Ber staten ta regningen for brannsikring av kirker

Norge har vært rammet av flere store kirkebranner i de siste årene. Nå ber Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) staten betale for kostnadene ved å brannsikre kirkene.

- Alle de gamle kir­ke­ne rundt om i Norge er uer­stat­te­li­ge. Li­ke­vel har ikke disse byg­ge­ne noe stren­ge­re re­gel­verk for brann­sik­ring enn nyere bygg rundt om i lan­det, sier di­rek­tør Øy­stein Dahle tilNRK Østa­fjells.

Han gir ut­trykk for be­kym­ring, fordi kirke­bran­ne­ne er tra­gis­ke, både øko­no­misk og ikke minst for alle dem som ram­mes når en kirke bren­nes ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Di­rek­tø­ren peker på at brann­vern­lo­ven først og fremst fo­ku­se­rer på per­son­sik­ker­het, men atKA øns­ker stren­ge­re krav til å ta vare på bygg med store kul­tur­minne­ver­di­er. Der­for ber han også sta­ten ta reg­nin­gen for å sikre at kir­ker blir for­svar­lig sik­ret i fram­ti­den.

- Det bør også være et prio­ri­tert kul­tur­minne­mål fra sta­ten sin side, å ta vare på de mest ver­di­ful­le kir­ke­ne våre, sier Dahle.

Jo­runn Fliid, kirke­ver­ge i Skien, er po­si­tiv til stren­ge­re krav til brann­sik­ring, men tror det kan bli pro­ble­ma­tisk hvis kom­mu­ner med dår­lig råd må be­ta­le.

- Det er al­le­re­de vans­ke­lig å få de pen­ge­ne vi får i dag til å strek­ke til, fast­slår kirke­ver­gen.

DAGEN