- Tynt grunnlag for Vikernes-pågripelsen

Ter­ror­mis­tenk­te Varg Vi­ker­nes' tid­li­ge­re for­sva­rer, ad­vo­kat John Chris­ti­an Elden, mener grunn­la­get for på­gri­pel­sen i Frank­ri­ke er tynt.

Elden har ikke blitt kon­tak­tet av sin tid­li­ge­re kli­ent i denne saken og pre­si­se­rer at han kun kjen­ner saken fra medie­ne. Grunn­la­get for på­gri­pel­sen vir­ker tynt, mener han.

- Det er mind­re enn hva Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te plei­er å ha hver gang de ar­res­te­rer isla­mis­ter i Norge og løs­la­ter dem kort tid etter­på, sier Elden til Af­ten­pos­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ter­ror­mis­tenk­te Varg Vi­ker­nes og hans uten­lands­ke kone kan måtte sitte fire døgn i det lo­ka­le feng­se­let i Bri­ve-la-Gail­lar­de før en even­tu­ell sik­tel­se ut­ar­bei­des, skri­ver Dag­bla­det.

Ikke sik­tet ennå

- Han er satt i va­re­tekt på den na­sjo­na­le po­liti­sta­sjo­nen i byen Brive La Gail­lar­de, og kan bli sit­ten­de der i mak­si­malt fire dager til etter fransk lov, sier tals­kvin­ne for på­tale­myn­dig­he­ten i Paris, Agnes Thi­bault Le­cuiv­re.

Le­cuiv­re opp­ly­ser at Vi­ker­nes og kona blir løs­latt der­som det ikke er grunn­lag for sik­tel­se. Skul­le de der­imot bli sik­tet, blir de over­flyt­tet til Paris.

Elden viser til at på­gri­pel­sen ser ut til å være ba­sert på tre om­sten­dig­he­ter: At Vi­ker­nes hadde kom­met med yt­ter­lig­gå­en­de me­nin­ger på sin egen blogg, at kona hadde kjøpt våpen, og at Vi­ker­nes var blant mot­ta­ker­ne av ter­ror­døm­te An­ders Behring Brei­viks ma­ni­fest.

På sin egen blogg har Vi­ker­nes blant annet hev­det at år­sa­ken til tog­ulyk­ken uten­for Paris nylig skyld­tes inn­vand­re­re, at Quis­ling og Hit­ler er gud­dom­me­li­ge god­he­ter, og at jø­de­ne Jesus og Leo­nard Cohen er pa­ra­sit­ter.

Ka­mu­fla­sje­syk­kel

Uni­formskon­su­lent Bjørn Kle­ven i For­enin­gen le­ven­de his­to­rie sier til Dag­bla­det at ka­mu­fla­sje­far­gen på Vi­ker­nes' biler er av samme type som ble be­nyt­tet av Hit­lers elite­sol­da­ter. Vi­ker­nes har også malt en barne­syk­kel til­hø­ren­de de tre barna i ka­mu­fla­sje­far­ger. Vi­ker­nes har dess­uten iscene­satt bil­der av seg selv iført mi­li­tær­ut­styr og våpen i for­bin­del­se med plate­lan­se­rin­ger. Dette fal­ler i dår­lig smak i det nors­ke mu­sikk­mil­jø­et, skri­ver VG.

- Dette hand­ler ikke om me­tall og mi­li­tæ­ret, men Vi­ker­nes' riv rus­ken­de gal­skap. Alle andre som tar på seg en mi­li­tær­uni­form på sce­nen, skjøn­ner at dette hand­ler om sir­kus og moro. Det har ikke han skjønt. Det fin­nes ikke mange me­tall­mu­si­ke­re i Norge som iden­ti­fi­se­rer seg med det han hol­der på med, sier NRKs mu­sikk­jour­na­list As­bjørn Slette­mark til avi­sen.

Boi­kott

Han får støt­te fra sjef­re­dak­tør Guro Juul An­der­sen i det nors­ke mu­sikk­tids­skrif­tet Metal Ham­mer. Hun opp­ly­ser at bladet tar klar av­stand fra Vi­ker­nes og hans po­li­tis­ke stand­punkt, og at bladet for lenge siden be­slut­tet å ikke an­mel­de al­bu­me­ne hans eller in­ter­vjue ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi øns­ker ikke å gi ham og hans, i våre øyne, for­skrud­de me­nin­ger noe spalte­plass, og da være et tale­rør for hans pro­pa­gan­da, sier hun.

An­der­sen leg­ger til at skyte­vå­pen ikke har noe med mu­sikk å gjøre. Hel­ler ikke ar­ran­gør av Nor­ges størs­te fes­ti­val me­tall­fes­ti­val In­fer­no, Jan Mar­tin Jen­sen, mener våpen hører hjem­me i denne sjan­ge­ren.

Vi­ker­nes har iføl­ge for­fat­ter Hå­vard Rem kult­sta­tus i black me­tal-mil­jø­et, men Vi­ker­nes har liten eller ingen ideo­lo­gisk be­tyd­ning i Norge, mener Rem. (©NTB)

Les også
Vikernes skylder millioner etter kirkebranner
Les også
Ber staten ta regningen for brannsikring av kirker
Les også
Frykter Vikernes planla «stor terrorhandling»