PARIS: Rettstegning av Salah Abdeslam (i svart) under rettssaken i Paris.

Terrortiltalt: Frankrike visste risikoen av angrep mot IS

Den eneste overlevende fra jihadistcellen som drepte 130 mennesker i Paris for seks år siden, hevder Frankrike «kjente farene» ved å angripe IS-mål i Syria.

– Vi angrep Frankrike, målrettet mot sivilbefolkningen, men det var ikke personlig, sa den tiltalte jihadisten Salah Abdeslam under rettssaken i Paris onsdag.

Han er den eneste overlevende av gjerningsmennene som gjennomførte terrorangrepene i Paris 13. november 2015, hvor 130 mennesker ble drept i angrep mot konsertlokalet Bataclan, barer og restauranter i hovedstaden. IS tok senere på seg skylden for terrorangrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– President François Hollande visste risikoen han tok ved å angripe IS i Syria, sa Abdeslam og refererte til den daværende presidentens avgjørelse i 2015 om å starte luftangrep mot den jihadistiske ekstremistgruppa i Syria.

– Vi er ikke terrorister

Onsdag var første gang Abdeslam henvendte seg til retten med dommerens tillatelse. De rolige uttalelsene sto i sterk kontrast til utbruddene hans de første dagene av rettssaken, som startet forrige uke.

Sammen med 19 andre står han tiltalt i den største rettssaken i moderne fransk rettshistorie. Han og elleve andre risikerer livsvarig fengsel om de blir funnet skyldig for det verste angrepet i Frankrike siden andre verdenskrig.

NOVEMBER 2015: 130 mennesker ble drept og mange andre såret i terrorangrepene i Paris 13. november 2015.

Selv insisterer han på at han og hans medtiltalte ikke er «terrorister, jihadister eller ekstremister», men muslimer, og at det hele handlet om «autentisk islam».

– De sier ofte at jeg er provoserende, men det er ikke sant, jeg vil være oppriktig. Målet mitt er ikke å skade noen, sa Abdeslam.

Mange av tilhørerne, inkludert familiene til de døde, og rundt 350 mennesker som ble såret i angrepet, gråt eller klemte hverandre mens Abdeslam snakket.

Kastet bombebelte i søpla

Abdeslam er født i Belgia, men har fransk og marokkansk statsborgerskap. Under terroraksjonen for seks år siden bar han et bombebelte som han ikke klarte å detonere og senere tok av seg, ifølge påtalemyndigheten.

Terrorangrepet startet ved fotballstadionet Stade de France der Frankrike spilte landskamp mot Tyskland. Her begikk tre av gjerningsmennene selvmordsangrep. Kort tid etter angrep en annen gruppe flere barer og restauranter i hjertet av Paris, mens tre andre stormet konserthuset Bataclan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

RESTAURANT: Roser og lys til minne om menneskene som mistet livet på restauranten Le Carillon i Paris 13. november 2015.

Ni av jihadistene sprengte seg selv i luften eller ble skutt av politiet.

Abdeslam, som dumpet den defekte bombevesten i en søppelbøtte på gaten, ble pågrepet fire måneder senere i forstaden Molenbeek i Brussel i Belgia, hvor han vokste opp.

45 rettsdager

Blant de andre tiltalte i rettssaken er Osama Krayem, en svensk statsborger som belgiske etterforskere har identifisert som en av dem som deltok da IS drepte en jordansk pilot ved å brenne ham levende i et bur i Syria i 2015 i Syria. I Sverige er han under etterforskning for krigsforbrytelser.

Den angivelige koordinatoren for Paris-terroren, den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud, ble drept av fransk politi fem dager etter terrorangrepene.

Fem av de seks som er tiltalt in absentia, antas å ha blitt drept i luftangrep i Syria.

Rettssaken skal pågå fram til mai neste år.