FRI PENN: Suleiman Bakhit tar opp kampen mot ekstremisme, terror og kvinneundertrykkelse gjennom sine tegneserier. Til stor suksess i Jordan. FOTO: Johannes Ek Reindal

Tegneserier mot terror

Forbildene til arabisk ungdom skremte Suleiman Bakhit. Så «den talentløse» kunstneren begynte å tegne.

Han snakker fort og poengtert, på amerikansk engelsk. Studiene i blant annet USA har satt sitt preg på språket til Bakhit, jordaneren som driver Aranim Media Factory.

I 2010 solgte de 1,2 millioner tegneserier i Jordan. Dette høres kanskje ut som en helt vanlig geskjeft og ihvertfall ikke noe som skulle gi Bakhit taletid på Oslo Freedom Forum, som denne uken arrangeres i hovedstaden. Men Bakhit vil noe mer med sine tegneserier, og det hele begynte etter angrepene på USA 9. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble slått ned på åpen gate kun fordi han var araber. Hatet mot araberne drev ham ut i foredrag på skoler og ungdomsklubber.

– Jeg tenkte at den slags holdninger bekjempes best ved å nå de unge. I møte med arabiske ungdom ble jeg en gang spurt om det fantes noen arabiske Batman eller Supermann. Det gikk opp for meg at det ikke gjør det, sier han til Dagen.

Dette fikk ikke Bakhit ut av hodet. Så på tross av at hans formingslærer i sin tid stemplet ham som «uten talent», satte han seg ned for å lære seg å tegne. I 2006 startet han selskapet sitt, resten er historie. I dag er det 40 forskjellige serier som gis ut i Jordan.

LES OGSÅ: Arabere vil nå jøder med evangeliet

Her kan du se foredraget Suleiman Bakhit holdt på Oslo Freedom Forum: