Tror medlemsjuks er framprovosert av innvandrerstrøm

Dom Alois Arnstein Brodersen kan fortelle at stemningen i St. Paul i Bergen er medtatt, men at tilliten til biskopen står støtt.

– De bekymrer seg over det som har skjedd og de følgende det kan få, sier Alois Brodersen til Dagen.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har anmeldt Den katolske kirke i Norge for medlemsjuks, og hevder at kirken kan ha fått millioner mer i statlig støtte enn den hadde krav på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet har siktet Oslo katolske bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen for grovt bedrageri.

I kjølvannet av dette har biskop Bernt Eidsvig blant annet gått ut og sagt at han vurderer sin stilling. I går ble det kjent at også norske buddhister reagerer etter å ha blitt innmeldt i et annet trossamfunn.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Dagen er kjent med at Den katolske kirke gjentatte ganger har bedt om offentlig midler for å takle den store strømmen av katolske kirkegjengere som har kommet til Norge de siste ti årene, fordi mange av disse går til gudstjeneste i kirken uten å registrere seg.

Den katolske kirke i Norge har for mange av arbeidsinnvandrerne fungert som et integreringstiltak inn mot det norske samfunnet.

TRIGGER: Dom Alois Arnstein Brodersen mener flere av katolikkene som kommer til Norge fra Øst-Europa har en ingrodd skepsis til offentlige registere, og velger derfor å ikke melde seg inn i Den katolske kirke. Dette kan ha vært en av triggerne til at flere ble meldt inn i kirken uten å selv vite om det.

– Det er nok noe av det som ligger til grunn ja. Disse katolikkene er jo her i Norge. De betaler både skatt og kirkeskatt til staten. Samtidig er det spesielt i Øst-Europa en ingrodd skepsis til offentlige registere, sier Alois Brodersen.

– Dette er særegent fordi vi er en internasjonal organisasjon. Folk som kommer fra andre land tenker ikke over at de må melde seg inn noe sted når de kommer til Norge, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uvisshet

– Hvordan er tilliten til biskop Bernt Eidsvig?

– Den er der. Biskopen har gjort en veldig god jobb. Han har prøvd å styre en voksende kirke, og det har vært en veldig vanskelig oppgave. Det at han kanskje ikke helt har klart å holde styr i eget hus rokker ikke ved tilliten, sier Brodersen.

Han legger til at de fleste troende i St. Paul sannsynligvis ikke har fått med seg hva som foregår for tiden, fordi de ikke leser aviser. Dette kan være noe av årsaken til at så få katolikker ønsker å uttale seg offentlig om temaet.

– Dette er noe som gjør vondt, og som man egentlig ikke har lyst til å snakke om. Mange er nok redde for å si feil, og derfor tier de heller, sier han.

Tosidig tristhet

Stefan Bivand er katekesekoordaniator med ansvar for konfirmantundervisningen i St. Paul. Han bekrefter at stemningen i kirken er nedtonet.

– Det går jo inn på oss at ledelsen i Den katolske kirke i Norge har fått en anklage på seg. Personlig har jeg en litt ekkel følelse, men jeg synes samtidig det har gitt grunn til ettertanke, sier han til Dagen.

– Jeg føler en tosidig tristhet, både fordi noen fra kirkens side har gjort noe som tydeligvis er galt i forhold til registreringsarbeid, men også for anklagene som er blitt rettet mot biskopen, legger han til.

Savner informasjon

De siste årene har det kommet mange katolikker til Norge fra land i Øst-Europa, eksempelvis Polen. Bivand synes det blir gjort for lite og for dårlig arbeid når det kommer til å informere innvandrere om muligheten til å melde seg inn i et kirkesamfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For en person som kommer fra utlandet til Norge, er det ikke naturlig å melde seg inn i et kirkesamfunn som du allerede er en del av. Det blir rart for dem å melde seg inn i en organisajon som ikke krever avgift, men at det i stedet gis statsstøtte per medlem, sier Bivand og tilføyer:

– Det er heller ikke så enkelt å forklare folk at de skal gjøre det. Staten gir ingen informasjon til folk som kommer til Norge om at det er mulig å melde seg inn i en kirke. Vi må ut og lete etter medlemmer.

Han peker på den generelle veksten i kirken som en utrolig berikelse.

– Det har vært en eksplosjon. Hadde veksten skjedd halvparten så fort så hadde det kanskje vært håndterbart.

– Hvordan er tilliteten til biskopen?

– Biskopen virker ikke som en uærlig eller uredelig person, så tilliten til ham som person er ikke nevneverdig forandret. Tilliten til administrasjonsarbeidet i kirken derimot, er en annen. Den praksisen er uholdbar, og har satt hele kirkens rykte i et dårlig lys, noe vi ikke trenger.

– Tror du frustrasjonen rundt at innvandrere som er katolikker ikke melder seg inn i Den katolske kirke kan ha framprovosert medlemsjukset?

– Jeg tror ikke dette er en frustrasjon blant folk flest, men blant administrasjonen. Man har rett og slett ikke hatt økonomiske ressurser til å dekke behovet. Det kan også være fordi det ikke finnes nok muskler til å ta seg av alle som kommer på gudstjeneste, avslutter Bivand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frikjenner ikke DKK

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) trekker paralleller fra Den katolske kirke til andre kirkesamfunn når det kommer til utfordringer rundt det å få gudstjenestedeltakere til å ta steget og melde seg inn.

– Det blir litt som i en frikirke. De kan ha mange som kommer til gudstjeneste uten at noen melder seg inn. Det er likevel totalt uakseptabelt om det har blitt jukset når det kommer til innmeldinger.

– Tenker du at Den katolske kirke burde ha fått bedre hjelp av staten til å ta imot den store strømmen av katolikker som kommer til Norge fra andre land?

– Hva skal staten gjøre? Er ikke det et ansvar som trossamfunn selv må ta seg av? Jeg vil ikke frikjenne Den katolske kirke på grunn av dette, understreker stortingsrepresentanten.

Medlemsjuks

Den katolske kirke (DKK) ble onsdag anmeldt for medlemsjuks av Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Kirken har registrert innvandrere fra katolske land som medlemmer uten å spørre.

I praksis har DKK funnet katolsk-klingende navn i telefonkatalogen og personnummere i Folkeregisteret, for så å melde personer inn i kirken.

Biskop Bernt Eidsvig har overfor Dagbladet innrømmet at ting foregikk omtrent på den måten.

Biskopen har nå blitt avhørt av politiet og nekter straffskyld.

(NTB)

Les også
– Medlemslistesaken er ulikt alt annet
Les også
Buddhister anklager kirke for snikinnmelding
Les også
Katolsk kaos
Les også
Biskop siktet for grovt bedrageri
Les også
Politirazzia i lokalene til Oslo katolske bispedømme
Les også
Den katolske kirke anmeldt for medlemsjuks