Tror neste biskop får roligere tider

– Samlivssaken har landet såpass godt i Stavanger bispedømme at jeg tror oppgaven blir lettere for min etterfølger, sier biskop Erling Pettersen, som i dag offentliggjorte at han går av.

Pettersen har vært biskop i Stavanger siden 2009. I dag offentliggjorde han at han går av 1. mars neste år, én uke etter at han fyller 67 år.

Stavanger bispedømme har et stort frivillig arbeid, det etableres nye menigheter og de kristne organisasjonene står sterkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært en utrolig spennende tid, som er mest preget av sterkt fokus på trosopplæring. Vi har jobbet med dialog, fått etablertKirkelig dialogsenter, som har arbeidet mye i forhold til muslimer og nyreligiøse.

Etter terrorangrepet 22. juli 2011 inviterte blant annet Pettersen muslimske ledere i Sandnes og Stavanger til dialogmøte.

Samlivdebatt

I bispedømmet har det vært høy temperatur i spørsmålet om homofile og lesbiske par kan vies i kirken. En rekke prester har vært med i nettverketCarissimi, som har bedt om alternativt bispetilsyn, uten å få gjennomslag.

– I samlivsdebatten har vi lagt vekt på at det skal være rom for ulike syn i kirken. Den saken har vi landet såpass godt i bispedømmet at jeg tror at det blir en lettere oppgave for min etterfølger, sier Pettersen.

– Misjonssambandet i Rogalandgikk tidligere i år langt i å oppfordre folk til å melde seg ut av Den norske kirke. Hvorfor tror du det blir en lettere oppgave for din etterfølger?

– Vi må respektere atMisjonssambandet uttaler seg slik. Da vi hadde et rådsledermøte med representanter fra alle menighetene nylig, fikk vi tydelig tilbakemelding om at de nå ønsker å bygge menighet og være et misjonerende bispedømme. Vi har funnet en ordning vi lever godt med, sier Pettersen.

LES OGSÅ:Kirkerådets leder garanterer bredden i kirken

Det var ledere i menighetsråd og fellesråd som hadde samling for drøyt to uker siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hadde også et prestemøte i går i Rossabø menighet i Haugesund. Tilbakemeldingene derfra er også veldig tydelige på at dette klarer vi å få til. Vi går videre med en tydelig overbevisning om at denne saken ikke kommer til å dominere arbeidet fremover. Derfor er det også lettere å gå nå, sier Pettersen.

Barn og barnebarn

Som biskop kunne han valgt å bli stående til han er 70 år. Men hensynet til barn, familie og venner gjør at han velger å gå av.

– Den vektskålen veier tyngre enn en spennende jobb i et utrolig bra bispedømme. Nå vil jeg kunne gjøre som pensjonister flest, å ta tid til familie og ta godt vare på seg selv.

I avskjedsbrevet tilKulturdepartementet skriver biskopen at han ønsker å gå av etter nærmere 25 år i topplederstillinger i Den norske kirke.

LES MER:Harald Hegstad nestleder i Kirkerådet

«Lederstillingene, de to siste som direktør iKirkerådet og som biskop, har gitt meg rike erfaringer og budt på spennende og til dels krevende utfordringer. Stavanger bispedømme har vært en god arbeidsplass, med en dedikert stab og et godt prostekollegium, og en frivillighet som har gitt stor inspirasjon i arbeidet», skriver Pettersen i avskjedsbrevet.

Vil ned på gata

Han flytter til Oslo, hvor familien har et hus. Der har han planer om å engasjere seg frivillig.

– Når jeg først har tatt bispesnippen av meg, lukker jeg døren til det kapittelet i livet mitt. Jeg har lyst å jobbe mest mulig på gateplan og minst mulig i kirkens toppetasjer. En gang søkte jeg en stilling som gateprest. Den fikk jeg ikke. Nå kan jeg tenke meg å være så nær gaten som mulig som frivillig. Menigheten på Bøhler i Oslo har sikkert også bruk for en frivillig. Om det blir i samtalerom eller trosopplæring for barn, får vi se. Men nå tenker jeg mest på at barnebarna i alderen tre til 12 år skal få en stor del av min tid. Det gleder jeg meg aller mest til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:Press for å endre homo-vedtak

Det blir avskjedsgudstjeneste i Vår Frelsers kirke i Haugesund 2. desember og i Stavanger domkirke 4. desember. Arbeidet med å finne en ny biskop starter allerede nå i juni.

Pettersen var sogneprest i Nordstrand menighet i Oslo da han ble utnevnt til biskop i 2009. Han hadde tidligere vært direktør i Kirkerådet, instituttstyrer iKirkelig pedagogisk senter (IKO) og misjonsprest i Brasil.