FNs spesialutsending Staffan de Mistura sier at fredssamtalene om Syria antakelig vil starte torsdag neste uke. USA og Russland mener fredssamtalene om Syria straks må gjenopptas. Foto: Reuters / NTB scanpix

Trolig nye fredssamtaler for Syria neste uke

FNs spesialutsending Staffan de Mistura sier at fredssamtalene om Syria antakelig vil starte torsdag neste uke.

Samtalene har blitt forskjøvet fra mandag 7. mars til senere i uka, ettersom delegatene ankommer fra og med onsdag.

– Jeg antar at vi begynner torsdag, sier de Mistura i et intervju med den saudieide avisen al-Hayat, som gis ut i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Årsaken til forsinkelsen er «logistiske og tekniske grunner», ifølge FN.

På telefonen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og hans amerikanske kollega John Kerry sa lørdag at de mente fredssamtalene straks burde gjenopptas. De to utenriksministrene diskuterte fredag kveld utviklingen i Syria i en telefonsamtale og var enige om å få fortgang fredssamtalene. De var også enige om at Russland og USA må samarbeide for å få slutt på krigshandlingene i Syria, ifølge en kunngjøring fra ledelsen i Moskva.

Opposisjonen i Syria mener imidlertid det er høyst tvilsomt om de FN-støttede fredssamtalene neste uke blir noe av.

– All den tid våpenhvilen ikke bidrar til at vilkårene oppfylles, forblir alle datoer for gjenopptakelse av forhandlingene helt hypotetiske, slo lederen for den syriske Nasjonalkoalisjonen, George Sabra, fast tidligere i uka.

Over 500 drept

Ifølge SOHR, en London-basert eksilgruppe som overvåker situasjonen i Syria, er til sammen 135 mennesker blitt drept i løpet av en uke i de områdene det er enighet om våpenhvile. Gruppa har i tillegg registrert at 552 mennesker er drept i andre områder av Syria som ikke omfattes av våpenhvilen.

Natt til lørdag ble ni syriske flyktninger skutt og drept av tyrkiske grensevakter da de forsøkte å ta seg over grensa. Ti andre flyktninger ble såret.

Syriske aktivister i grenseområdet beskriver nattens hendelse som «en massakre mot ubevæpnede sivile».

Våpenhvilen i Syria som trådte i kraft ved midnatt mellom fredag og lørdag for en uke siden er framforhandlet av USA, Russland og flere stormakter. Både det syriske regimet og omkring 100 opprørsgrupper har godkjent avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gruppene IS og al-Qaida-avleggeren Jabhat al-Nusra, som FN definerer som terrororganisasjoner, er unntatt fra avtalen. (©NTB)

Les også
Amnesty ber Israel løslate palestinsk klovnEngasjér deg!
Les også
PST mener Hussain har rekruttert sju krigere til ISEngasjér deg!
Les også
Rekordtørke kan ramme 20 millioner Engasjér deg!
Les også
NATO-topp: – IS sprer seg som kreft blant flyktningerEngasjér deg!
Les også
Syrisk opposisjon: – 90 luftangrep under våpenhvilen