FORBUD: Et tiggeforbud er problematisk når det gjelder faren for diskriminering.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Tiggeforbud kan være i strid med menneskerettighetene

Et forbud mot tigging kan være i strid med grunnleggende menneskerettigheter, mener forskere.

Ifølge jussprofessor Mads Andenæs og advokat Jon Wessel-Aas kan forbudet både diskriminere folkegrupper og innskrenke ytringsfriheten.

– Dersom forbudet peker i en spesiell retning, mot én enkelt folkegruppe, er det fare for at tiggeforbudet kan bryte mot forbudet mot diskriminering. Jeg mener at det kan være tilfellet, sier Mads Andenæs til VG. Han er jussprofessor ved Universitetet i Oslo og har internasjonal rett og menneskerettigheter som spesialområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom forbudet særlig diskriminerer romfolk, eller blir praktisert slik, så vil det helt klart være i strid med menneskerettighetenes forbud mot diskriminering, sier han.

Et flertall på Stortinget, bestående av Høyre, Frp og Sp, gikk mandag inn for en overgangsordning der kommunene selv kan avgjøre om de vil innføre forbud mot tigging.

Partner i advokatfirmaet Bing-Hodneland, Jon Wessel-Aas, som har engasjert seg sterkt i debatten om ytringsfrihet, er enig i at et tiggeforbud er problematisk når det gjelder faren for diskriminering.

– I tillegg har det en svært problematisk dimensjon når det gjelder ytringsfriheten: Det er umulig å forby ytringer som «jeg er fattig» og «jeg trenger hjelp». Det å sitte passivt på et fortau med en plakat som redegjør for ens egen livssituasjon, er godt innenfor retten til frie ytringer, sier Wessel-Aas. (©NTB)

Les også
Pålitelighet
Les også
Tror ikke tiggeforbud stanser fattigeTiggeforbud
Les også
Lokalt tiggeforbud i år – nasjonalt neste år
Les også
Stortinget åpner for lokale forbud mot tigging