TIGGEFORBUD: I sin politiske plattform gikk Høyre og Frp inn for at hver kommune skal kunne forby tigging gjennom lokale politivedtekter. FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix

Stortinget åpner for lokale forbud mot tigging

Stortingsflertallet vedtar mandag kveld en overgangsordning hvor kommunene selv kan avgjøre om de vil innføre forbud mot tigging.

Det nasjonale forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005, og så sent som i fjor slo den rødgrønne regjeringen fast at et nytt forbud var uaktuelt. Isteden ble politiloven endret slik at kommunene i sine politivedtekter kunne sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt og innføre et register over pengeinnsamlere.

I sin politiske plattform gikk Høyre og Frp inn for at hver kommune skal kunne forby tigging gjennom lokale politivedtekter. Forrige tirsdag fikk de med seg Senterpartiet på en overgangsordning med mulighet for kommunalt forbud fra 1. juli, med mål om et nasjonalt forbud innen sommeren 2015. Dermed sikrer de to regjeringspartiene flertall i Stortinget for lovendringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overgangsordningen skal opp til votering i Stortinget mandag kveld.

Arendal først ut

Allerede torsdag bestemmer Arendal kommunestyre om de som landets første kommune skal innføre et slikt forbud. Her trenger Høyre og Frp støtte fra to representanter fra andre partier for å sikre flertall.

– Det flertallet tror jeg vil bli sikret under voteringen, sa ordfører Einar Halvorsen (H) til NTB forrige uke.

I høringsrunden etter at regjeringen i april fremmet et lovforslag som innebar endring av politilovens paragraf 14 og dermed kommunale tiggeforbud, gjorde Politidirektoratet det klart at de ønsket seg et nasjonalt forbud.

– Mer kriminalitet

Mange er imidlertid sterke motstandere, blant var annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon kritiske.

Landsstyret i Human-Etisk Forbund mener et tiggeforbud kan føre til mer kriminalitet og oppfordrer kommunene til å ikke forby fattige mennesker å be om økonomisk hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Landsstyret mener det vil være mer fornuftig at sosiale utfordringer møtes med sosialpolitiske tiltak i stedet for å kriminalisere fattige mennesker som ber om hjelp i det offentlige rom, uttaler landsstyret.

Les også
Pålitelighet
Les også
Lokalt tiggeforbud i år – nasjonalt neste år
Les også
Tror ikke tiggeforbud stanser fattigeTiggeforbud