Frykter Vikernes planla «stor terrorhandling»

Po­li­ti­et skjøt opp por­ten til Varg Vi­ker­nes' gård og på­grep ham og kona i frykt for at nord­man­nen plan­la en stør­re ter­ror­ak­sjon. Men frans­ke myn­dig­he­ter vet ikke om noe even­tu­elt ter­ror­mål.

Ord­fø­rer Jean-Clau­de Chauffour sier at na­bo­ene hørte skudd da po­li­ti­et tirs­dag mor­gen skjøt opp por­ten til ei­en­dom­men, iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP.

Vi­ker­nes (40) og den 16 år yngre kona flyt­tet inn i den leide går­den i ut­kant­en av lands­byen Sa­lon-la-Tour i Corrèze for om lag et år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Denne per­sonen, som tid­li­ge­re har be­gått for­bry­tel­ser og er draps­dømt i Norge, samt står den ny­na­zis­tis­ke be­ve­gel­sen nær, kunne tro­lig ha for­be­redt en stor ter­ror­hand­ling, sier Frank­ri­kes in­nen­riks­mi­nis­ter Ma­nu­el Valls. Men det er ikke fun­net noe kon­kret mål eller pro­sjekt.

Han viser til at Vi­ker­nes var blant de mange som fikk til­sendt ter­ro­ris­ten An­ders Behring Brei­viks så­kal­te ma­ni­fest i for­kant av an­gre­pe­ne 22. juli 2011.

Vi­ker­nes ble på­gre­pet på går­den sam­men med sin 24 år gamle frans­ke kone tirs­dag mor­gen.

Ran­sa­ket gård

Fransk anti­ter­ror­po­li­ti har ran­sa­ket går­den. Iføl­ge flere frans­ke medi­er ble det fun­net fem skyte­vå­pen. Vi­ker­nes' kone er med i en skyte­klubb og har der­med lov til å eie inn­til fire våpen.

- Etter­forsk­nin­gen vil først og fremst klar­leg­ge under hvil­ke for­hold disse våp­ne­ne ble frem­skaf­fet samt den vir­ke­li­ge hen­sik­ten med dem, sier in­nen­riks­mi­nis­ter Valls, som iføl­ge avi­sen Le Fi­ga­ro inn­røm­mer at på­gri­pel­sen er be­grun­net i ar­gu­men­tet om å være føre var.

Den selv­er­klær­te ny­na­zis­ten Varg Vi­ker­nes skal ha blitt over­vå­ket av fransk po­li­ti i flere år. Da kona kjøp­te våpen i be­gyn­nel­sen av juli, åpnet anti­ter­ror­po­li­ti­et etter­forsk­ning av 40-årin­gen.

En tals­kvin­ne for fransk på­tale­myn­dig­het opp­lys­te til NTB tirs­dag etter­mid­dag at Vi­ker­nes og kona ennå ikke er av­hørt. Ek­te­pa­ret er iføl­ge avisa Le Fi­ga­ro an­holdt i Bri­ve-la-Gail­lar­de i på­ven­te av å bli over­ført til Paris for avhør. Paret kan i førs­te om­gang bli holdt i po­li­ti­ets ar­rest i fire døgn.

- Far­lig

Valls mener Vi­ker­nes' volds­for­her­li­gen­de ut­ta­lel­ser på in­ter­nett tyder på at 40-årin­gen ut­gjør en mulig trus­sel for sam­fun­net. En po­liti­kil­de be­skri­ver over­for AFP nord­man­nen som far­lig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nord­man­nen, som i 1994 ble dømt til 21 års feng­sel for drap og kirke­bran­ner i Norge, er bo­satt i Frank­ri­ke med kone og tre barn. Her har han bodd siden 2010, iføl­ge avisa Le Monde. Vi­ker­nes har skre­vet en rekke anti­se­mit­tis­ke og frem­med­fiendt­li­ge inn­legg på in­ter­nett. I 2011 pub­li­ser­te han et opp­rop på sin hjemme­side, hvor han opp­ford­rer fransk­menn til å stem­me på det høyre­eks­tre­me par­ti­et Na­sjo­nal front.

- Ulik Brei­vik

Selv om Vi­ker­nes har ut­trykt for­stå­el­se for Brei­viks hand­lin­ger, har han an­kla­get ter­ro­ris­ten for å ha være en sio­nis­tisk agent og en «kris­ten taper». Jour­na­list og for­fat­ter Øy­vind Strøm­men på­pe­ker at de to til­hø­rer ulike ideo­lo­gis­ke strøm­nin­ger innen høyre­eks­tre­mis­me.

- Det man ser hos Vi­ker­nes, er det mange vil opp­fat­te som klas­sisk ny­na­zis­me. Det er hat ret­tet mot jøder og for­ræ­de­re, det skil­ler ham noe fra Brei­vik, som fo­ku­ser­te på mus­li­mer og for­ræ­de­re i sitt ma­ni­fest, sier Strøm­men, som er blant de frems­te nors­ke eks­per­te­ne på høyre­eks­tre­mis­me, til Ber­gens­avi­sen.

For­fat­ter Did­rik Søder­lind er glad fransk po­li­ti er føre var, men han har liten tro på at Vi­ker­nes fak­tisk plan­la en mas­sa­kre.

- Jeg kan vans­ke­lig fore­stil­le meg at han kan gjen­nom­føre en mas­sa­kre, for han har så mye å tape, sier Søder­lind, som har møtt Vi­ker­nes flere gan­ger og skre­vet bok om ham og mil­jø­et rundt ham.

PST taus

Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) ville tirs­dag ikke ut­ta­le seg om saken, og kan hel­ler ikke si om det set­tes i gang nye sik­ker­hets­til­tak i Norge som følge av på­gri­pel­sen.

Nor­ges am­bas­sa­de i Paris hen­vis­te tirs­dag til Uten­riks­de­par­te­men­tet for kom­men­ta­rer. UD be­kref­ter at de har kon­takt med frans­ke myn­dig­he­ter om på­gri­pel­sen, men har ingen yt­ter­li­ge­re kom­men­tar til saken.

Hel­ler ikke Vi­ker­nes' mange­åri­ge ad­vo­kat, John Chris­ti­an Elden, var ori­en­tert om saken tirs­dag etter­mid­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
- Rabiat form for hedensk nazisme
Les også
Vikernes pågrepet etter konas våpenhandel