokse på slutten av 80-tallet som følge av misjon, gikk nasjonalister til rettssak mot misjonærene, men tapte saken. Det er nemlig ikke forbudt å drive misjon i Tyrkia. Det er heller ikke forbudt å konvertere fra islam.

– Fordi nasjonalistene ikke vant frem på lovlig måte gjennom rettsapparatet, tror jeg at de nå har endret taktikk i sin kamp mot de kristne, mener Brown.



EU-skepsis

– Hvorfor har man fått denne oppblomstringen av nasjonalisme?

– Tyrkisk nasjonalisme har sammeheng med en uavklart situasjon for Tyrkia midt mellom Europa og Asia. Det handler også om tilpassingen til EU som har falt enkelte grupper tungt for brystet, mener Gunnar Ekeløvet-Slydal

– Tyrkisk nasjonalisme er opptatt av å samle de tyrkiske folkeslagene i et kulturelt og politisk fellesskap mot Europa. I en slik sammenheng blir de gamle kristne minoritetene i landet et problem.

– Det skumle er at denne nasjonalismen finnes i deler av det statlige maktapparatet, blant annet i sikkerhetstjenesten og politiet, sier Ekeløvet-Slydal.

Han understreker at selv om Tyrkia offisielt er en sekulær stat, betyr ikke det at man har full respekt for religionsfriheten. Staten har sterk kontroll med de religiøse gruppene.

Tyrkia er det eneste europeiske landet der innbyggerne har identitetskort med en egen rubrikk for religiøs tilhørighet.


Powered by Labrador CMS