GJENSYNSGLEDE: – Vi klatret Mont Blanc av egen lomme, ut fra takknemlighet og fordi vi ønsker å se hverandre igjen, sier Yotam Shualy (Israel), Nick Pollock (Irland), Fabien Fabrice (Frankrike) og Joe Langham (England). FOTO: PRIVAT

Til toppen av Mont Blanc som takk

I desember i fjor fikk fire skadde klatrere behandling på sykehuset i Okhaldhunga i Nepal. Nå samler de inn wpenger til det Normisjons-støttede sykehuset for å takke lokalbefolkningen for hjelpen.

– Jeg aner ikke hvor mye penger vi har samlet inn hittil, men jeg tror vi alle ser for oss at dette er en langsiktig forpliktelse. Jeg håper vi kan klare å bidra med mange tusen pund de kommende årene, sier fjellklatrer Joe Langham i en e-post til Dagen.

I sjokk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den 23. september klokken 8.00 nådde han og de tre vennene hans toppen av Mt. Blanc, og klarte også turen ned til Chamonix uten store problemer. Verre var det med turen de tok i Nepal i desember i fjor. Dårlig vær gjorde at engelske Joe Langham, israelske Yotam Shualy, irske Nick Pollock og franske Fabien Fabrice ble sittende værfast på Lukla flyplass i Everest-regionen i Nepal. Etter å ha gått til fots i to dager klarte de å skaffe en jeep som skulle frakte dem den 24 timer lange turen til Kathmandu der de skulle nå flyet sitt. Midt på natten kjørte jeepen av veien og ble kastet nedover fjellsiden. Til alt hell ble den fanget mellom to trær som hindret den i å fortsette de 900 meterne til bunnen av fjellet. Sjåføren flyktet og etterlot de fire vennene igjen. De hadde pådratt seg brudd i ribben, fot og kragebein, i tillegg til ulike kutt- og slagskader.

– To av oss var ute av stand til å bevege oss. Vi ante ikke hvor vi var. Vi var kalde, i sjokk og forvirret, skriver Cirrene, Joe, Yotam og Nick i et brev med avsender United Mission to Nepal.

LES OGSÅ: De fornyer Normisjon fra grasrota

Gjestfrihet

To av klatrerne klarte å komme seg tilbake på veien. En løp etter hjelp, og etter et par timer gikk det et menneske forbi. Da han forstod hva som var hendt, snudde han og gikk tilbake til hjemstedet sitt for å fortelle om det.

– Hele landsbyen kom, klatret ned og fikk de to mest skadde klatrerne på båre og opp bakkene.

De fire vennene fikk mat, trøst og all mulig omsorg i landsbyen. En ambulanse brakte klatrerne til Okhaldhunga sykehus hvor de fikk behandling for skadene de hadde pådratt seg i bilulykken.

– Sykehuset tilbyr uvurderlig hjelp til lokalbefolkningen som har vist oss slik godhet, skriver de mannlige klatrerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De forteller at sykehuset tar i mot vestlige leger som volontører. Disse trener nepalske leger og øker på den måten omsorgsverdien som tilfaller lokalbefolkningen.

– Ikke bare ble vi profesjonelt behandlet, vi møtte også en gjestfrihet som gjorde oss ydmyke.

Som et eksempel på det forteller firkløveret at da de ikke kunne betale kontant for helikopter-evakuering til Kathmandu, fikk de tilbud om å låne midler av en lokal person, og ble på den måten igjen reddet fra «en umulig» situasjon.

– Det er maktpåliggende for oss å samle inn penger til sykehuset fordi det er et sted der vi så godt arbeid bli utført overfor mennesker i nød. De norske legene og sykepleierne gjorde det som stod i sin makt til å helbrede folk og på andre måter hjelpe pasientene sine, men også til å gi videre sine kunnskaper og ferdigheter til det lokale helsepersonellet, sier Joe Langham til Dagen.

Sprengt kapasitet

Lege og Normisjonsmisjonær Erik Bøhler arbeider på Okhaldhunga sammen med kona Kristin. Han forteller at sykehuset skal bygges ut og at all kapasitet er fullstendig sprengt. Gjennomsnittlig har sykehuset mellom 50 og 60 alvorlig syke pasienter innlagt til enhver tid, mens det egentlig bare er senger til 32.

– Utbyggingsprosjektet har gått på en sprekk og vi trenger 3,6 millioner norske kroner mer enn det som var budsjettert for å gjennomføre utbyggingen av ny operasjonsavdeling, ny fødeavdeling, nytt intensivrom, barnerom og sengeavdeling, forteller han i en e-post til Dagen.

200.000 mennesker sogner til sykehuset som etter planen skal stå klart i juli 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilbakebetale gjeld

De takknemlige fjellklatrerne valgte å koble innsamling og en ekspedisjon opp Mont Blanc helt bevisst:

– Vi føler dette er den beste måten vi kan tilbakebetale gjelden vår til folket som har hjulpet oss så mye. Ved å skaffe midler til sykehuset, gjør vi noe for alle de som hjalp oss, sier den internasjonale klatregruppen.

De presiserer at 100 prosent av det innsamlede beløpet skal gå rett til Okhaldhunga sykehus.

– Vi står i en stor takknemlighetsgjeld til sykehuset og personalet, skriver Joe Langham.

Okhaldhunga sykehus

Okhaldhunga sykehus ligger langt inne i fjellene i Everest-regionen i Nepal.

Folk i området har lite penger og må selv betale legebehandling, medisin og opphold på sykehus.

Sykehuset er det eneste i Okhaldhunga distrikt med 160.000 innbyggere. Det betjener i tillegg fire nabodistrikter der det ikke er noe sykehus.

Her jobber Kristin og Erik Bøhler utsendt fra Normisjon.

Her jobber Kristin og Erik Bøhler utsendt fra Normisjon.

Les også
Til Nepal på fire hjul
Les også
Fremmer mental helse etter blodig borgerkrigHimalPartner
Les også
Kristne innvandrere får gratis bibelskole
Les også
Få din egenskrevne lovsang utgitt på EP
Les også
Støtter kristen markering mot menneskehandel