Palestinske menn med båren til 16 år gamle Mohammed Abu Khudair under begravelsen i Shuafat, en bydel i Jerusalem, 4. juli. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly /NTB Scanpix

Tusener fulgte drept tenåring til graven

Svøpt i et palestinsk flagg ble den drepte tenåringen Mohammed Abu Khudair fulgt til graven av tusenvis av sørgende i Jerusalem.

Liket av 16-åringen ble fredag gitt tilbake til familien etter å ha blitt obdusert av israelske rettsmedisinere.

Gutten ble funnet drept og brent til det ugjenkjennelige i Vest-Jerusalem tidligere i uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelske myndigheter sier at det fortsatt er uklart hva som har skjedd, men mange antar at gutten trolig ble drept i et hevnangrep etter at tre unge israelere ble kidnappet og drept forrige måned.

Kraftige sammenstøt

Torsdag morgen meldte BBC at egyptiske tjenestemenn har meglet fram en våpenhvile på Gazastripen, men det er ikke kjent når den eventuelt skal kunngjøres.

Fredag satte israelsk politi inn ekstra sikkerhetsstyrker for å opprettholde ro og orden i Jerusalem. De la også begrensninger for hvem som fikk oppholde seg i Al Aqsa-moskeen, som er det største muslimske samlingspunktet i byen.

Flere steder i byen kastet palestinske ungdommer stein på israelsk politi, som svarte med tåregass og sjokkgranater, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mange ønsket å være til stede under fredagens begravelse, men selv den dreptes familie hadde fått strenge restriksjoner på oppmøtet, ifølge NRK.

Likevel samlet flere tusen sørgende seg til begravelsen etter den første fredagsbønnen i fastemåneden ramadan.

Brende reagerer

Torsdag ble i alt 34 raketter avfyrt fra Gazastripen mot det sørlige Israel, ifølge det israelske militæret. Israelske styrker har også gjennomført en rekke luftangrep mot Gazastripen.

– Vi ser fram mot en nedtrapping av situasjonen, ikke en opptrapping, men vi må være forberedt, sier Peter Lerner, talsmann for det israelske forsvaret, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Navi Pillay, FNs høykommissær for menneskerettigheter, er en av mange som har fordømt voldsbruken fra begge hold. Fredag sluttet også utenriksminister Børge Brende seg til oppfordringen om en våpenhvile.

– De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvor raskt den spente situasjonen kan komme ut av kontroll. Jeg maner til besinnelse både på israelsk og palestinsk side, sier Brende i en uttalelse.

Les også
Norske jøder krever at rabbiner går av
Les også
BBC: Hamas vil kunngjøre våpenhvile på Gaza
Les også
Mange såret i kamper i Jerusalem etter drap
Les også
Hamas: – Israel kommer til å betale
Les også
Netanyahu ber folk besinne seg etter nytt tenåringsdrap